• Beleggen voor later

Blaast Trumprally zijn laatste adem uit?

Waar beleggers op moet letten

Marc Langeveld startte 1 februari op het beleggersplatform Probeleggen. Daar beheert hij een geconcentreerde portefeuille van technologieondernemingen en zoekt 'de winnaars van morgen' in technologie en innovatie. Marc stelt zich voor en geeft aan wat zijn visie is op de huidige markt.

In de afgelopen maand heb ik mijn eerste beleggingen in mijn ProBeleggen portefeuille geïntroduceerd op basis van een thema, te weten: “De winnaars van morgen in Technologie en Innovatie”. Dan kunt u bijvoorbeeld denken aan beleggingen in niches zoals Semiconductors, Semiconductor Equipment, Drones, Internet of Things, Cybersecurity, Big Data, Wearables, Social Media, Smartphones, Robotics, 5G, Biotech en Bitcoin om een paar voorbeelden te noemen.
Wellicht ten overvloede, maar dit doe ik bewust gefaseerd en dus ook aangevuld met meerdere short-ideeën. Dit laatste doe ik om de portefeuille minder gevoelig te maken voor een steeds waarschijnlijker correctie op wereldwijde beurzen. Ben ik dan heel negatief gestemd? Nee dat niet, er lijkt de nodige globale economische groei aanwezig en bedrijven moeten in staat blijven om ook in de komende paar kwartalen solide marges en resultaten te produceren. Maar toch, er zijn toch ook wel een aantal factoren die mij scherp houden en afremmen om op deze recordniveaus een volledige (op verdere stijging gerichte) portefeuille in korte tijd samen te stellen. In de hiernavolgende alinea’s zal ik proberen zo goed mogelijk mijn fingerspitzengefühl te duiden.

 'The only way is up' 
'Ik spreek nog dagelijks diverse institutionele en particuliere beleggers en ik krijg langzamerhand het gevoel dat beleggers oprecht overtuigd zijn dat de kans op een serieuze neerwaartse correctie minimaal is, omdat Centrale Banken zoals de Europese ECB, Bank of England, Swiss National Bank, Bank of Japan en natuurlijk de Amerikaanse Fed door hun accommodatieve monetaire beleid het simpelweg niet zullen toestaan. En eerlijk is eerlijk, tot nu toe heeft het elke keer blind kopen na een koersdip goed resultaat opgeleverd. De marktcorrectie na Brexit duurde 3 dagen, de markcorrectie na Trump’s verkiezing 3 uur en de marktcorrectie na het Italiaanse referendum 3 minuten. Risicomijdende beleggers werden afgestraft en risicozoekende beleggers werden voor hun moed steeds weer beloond. Maar resultaten uit het verleden…enfin u kent de uitdrukking en uiteraard ook hier geen garanties voor de toekomst.

Donald Trump is gelukkig ook maar een mens en laat zich deels leiden door de waan van de dag. Vlak voor de verkiezingen in november typeerde hij nog de aandelenbeurs als een “Big, Fat, Ugly Bubble”, oftewel 1 grote zeepbel. Maar twee maanden later, net nadat de Dow Jones de 20.000 puntengrens doorbrak roeptoeterde hij dat de beurs nog veel hoger kon. De Trumprally dendert blijkbaar nog even door. Maar waar stopt het mee dan?

Trumprally op laatste adem?
Historisch gezien stopt een melt-up zodra de omstandigheden zich structureel wijzigen, bijvoorbeeld als Centrale Banken stoppen met accommoderen (geld printen) of rentes die oplopen of groei van de bedrijfswinsten die begint af te vlakken. Over het 4e kwartaal van 2016 zakte de groei van de Amerikaanse economie weer onder de 2%. Hiermee kwam de groei voor geheel 2016 ook ruim onder de 2% uit, zo’n beetje de traagste groei van de afgelopen jaren. Kort daarna toonde het wekelijkse cijfer van de Amerikaanse hypotheekaanvragen een daling van ca. 18% t.o.v. een jaar geleden. Een stijgende hypotheekrente in combinatie met fors gestegen huizenprijzen is blijkbaar toch niet zo’n goede combi, getuige ook de haperingen in de New Home Sales in Amerika. De trukendoos van Trump zal de komende maanden volledig open moeten om de euforie gaande te houden. Uit zijn verkiezingsbeloftes weten we dat hij de belastingen (lees: inkomsten voor de Amerikaanse overheid) wil verlagen en tegelijkertijd de investeringen (lees: uitgaven voor de Amerikaanse overheid) in Defensie en Infrastructuur wil verhogen. Maar met een overheidstekort wat zonder al die trucs in 2016 al weer met USD 600 miljard groeide wordt dat natuurlijk niet gemakkelijk. Door het vertragen van de economische groei en het gestegen overheidstekort zit Amerika inmiddels op een schuldratio (US debt to GDP) van ca. 106%, ver boven het maximaal toegestane niveau als de rentebetalingen over deze schuld niet alle toekomstige uitgaven en groei willen belemmeren. En dan wil Trump dus nog gaan beginnen in 2017 met het verlagen van de belastingen en het verhogen van de uitgaven. De Amerikaanse schuld is inmiddels gestegen tot bijn USD 20.000.000.000.000 (triljard) en het Amerikaanse Congres moet elke keer toestemming geven voor het overschrijden van het maximale schuldplafond, de eerstvolgende keer weer deze maand. Dit is waarom zowel Democraten als menig Republikein eigenlijk niets zien in de belasting- en investeringsplannen van Trump, tenzij het budget-neutraal kan gebeuren, maar dit laatste lijkt mij onmogelijk.

De Trumprally heeft de Amerikaanse beurs tot nieuwe recordniveaus gebracht, maar zit wel op de laatste adem. Goud als barometer van politieke en financiële onrust is sinds januari 2017 al aan een opmerkelijke opmars bezig, de dollar lijkt al weer gepiekt te hebben, alleen de Dow Jones gelooft er, getuige de stand net onder de 21.000 punten als enige nog een beetje in.

Wat staat de belegger te wachten?
De komende maand kan Trump in ieder geval nog één konijn uit de hoge hoed trekken en dat is een verlaging van de Amerikaanse vennootschapsbelasting, waardoor de beurs nog één keer een zetje in de rug kan krijgen, maar daarna zou het mij niet verbazen als de euforie voorbij zal zijn. Komende maand krijgen we dus het Amerikaanse congres dat met frisse tegenzin moet beslissen over het Amerikaanse schuldenplafond en in Europa krijgen we te maken met meer protectionisme vanuit Amerika, heftige onderhandelingen met de Engelsen over Brexit, moeizame onderhandelingen met het IMF/Griekenland over de Griekse schulden en de verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Italië, die allemaal kunnen leiden tot nieuwe onrust in de Eurozone.

Ik realiseer mij terdege dat het in 2016 voor een belegger niet loonde om de portefeuille af te dekken voor dit soort risico’s. Maar een gewaarschuwd mens telt nou éénmaal voor twee en dus kies ik voor prudentie. Ik zal trachten mijn ProBeleggen portefeuille rustig, gefaseerd en gebalanceerd de komende tijd op te bouwen, waarbij het faseren van nieuwe posities en het ook innemen van shortposities de portefeuille minder gevoelig zouden moeten maken voor die waarschijnlijke correctie.

We willen namelijk wel voldoende ammunitie overhouden om de koopkansen die zich ongetwijfeld tijdens zo’n correctie voor zullen doen volledig te benutten.'

Kennismakingsaanbod ProBeleggen
U kunt via Binck met flinke korting kennismaken met de Pro’s van ProBeleggen. Zo kunt u de kunst afkijken van de Pro’s en wat u vervolgens met deze wijsheid doet, dat bepaalt u zelf.

Bekijk het aanbod

 

Bronnen artikel:
https://ig.ft.com/sites/numbers/economies/us
https://www.treasurydirect.gov/

Ook beleggen bij Binck?


Word klant   Log in