• Idee van de dag

Idee van de dag - 13 juni

Zilver: Golden Cross in de maak?

Marco Knulst is Pro bij ProBeleggen en bespreekt vandaag het edelmetaal Zilver. Tijdens deze laatste week van de Binck Turboweken handelen klanten van Binck met 50% korting in alle turbo's. Bovendien maken beleggers die in een Binck turbo op Zilver stappen ook nog eens kans op een Gouden tientje!

Let op: deze publicatie is bedoeld voor ervaren turbobeleggers!


Crosses
Als belegger zie ik graag mijn visie bevestigd door zogenaamde ‘golden crosses’. Die bestaan uit twee verschillende voortschrijdend gemiddeldes. Wanneer het korte gemiddelde boven het lange termijn gemiddelde stijgt, dan duidt dit op een positieve trend. Andersom start de dalende trend bij een zogenaamde ‘dead cross’. 

Zo beleg ik nu in zilver omdat ik fundamenteel kansen zie voor het edelmetaal. Maar nu lijkt het extra interessant te worden, omdat er is een interessant proces in de maak is. 

silver500

Golden Cross in Zilver
De zilverprijs in US dollar test het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (rode lijn). Wanneer de koers boven het 200-daags gemiddelde komt, is dit een eerste positief signaal. Het afgelopen halfjaar is dit meer gebeurd, maar elke keer weer daalde de prijs fors nadat de koers enkele dagen boven de rode lijn had genoteerd. Het echte koopsignaal ontstaat wanneer zowel de koers als het 50-daags gemiddelde (blauwe lijn) boven de rode lijn noteren. Afgelopen april leek de grafiek richting een golden cross-signaal te bewegen, maar de lijnen kruisten niet. Integendeel, de zilverprijs liep terug van een hoogste koers dit jaar van $18,65 naar bijna het laagste niveau van het jaar op $16,07. Een daling van 13,8%.

De zilverprijs doet momenteel een nieuwe poging om in een positieve trend terecht te komen. De oorzaak van de stijging ligt niet alleen in vluchtgedrag van beleggers die twijfelen over de waarde van het fiatgeld (papier- en digitaal geld dat zijn waarde ontleent aan vertrouwen). De economische groeicijfers in de VS vallen tegen en er zijn steeds meer financiële partijen die denken dat de FED de rente helemaal niet nog twee keer gaat verhogen in 2017. Zilver geeft geen rente, maar als fiatgeld ook nauwelijks rente geeft, dan lijkt een edelmetaal relatief aantrekkelijk. 

Maar ook de industriële vraag naar zilver stijgt. Aan de aanbodzijde dreigt er een tekort. Al maanden neemt de productie ten opzichte van het voorgaande jaar af. En door de lage zilverprijs van de afgelopen jaren is er ook weinig geïnvesteerd in nieuwe productiecapaciteit en überhaupt naar nieuwe exploratiemogelijkheden. Op basis van vraag-/aanbodverhoudingen mag een hogere zilverprijs verwacht worden. Maar evenals in de grondstoffenmarkt word ik regelmatig verrast door negatieve prijsvormingen.

Meer dan goud
Het voordeel van een investering in zilver is in ieder geval, dat het in de schaduw van goud, een functie heeft als vluchthaven bij dalend vertrouwen in het financiële systeem. Maar daarnaast wordt zilver ook (meer dan goud) gebruikt in industriële toepassingen. Dus mocht een vertrouwenscrisis in het financiële systeem op korte termijn niet optreden en de beurzen wel verder stijgen, dan kan het toch zo zijn dat de zilverprijs ook verder stijgt, doordat de vraag naar zilver vanuit de industrie onverminderd groot blijft. 
Bij een golden cross in Zilver, wordt mijn fundamentele visie bevestigd en is de weg omhoog voor zilver verder vrij.  

 Op het moment van publicatie heeft Marco Knulst een positie in Zilver.

 

Kennismakingsaanbod ProBeleggen
Albert beheert zijn eigen portefeuille en informeert ProBeleggen-leden structureel over ontwikkelingen rondom zijn beleggingen. U kunt via Binck met flinke korting kennismaken met de Pro’s van ProBeleggen.
Zo kunt u de kunst afkijken van de Pro’s en wat u vervolgens met deze wijsheid doet, dat bepaalt u zelf.

Bekijk het aanbod

Ook beleggen bij Binck?


Word klant   Log in