• Fondsvergelijking

Beleggen in de AEX via indexfondsen

Hollands glorie in één ETF

Uit de duizenden indices waar de passieve belegger uit kan kiezen, is de AEX voor de Nederlandse belegger vaak een vanzelfsprekende keuze. Deze benchmarkindex van de grootste Nederlandse beursgenoteerde aandelen is nog altijd zeer populair. 

Natuurlijk, anders dan in 1983 toen met de EOE-index, de voorganger van de huidige AEX, werd gestart, kiezen veel beleggers nu niet meer voor (nagenoeg) uitsluitend Nederlandse aandelen. Net zo gemakkelijk wordt positie ingenomen in Europese indices, één van de wereldindices en/of aandelen genoteerd in de opkomende landen. 

Er is natuurlijk veel te zeggen voor een dergelijke regionale spreiding. Maar een kleinere of wat grotere positie in de AEX is niet alleen leuk omdat het nu eenmaal dichtbij huis is, ook rationeel is een belegging in de AEX index goed te verdedigen.

Internationaal opererend maar toch dichtbij 
In de index zijn namelijk mooie, vaak internationaal opererende bedrijven opgenomen van goede naam, zoals Unilever, Royal Dutch Shell (RDS), Ahold, Philips, ING en ASML. Natuurlijk bieden deze mooie bedrijven geen garantie op toekomstig rendementsucces, maar het is zeker dat veel actieve beleggers deze bedrijven selecteren als onderdeel van de portefeuille. Over dat selectieproces hoeven passieve indexbeleggers zich geen zorgen te maken.

De AEX is samengeteld op basis van de qua marktkapitalisatie grootste bedrijven. De top 25 van deze bedrijven vormen de bekende benchmark, terwijl de nummers 26 tot en met 50 in  de AMX worden opgenomen. De weging van elk aandeel is op basis van de omvang, met dien verstande dat het gewicht maximaal 15% bedraagt. Jaarlijks wordt de index opnieuw samengesteld en worden aandelen die over de 15% zijn gekomen (door (relatieve) koersstijgingen) teruggezet op het maximum van 15%.

De grootste bedrijven in de AEX-index zijn momenteel RDS en Unilever (beiden 15%), ING (11%), ASML (10%), Philips (6%) en Ahold (5%). Tezamen vormen deze zes bedrijven 62% van de index. Dat is misschien wel een zwak punt van de AEX, de nadruk op een beperkt aantal grote bedrijven. De zes kleinste bedrijven in de index, SBM Offshore, Boskalis, Vopak, Galapagos, Aalberts Industries en Gemalto maken gezamenlijk slechts 4% van de index uit.

Sectorverdeling
De sectorverdeling laat die van olie en gas als grootste zien (16%), natuurlijk voornamelijk via RDS. Persoonlijke verzorging en huishoudelijke producten telt als sector voor 15% mee. Overigens laat die sectorverdeling ook zien dat het slechts een grove indicatie betreft. Het percentage komt namelijk geheel voor rekening van Unilever, terwijl het concern toch ook veel voedingsmiddelen produceert. 

De 4% voor de voedingsmiddelenindustrie, conform de AEX sectorverdeling, komt geheel voor rekening van Heineken, een bedrijf dat niet bekend staat als producent van voeding. Banken en verzekeraars (14%) en technologie (10%, voornamelijk via ASML) zijn ook sterk vertegenwoordigd.

De AEX is geen “goedkope” index. De gemiddelde koerswinst verhouding van de bedrijven uit de index bedraagt voor het komende jaar circa 19. Het cijfer is op basis van de verwachtingen van door Euronext geselecteerde analisten. Het dividendrendement is met 3,45% vrij hoog, in positieve zin beïnvloed door het (verwachte) 7% dividend op aandelen RDS.

Drie mogelijke indexfondsen
Beleggers die interesse hebben om in de AEX te beleggen, kunnen dat doen via drie indexfondsen:

• BNP Paribas AEX Index Fund
• iShares AEX ETF
• Think AEX ETF

Alle drie de fondsen volgen de AEX index door de fysieke aankoop van de onderliggende 25 aandelen. Er wordt in principe geen gebruik gemaakt van derivaten. De fondsen van BNP Paribas en Think lenen geen effecten uit, terwijl iShares dat wel voor zijn fonds doet. 

Met het uitlenen van effecten kunnen extra inkomsten worden behaald. Daar staat een risico tegenover, namelijk dat de tegenpartij waaraan de effecten zijn uitgeleend failliet gaat en het afgegeven onderpand onvoldoende waarde heeft om het verlies te dekken. Met het uitlenen van effecten heeft de iShares ETF vorig jaar 0,06% extra rendement behaald.

Belangrijk voor elke belegger, en zeker de passieve belegger, zijn de jaarlijkse kosten. Elk fonds rekent een beheerfee, waarboven nog diverse andere kosten (bijvoorbeeld die voor administratie) worden gerekend. Dit is de zogenaamde Total Expense Ratio (TER), die voor het BNP Paribas fonds 0,37% bedragen, voor iShares 0,30% en voor de Think ETF eveneens 0,30%. 

Werkelijke kosten
Daarmee is het kostenverhaal echter niet klaar. De werkelijke kosten van een fonds wijken doorgaans af van de TER, omdat bijvoorbeeld transactiekosten niet zijn meegenomen. Ook eventuele inefficiënties betreffende het terugvorderen van bronbelasting op dividend kan invloed hebben op het netto rendement van de ETF. Daarom bereken ik de werkelijke kosten van elke ETF door het werkelijke netto fondsresultaat over de laatste twee kalenderjaren te vergelijken met het bruto (voordat de bronbelasting is verrekend) rendement van de AEX.

Het BNP Paribas fonds blijkt over de afgelopen twee kalenderjaren 0,66% per jaar minder te hebben gepresteerd dan de bruto AEX index. De werkelijke kosten zijn daarmee ook 0,66% op jaarbasis. iShares bleef de afgelopen twee kalenderjaren gemiddeld 0,42% per jaar achter bij de index (exclusief het uitlenen van effecten zou dat circa 0,48% zijn), terwijl de Think ETF het best scoorde met jaarlijks 0,33% verschil ten opzichte van de index. Waarschijnlijk draagt de efficiëntere belastingverrekening bij aan de goede score. 

Mijn conclusie: Een belegging in de AEX is zeker een serieuze optie, omdat bedrijven van goede naam in de index zijn opgenomen. Het enige nadeel is dat de index geconcentreerd is op een beperkt aantal grote bedrijven. Beleggen in de AEX kan gemakkelijk via één van de fondsen op de Nederlandse index. Omdat de fondsen veel op elkaar lijken qua structuur (fysiek, geen gebruik derivaten) kijk ik voornamelijk naar de kosten. Deze blijken het laagste voor de Think AEX ETF, waardoor dit fonds mijn voorkeur heeft.
       

Tabel indexgegevens

 

AEX

Fundamenteel

 

Aantal bedrijven

25

Soort bedrijven

Groot

Dividendrendement

3,45%

Koerswinst actueel

26

Koerswinst verwacht

19

 

 

Rendement (bruto)

 

2012

+14,05%

2013

+20,71%

2014

+ 8,66%

2015

+ 7,36%

2016

+13,59%

2017 YTD (maart 2017)

+ 7,42%

 

 

Sectoren

 

Olie en gas

16%

Persoonlijke verzorging / huishoudelijke goederen

15%

Banken en verzekeraars

14%

Technologie

10%

Chemie

6%

Gezondheidszorg

6%

Media

6%

Retail

5%

Vastgoed

4%

Telecom

4%

Voeding en drank

4%

Diversen

10%

 

Tabel ETF-gegevens

 

BNP Paribas AEX iShares AEX Think AEX

Structuur

fysiek

fysiek

fysiek

Methode

volledig

volledig

volledig

Aandelen ETF

25

25

25

Dividend

Ja

Ja

Ja

Frequentie

n.b.

kwartaal

kwartaal

Dividendrendement

n.b.

2,75%

2,92%

TER

0,37%

0,30%

0,30%

Werkelijke kosten

0,66%

0,42%

0,33%


BinckBank is voor 60% aandeelhouder van Think ETF's.

Ook beleggen bij Binck?


Word klant   Log in