Gouden optie

Drijven Trump en Brexit de goudprijs omhoog?

Was dat dan alweer de Trumprally? Die heeft ook niet lang geduurd. Direct na de uitverkiezing van de vastgoedmagnaat en televisiester begin november vlogen de aandelenkoersen omhoog. Beleggers verwachtten veel van de beloofde Amerikaanse mega-investeringen in infrastructuur en belastingverlagingen. Inmiddels is het optimisme danig bekoeld. De angst voor handelsoorlogen en geopolitieke conflicten, die de komst van Trump ook kan veroorzaken, heeft ertoe geleid dat beleggers wat voorzichtiger zijn geworden.

Feit is dat aandelen in Europa en in de Verenigde Staten sinds het begin van dit jaar niet van de grond zijn gekomen, terwijl de goudprijs, veilige haven in onrustige beurstijden, in de eerste twee weken wel is opgelopen. In Amerikaanse dollars gemeten steeg de goudprijs sinds het begin van dit jaar met 4,0% tot de huidige goudprijsstand van 1.200 dollar per 28,35 gram. In euro's gemeten is de goudprijsstijging met een plus van 2,2% minder sterk.

Hoe verder? Columnist Jeff Reeves van Marketwatch.com heeft geen twijfel. Volgens hem gaat de goudprijs zeker stijgen. En ja, dat heeft zeker met de komst van Trump te maken. "Geopolitieke onrust en andere vetes spelen goud in de kaart." Hoe meer zorgen beleggers hebben, hoe beter de kansen voor goud, zo is zijn redenering

"Geopolitieke onrust en andere vetes spelen goud in de kaart. Hoe meer zorgen beleggers hebben, hoe beter de kansen voor goud"

Tegengeluid
Maar er is volgens Reeves meer dan de Trumpfactor die de goudprijs omhoog drijft. Brexit helpt ook mee. Niemand die weet hoe de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie er precies uit komt te zien. De Britse premier mag dan wel beweren dat het een clean break wordt, maar die mening wordt door lang niet iedereen gedeeld. Enfin, Brexit staat voor onzekerheid en dat geeft de goudprijs volgens Reeves extra ruimte omhoog.

Ook tegenvallende kwartaalwinsten kunnen de goudprijs een boost geven. Volgens Reeves belooft het huidige (Amerikaanse) cijferseizoen weinig goeds. "Van de tien al gerapporteerde bedrijven hebben er zeven een winstwaarschuwing afgegeven." Van zwakke bedrijfscijfers naar een beurscorrectie is het met de huidige hoge koerswaarderingen nog maar een kleine stap. Volgens de meeste waarderingsgrondslagen zijn aandelen - zeker die uit de Verenigde Staten - duurder dan het historische gemiddelde. Mochten de beurzen een stapje terug doen, dan doet de goudprijs er een stapje bij, zo is ook de verwachting van Reeves.
Reeves spreekt niet voor iedereen. ABN Amro kijkt heel anders tegen de goudprijs aan. De goudspecialisten van de banken rekenen niet op een stijging, maar op een daling van de goudprijs. Want: 'Wij verwachten een verdere stijging van de Amerikaanse dollar, hogere Amerikaanse officiële rentes en hogere rendementen op Amerikaanse staatsobligaties. Verder zijn wij positief over de  Amerikaanse economie. Deze factoren zijn negatief voor goudprijzen; die kunnen dalen tot 1.046 dollar (dieptepunt 2015). Daarna verwachten wij een stabilisering van de prijzen.'

Op zoek naar zekerheid
Voor de verdere ontwikkeling van de goudprijs zal veel afhangen van hoe Trump zijn nieuwe ambt gaat uitoefenen. Verandert hij zijn agressieve retoriek in praktische beleidsbeslissingen, dan heeft het scenario van ABN Amro mogelijk kansen. Gaat Trump verder met het creëren van onrust, dan biedt dat mogelijk kansen voor goud.

Beleggers die het zekere voor het onzekere willen nemen, kunnen ervoor kiezen om in hun portefeuille ruimte in te bouwen voor een goudpositie. Aan de vooravond van Trump's inauguratie heb ik zelf goud aangekocht: 5% van mijn persoonlijke beleggingsportefeuille bestaat nu uit goud.

De aanschaf van een goud-ETF, die nauwgezet de goudprijs volgt, is de eenvoudigste en goedkoopste manier om in goud te beleggen. Op de London Exchange is bijvoorbeeld de ETFS Physical Gold te koop, die in dollars wordt afgerekend. In tegenstelling tot de meeste andere goud-ETF's, die werken met derivatenconstructies, heeft ETF Securities wel echt het goud in de kluis liggen.

Dit zijn de belangrijkste andere kenmerken van de goud-ETF van ETF Securities:

Kenmerken ETFS Physical Gold
ISIN-code: JE00B1VS3770
Beurs London Stock Exchange
Koers: USD 114,75
Lopende kosten: 0,39% per jaar
Rendement 1 jaar (USD): +8,72%
Rendement laatste 3 jaar (USD): +6,7% gemiddeld per jaar
Rendement laatste 5 jaar (USD): -3,09% gemiddeld per jaar
Risico (koersbeweeglijkheid): 16,1


Peildatum: 26 januari 2017

 

Ook beleggen bij Binck?


Word klant   Log in