• Idee van de dag

Idee van de dag - 8 juni

Corbion: transitie biedt potentie

Albert Jellema is Pro bij ProBeleggen en bespreekt vandaag het aandeel Corbion. 

Let op: deze publicatie is bedoeld voor ervaren turbobeleggers!


De achtergrond
Corbion (voorheen CSM, Centrale Suiker Maatschappij) komt voort uit de suikerbiet industrie en richt zich met de divisie Biobased Ingredients op de productie van melkzuur en afgeleide producten voor de voedings- en chemische industrie. Daarnaast wil Corbion met de divisie Biobased Innovations een leidende rol spelen in de markt van biologisch afbreekbaar plastics (een duurzaam alternatief voor traditionele plastics). Vorig jaar november kondigde Corbion een belangrijke samenwerking aan op dit front met Total. Corbion verkoopt producten aan de fabriek die de joint venture gaat vouwen. Deze joint venture vergroot mogelijk de kans op succes voor Corbion en kan leiden tot lagere risico’s door de inmenging van Total. 

Analyse 
Ondanks dat de organische omzet van Corbion in 2016 met 2,3% daalde, steeg de operationele winst (EBITDA) met 5,1%. Daarnaast staat Corbion er op enkele andere punten goed voor: 

- Management: Een belangrijk element voor mij zijn de prestaties van het management. Die zijn uitstekend. De afgegeven doelstellingen behaalde de onderneming ruimschoots op tijd. In 2016 lag de operationele winstmarge met 18,6% op een hoog niveau. Ook het rendement op het toevertrouwde kapitaal was met 20,6% sterk. 

- Balans: Corbion heeft een solide balans. De netto schuld ligt rond de €100 miljoen, waartegenover een operationele winstgevendheid van €170 miljoen stond in 2016. Een ratio netto schuld/EBITDA van 0,6. In mei 2017 keerde Corbion in totaal €1 dividend uit en het bedrijf koopt voor €25 miljoen eigen aandelen in. Zo geeft Corbion in totaal dus €82 miljoen (5,3% van de huidige marktwaarde) terug aan de aandeelhouder. 

Strategie: opwaarts potentieel 
Vanuit deze solide basis kan Corbion werken aan toekomstige groei. In de sector wordt gemiddeld 10x de operationele winst betaald. Wie uitgaat van deze realistische waardering komt alleen al voor de Biobased Ingredients divisie tot een waardering van ruim €31. Daarin is de waarde van Biobased Innovations (de Joint Venture met Total voor biologisch afbreekbaar plastic) nog niet eens meegerekend. Indien deze waardering uitkomt, dan heeft het aandeel Corbion tegen de huidige koers (rond de €27,50) dus een opwaarts potentieel van zo’n 13%. 

Op het moment van publicatie heeft Albert Jellema een positie in Corbion.

 

Kennismakingsaanbod ProBeleggen
Albert beheert zijn eigen portefeuille en informeert ProBeleggen-leden structureel over ontwikkelingen rondom zijn beleggingen. U kunt via Binck met flinke korting kennismaken met de Pro’s van ProBeleggen.
Zo kunt u de kunst afkijken van de Pro’s en wat u vervolgens met deze wijsheid doet, dat bepaalt u zelf.

Bekijk het aanbod

Ook beleggen bij Binck?


Word klant   Log in