• Fondsvergelijking

Wie wint de Europese smallcapwedstrijd?

Twee smallcap beleggingsfondsen onder de meetlat

Als Europese aandelen aan de vooravond staan van een comeback, zoals het beleggingshuis Candriam beweert, dan zijn niet de grote maar vooral de kleine aandelen interessant, beweert vermogensbeheerder Schroders.

Internationale beleggers zijn de laatste jaren uit de Europese aandelenmarkt gevlucht. Amerikaanse aandelen werden als aantrekkelijker gezien. Daarnaast maakten ook de politieke onzekerheden, die het Europese project (nog altijd) bedreigen, beleggers kopschuw.

Maar genoeg is genoeg, zegt Geoffroy Goenen, Europees aandelenspecialist van het Belgisch-Franse beleggingshuis Candriam. Zodra later dit jaar blijkt dat geen populist het in Frankrijk en Duitsland  voor het zeggen krijgt, zullen beleggers volgens hem massaal terugkeren naar Europa. Goenen noemt Europese aandelen historisch aantrekkelijk. De economische seinen staan volgens hem ook op groen, terwijl het verschil in waardering tussen de Verenigde Staten (relatief duur) en Europa (relatief goedkoop) in decennia niet zo groot was.

Liever klein
Ofwel, Europese aandelen bieden kansen. Maar welke moet u hebben: de grote of de kleine aandelen? Daarover heeft de Britse vermogensbeheerder Schroders onlangs bericht. De belangrijkste boodschap beleggen in smallcaps is veel profijtelijker dan in largecaps.

Schroders: “Wereldwijd hebben smallcaps in de afgelopen zestien jaar largecaps overtroffen met een rendement dat drie keer zo hoog ligt.” Volgens David Brett, van Schroders bieden smallcaps nog altijd waarde. “Waarderingen wijzen erop dat het nog niet te laat is om te profiteren.”

Onder de radar
Dat kleine aandelen het op de lange termijn veelal beter doen dan hun grotere broeders heeft meerdere redenen. Voor kleinere ondernemingen is het eenvoudiger om te groeien dan voor grote. Daarnaast zijn kleinere bedrijven wendbaarder. Hierdoor kunnen zij zich makkelijker aanpassen aan technologische en maatschappelijke veranderingen.

Smallcaps hebben volgens Paul Marriage ook het voordeel dat ze minder in de belangstelling staan van analisten en media. “Maar als zo’n klein bedrijf eenmaal begint te presteren en ontdekt wordt, dan kunnen beleggers van een dubbel effect profiteren, van zowel de groei, als de herwaardering.

Twee fondstoppers
Twee fondsen die succesvol in Europese smallcapaandelen beleggen zijn het JP Morgan Europe Small Cap Fund (ISIN: LU0847328183) en het Kempen European Small-Cap Fund (ISIN: LU0927663731). Beiden zijn genoteerd in euro’s, keren dividend uit, worden door fondsenanalist Morningstar gewaardeerd met vier sterren en hebben hun aandeelhouders de laatste jaren blij gemaakt met stevige rendementen. Wat zijn de verschillen?

Rendement 5 jaar (gemiddeld per jaar)
JP Morgan: 18,8%
Kempen: 16,0%

Rendement 1 jaar
JP Morgan: 18,8%
Kempen: 16,3%

Dividend
JP Morgan: 1,95%
Kempen: 2,16%

Risico (jaarlijkse koersbeweeglijkheid)
JP Morgan: 13,7
Kempen: 12,8

Lopende jaarlijkse kosten
JP Morgan: 1,01%
Kempen: 1,00%

Zowel op de korte als op de middellange termijn heeft het fonds van JP Morgan beter gerendeerd. Daar is wel iets meer risico voor genomen. De jaarlijkse kosten van de twee fondsen zijn even hoog. Maar beleggen in kleine ondernemingen is altijd duurder dan in grote. Het vraagt meer eigen research.

Top 3-sectoren
JP Morgan: industrie (27%), cyclische consumptiegoederen (24%), tech (15%)
Kempen: industrie (34%), cyclische consumptiegoederen (27%), defensieve consumptiegoederen (9%)

Aantal posities
JP Morgan: 146
Kempen: 33

Koerswinstverhouding portefeuille
JP Morgan: 16,0
Kempen: 17,3

Brondata beleggingsfondsen: Morningstar, peildatum: 6 april 2017. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Wat betreft spreiding valt op dat belangrijke sectoren in beide fondsen zwaar zijn ondervertegenwoordigd zoals grondstoffen, energie, telecom, financials, farmacie en nutsbedrijven. De sectoren industrie en cyclische consumentengoederen beslaan al snel meer dan 50% van de portefeuille. Het smallcapfonds van Kempen is een echt high conviction-fonds met maar 33 namen in de portefeuille. Dan nog iets over de koerswinstverhouding van de onderliggende aandelen. De portefeuille van JP Morgan is iets goedkoper gewaardeerd dan die van Kempen.

Conclusies
Zowel het JP Morgan Europe Small Cap Fund als het Kempen European Small Cap Fund hebben een ijzersterk trackrecord. Maar van de twee heeft het fonds van JP Morgan wel iets beter gerendeerd. Het is ook iets minder risicovol, kent een iets betere spreiding en heeft lager gewaardeerde aandelen in de portefeuille. Daarom wint JP Morgan naar mijn mening de Europese smallcapwedstrijd.

Ook beleggen bij Binck?


Word klant   Log in