• Idee van de dag

Idee van de dag - 31 mei

Akzo Nobel: een verantwoorde speculatie?

Jim Tehupuring is Pro bij ProBeleggen en bespreekt vandaag het aandeel Akzo Nobel. 

Let op: deze publicatie is bedoeld voor ervaren turbobeleggers!


De achtergrond
Begin maart berichtte PPG, de Amerikaanse evenknie van verf & chemiebedrijf Akzo Nobel, bereid te zijn om zo’n €76 per aandeel te betalen voor Akzo Nobel. Sindsdien is het circus losgebarsten. PPG denkt door samenvoeging van beide bedrijven synergie te creëren, kosten te snijden en de resultaten te verbeteren. Het bod is tweemaal verhoogd tot nu zo’n €96, wat door Akzo Nobel te laag bevonden werd. Het bedrijf lanceerde een nieuwe ambitieuze strategie: met de verkoop van de chemie-divisie, meer marge en hogere omzet zou het beleggers belonen met een hogere aandelenkoers en meer dividend. Akzo Nobel was niet bereid om met PPG in gesprek te gaan over een overname. 

Koersgrafiek Akzo Nobel

Tegenvaller
PPG weet zich gesteund door een deel van de aandeelhouders. Een daarvan is het activistische Elliot Advisors. Via de ondernemingskamer probeerde het zonder succes een speciale aandeelhoudersvergadering af te dwingen om te stemmen over het ontslag van commissaris Burgmans. Een tegenvaller voor PPG, aangezien Burgmans pleit voor het scenario van een onafhankelijk Akzo Nobel. De afgelopen weken verloor de aandelenkoers terrein.

Strategie: aantrekkelijke risk/reward
Op korte termijn is de situatie spannend. Binnen 3 maanden na het eerste bod moet PPG namelijk een officieel bod lanceren, of anders 6 maanden lang wachten. Formeel is 1 juni de laatste mogelijkheid. Ook speelt de publieke opinie dat Nederlandse bedrijven beter beschermd moeten worden tegen overnames een rol. 

PPG geeft de voorkeur aan een vriendelijke overname. Tot dusver is Akzo Nobel echter niet bereid te praten. Mocht er een openbaar bod komen, dan is er veel opwaarts potentieel. De koers nu is immers €75 en het laatste bod bedroeg ruim €96. Wanneer er echter geen openbaar bod komt binnen afzienbare tijd, dan moet PPG 6 maanden wachten. En hoewel PPG vastberaden lijkt, is dit zeker ook een denkbaar scenario. 

Toch lijkt het neerwaarts risico in die situatie beperkt. Het management van Akzo Nobel is van mening dat met de nieuwe strategie aanzienlijk meer waarde kan worden gecreëerd dan door in te gaan op het bod van PPG. Uiteraard is het de vraag of dit bewaarheid kan worden. Toch is het waarschijnlijk dat indien de nieuwe strategie succesvol geïmplementeerd wordt, er meer aandeelhouderswaarde gecreëerd wordt dan in de oude situatie. Dat rechtvaardigt een hogere koers en daarmee lijkt het neerwaarts risico beperkt. Hierdoor ontstaat voor beleggers een interessante risk/reward verhouding: veel opwaarts potentieel, tegenover beperkt neerwaarts risico. Mocht PPG namelijk wel een openbaar bod uitbrengen of hiervoor langer tijd krijgen, dan kan de koers opveren.  

Op moment van publicatie heeft Jim Tehupuring een positie in Akzo Nobel.

 

Kennismakingsaanbod ProBeleggen
Jim beheert zijn eigen portefeuille en informeert ProBeleggen-leden structureel over ontwikkelingen rondom zijn beleggingen. U kunt via Binck met flinke korting kennismaken met de Pro’s van ProBeleggen.
Zo kunt u de kunst afkijken van de Pro’s en wat u vervolgens met deze wijsheid doet, dat bepaalt u zelf.

Bekijk het aanbod

Ook beleggen bij Binck?


Word klant   Log in