• Webinar

Tips voor uw belastingaangifte

Verslag van het webinar met Marcel Piket van Fiscalert

De jaarlijkse belastingaangifte moet deze keer uiterlijk op 1 mei binnen zijn bij de fiscus. Voor de laatste tips verzorgden fiscaal specialist Marcel Piket (van kennispartner FiscAlert) en Hans Oudshoorn 13 maart 2017 het themawebinar ‘Tips voor uw belastingaangifte’. In totaal bespraken ze tien tips.

Iets meer dan 600 mensen hadden zich aangemeld voor het webinar. In de dagen voor aanvang waren al veel vragen binnengekomen van klanten. Onder andere over hoe het beste aangifte gedaan kan worden. Piket: “Doe online aangifte via Mijn Belastingdienst. Gebruik de nieuwe app alleen voor eenvoudige gevallen en doe alstublieft geen aangifte meer op papier”. “En doe altijd aangifte, al heeft u geen bericht gekregen van de fiscus”.

Ook het onderwerp aftrekposten kwam voorbij. Piket merkte daarbij op dat deze lang niet allemaal vooraf worden ingevuld en dat dit zelf gedaan moet worden. “Vooral betaalde partneralimentatie wordt nog weleens vergeten”. “Nog een tip: zet giften om in periodieke giften”. “En vergeet studiekosten niet, benut daarnaast de aftrekposten voor de eigen woning zoals de kosten voor een hypotheekakte, eventuele boeterente, maar bijvoorbeeld ook periodieke erfpacht”. 

Na een korte demonstratie van Hans waarin hij liet zien waar u binnen uw Binck-rekening het fiscaal jaaroverzicht kunt vinden, was het tijd voor heffingskortingen. Piket: “Dit zijn kortingen op de te betalen belasting, er zijn er verschillende die fiscaal partners kunnen optimaliseren door in de aangifte aftrekposten en vermogen slim te verdelen. Check daarom altijd het tabje ‘Overzicht belasting en premies’ of u ze wel optimaal benut heeft”. 

 “Zeker als een van de partners de AOW-leeftijd heeft bereikt kan dit zinvol zijn”. Denk bijvoorbeeld aan het benutten van de ouderenkorting. Voor de hoogte van de korting wordt gekeken naar het verzamelinkomen. Tot € 35.949 geldt een korting van € 1.187, boven de grens van € 35.949 geldt een korting van slechts € 70. Als een van de partners net boven deze grens uitkomt, kunt u de ouderenkorting optimaliseren door toedeling van vermogen aan uw weinig/niet verdienende partner. Bovendien: de AOW-uitkering is onvoldoende om de ouderenkorting volledig te benutten. Deel daarom vermogen toe aan de partner die alleen AOW heeft”.

De vijfde tip van de avond ging over dividendbelasting. Voor Nederlandse dividendbelasting geldt dat dit meestal vooraf is ingevuld onder de tab ‘Beleggingen’. In veel gevallen hoeft dit bedrag slechts gecontroleerd en niet aangepast te worden. Een actiepunt vormt buitenlandse dividendbelasting. Piket: “Buitenlandse dividendbelasting en bruto dividend moet u zelf invullen onder ‘Beleggingen’. Meestal is 15% verrekenbaar en door alles in te vullen regelt de Belastingdienst de rest en voorkomt u zo dubbele belasting”.

Aan het einde stipte Marcel Piket de mogelijkheid een definitieve aanslag te corrigeren aan, zelfs als de bezwaartermijn is verstreken. Piket: “Alleen het zogenaamde optimaliseren door te schuiven met bedragen kan dan niet meer”. Eraan toevoegend: “En overweeg aflossing van de (rest-)hypotheek en sparen in de BV. Plan daarnaast lijfrentes optimaal en vraag extra belastingteruggaaf via middeling”.

De hele uitzending terugzien via onderstaande link. U moet daarvoor wel inloggen. Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dat via www.webinar.nl/binck regelen door rechtsboven op registreren te klikken. 

Bekijk het webinar
De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel belastingadvies. Voor belastingadvies adviseren wij u contact op te nemen met uw fiscalist of belastingadviseur.

Ook beleggen bij Binck?


Word klant   Log in