De economie op de Trumpoline

Leidt de benoeming van Trump tot een drama?

Het bedenken van doemscenario’s is niet zo heel erg moeilijk. Het is een menselijke eigenschap om rampen te bedenken. We zijn gefocust op gevaren die onze bestaande comfortabele situatie in gevaar kunnen brengen. Een categorie mensen die daar heel veel last van heeft is die van de beleggers.

Zelf probeer ik weerstand te bieden tegen dergelijke hypochondrie.  Zonder enige creativiteit kun je per dag wel iets bedenken waardoor de wereld morgen niet meer bestaat. Daar valt natuurlijk niet mee te leven. Mijn basisscenario is dat de wereld doordraait, maar dat er zo af en toe iets naars gebeurt. Dat nare is dan meestal iets wat je niet voorzien hebt.

De verkiezing van Donald Trump is een goede kandidaat voor een dramatisch scenario. We hadden al een ernstig vermoeden dat de man arrogant, seksistisch en narcistisch is. Daags na de verkiezingen, blijkt het in praktijk ook nog zo te zijn.

Leidt de benoeming van Trump nu tot een drama? Ik stond en sta op het standpunt dat de Amerikanen geen goede keuze hebben gemaakt. Een verwijt kun je Trump niet maken: hij doet wat hij zegt. Maar, en dat is een relativering, wat hij doet is tot nu toe nog niet rampzalig. Ik kan mij voor een deel vinden in de analyse van Lucas Daalder, de Robeco-econoom. Trump doet narrig en hij bijt. Maar de genomen maatregelen zijn (nog) niet rampzalig. Wel is het duidelijk dat hij heel goed vijanden kan maken. Met zijn vreemdelingenbeleid jaagt hij ook de gevestigde orde tegen zich in het harnas. Zijn visie op globalisering raakt kant nog wal, maar echt pijnlijke maatregelen heeft hij nog niet genomen.

Het is wel duidelijk wat zijn stijl van besturen is. Hij gedraagt zich niet als een bestuurder, maar als een koning. Hij zoekt geen maatschappelijke steun, noch zoekt hij tegenkrachten. Hij wil zijn zin hebben en zet deze door.

Zijn visie op globalisering raakt kant nog wal, maar echt pijnlijke maatregelen heeft hij nog niet genomen.

Het wachten is nu op het moment dat er echte weerstand komt. Trump’s immigratie-maatregelen zijn voor een deel bij de rechter gesneuveld. Voor allerlei andere plannen moet hij eerst langs de democratische instituties.  Daar zal het nog spannend worden. Het congres zal iedere maatregel kritisch beoordelen. Niet iedereen is even blij met plannen voor hogere uitgaven.

Maar toch, het knaagt. Zijn leugens, het niet accepteren van tegenspraak, de kortzichtigheid en zijn onsamenhangende plannen. Het gaat te ver om hem weg te zetten als een ongevaarlijke clown, maar Trump is zeker niet meer grappig en een serieuze bedreiging voor de VS. Trump zaait verdeeldheid en hij schept onzekerheid. Hij raakt mensen in hun waardigheid. Zijn beleid is slecht en dat raakt uiteindelijk zijn eigen burgers en mensen buiten de VS.

Ik weet niet wie of wat Trump zal stoppen. Na de recente opmars, beginnen de financiële markten nu te snappen dat Trump helemaal niet zo goed is als we eerst wilden geloven. Ik voorzie nog geen ramp, want wellicht trekt zijn omgeving het ook niet en wordt hij afgeremd. We zullen het zien, maar wat mij betreft staan de seinen op oranje. Derhalve houd ik nu liever wat extra kasgeld of vastrentende waarden aan in plaats van aandelenbeleggingen via ETF’s. Om die reden is in mijn ProBeleggen-portefeuille een van de grootste posities Rabobank Certificaten.

Op het moment dat beleggers in paniek schieten vanwege een nieuw doemscenario, kan ik dat geld aanwenden om dan mijn aandelenbelangen weer uit te breiden. Vaak blijken dit de mooiste momenten om te profiteren van wat we in dit geval maar zullen noemen een ‘Trumpoline-effect’.


Kennismakingsaanbod ProBeleggen
U kunt via Binck met flinke korting kennismaken met de Pro’s van ProBeleggen. Zo kunt u de kunst afkijken van de Pro’s en wat u vervolgens met deze wijsheid doet, dat bepaalt u zelf.

Bekijk het aanbod

Ook beleggen bij Binck?


Word klant   Log in