• Interview

Beleggen in special situation bedrijven

Vraaggesprek met fondsmanager Filip Weintraub

Beleggen in bedrijven die in een bijzondere situatie verkeren, kan op termijn een aantrekkelijk rendement bieden. De Zweedse fondsmanager Filip Weintraub leidt sinds twee jaar zo’n beleggingsfonds: SKAGEN Focus. Een vraaggesprek.

Waarom is beleggen in bedrijven die in een ‘special situation’ zijn beland aantrekkelijk?
‘Al meer dan twintig jaar ben ik een waardebelegger, zoals SKAGEN als boetiek uitsluitend gericht is op value investing. Ondergewaardeerde bedrijven verkeren nogal eens in een bijzondere situatie. Als zij bijvoorbeeld in een flinke reorganisatie zitten of een stevige herfinanciering nodig hebben. Veel beleggers laten dit soort ondernemingen links liggen omdat ze eerst de kat uit de boom willen kijken: wordt het nog wat, vragen zij zich af. Kortom, ze vinden de risico’s te hoog of te onduidelijk.

Wij vinden dit soort bedrijven juist interessant. Beleggers kijken er niet naar, waardoor de koers onder druk staat. Soms terecht, maar soms ook onterecht. Wij proberen die bedrijven eruit te pikken die onterecht ondergewaardeerd zijn. Maar daar moet natuurlijk tegenover staan dat er binnen ruwweg twee jaar een sterke opleving van de koers plaatsvindt. Daar zijn zogeheten ‘aanjagers’ voor nodig. Dat kunnen zaken zijn als een trend van consolidatie, nieuw management dat heldere doelen voor ogen heeft of de transformatie van een bedrijf naar een marktsegment met hogere marges. Een paar voorbeelden van onze huidige investeringen zijn E-mart (Koreaanse discounter), Adient (Amerikaanse auto-interieurbouwer) en Magforce (Duitse nano-medicijnenfabrikant).

weintraub

"Wij proberen die bedrijven eruit te pikken die onterecht ondergewaardeerd zijn. Maar daar moet natuurlijk tegenover staan dat er binnen ruwweg twee jaar een sterke opleving van de koers plaatsvindt."
Filip Weintraub

 

Wij investeren uitsluitend in ondernemingen die volgens onze modellen minimaal 50% opwaarts koerspotentieel hebben en een neerwaarts koersrisico van maximaal 20%. De meeste van die bedrijven zijn small- en mid caps maar soms zitten er ook large caps tussen. We willen maximale vrijheid in onze keuzes, los van sector of regio, om goede rendementen te boeken. De gehele aardbol, dus zowel opkomende als ontwikkelde landen, is ons jachtterrein.’

Je loopt juist ook hoge risico’s met beleggen in dat soort bedrijven. Hoe ga je daarmee om?

‘Beleggen in dit type ondernemingen vergt inderdaad een goede beheersing van de risico’s. Meer dan tien jaar geleden ben ik samen met teamgenoot Jonas Edholm begonnen met de ontwikkeling van een risk management system. Dit bestaat uit circa 60 risicofactoren die we loslaten op elke (potentiële) belegging en vervolgens doorrekenen naar de gehele portfolio van circa 30 tot 35 bedrijven. Als wij zien dat we in het fonds een te hoog specifiek risico lopen, dan bouwen we een positie af om dat risico te verkleinen.
Overigens beleggen we niet uitsluitend in ‘special situation’ bedrijven. We beleggen ook in structurele winnaars – het Duitse Infineon (chips) is daarvan een voorbeeld.
Wij hebben uitermate veel respect gekregen voor ons risicosysteem. Het heeft ons behoed voor grote uitglijders. Hoewel er altijd wel ergens een bananenschil ligt die ook wij over het hoofd kunnen zien.’ 

Wat is de plaats van Skagen Focus in een beleggingsportefeuille?
‘In ons fonds moet je beleggen voor de lange termijn. Daarmee bedoelen we minimaal drie tot vijf jaar. De rendementen kunnen beweeglijk zijn. We hadden twee jaar geleden een stroeve start. Maar over 2016 boekten we een rendement van 18,3% (in euro) tegen 11% voor de wereldwijde index (MSCI AC World). Voor 2017 liggen we net achter de referentie-index.

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

SKAGEN Focus is denk ik een mooie toevoeging aan een goed gespreide portefeuille waarmee een solide rendement op de lange termijn wordt beoogd. Ons fonds kan zorgen voor de slagroom op de taart.’ 

Gerelateerde fondsen

Fonds 1-jaar-rendement ISIN
Skagen Focus -A- Acc (NOK) 18,01% (Peildatum 26 mei) NO0010735129

Ook beleggen bij Binck?


Word klant   Log in