• Fondsvergelijking

Steady tech?

Hoe lang kan het techsprookje nog voortduren?

Als de forse winstgroei van de techsector ook de komende jaren aanhoudt, dan mag deze sector in geen portefeuille ontbreken.

Toen Dominic Rossi, hoofd aandelen van het succesvolle beleggingshuis Fidelity International vorige week werd gevraagd waarop hij dit jaar inzet, was zijn antwoord hetzelfde als vorig jaar en het jaar daarvoor. “Tech. Wat anders!”

Het simpele advies van Rossi om vooral techaandelen te kopen, bleek een juiste. In de afgelopen vijf jaar liep de wereldwijde techindex met gemiddeld 20% per jaar op. Deze koersstijging heeft zich vertaald in grandioze beurswaardes. De waardevolste vijf bedrijven ter wereld zitten allemaal in de techhoek. Het zijn Apple (780 miljard dollar), Google’s moederbedrijf Alphabet (640 miljard dollar), Microsoft (522 miljard dollar), Amazon (450 miljoen dollar) en Facebook (420 miljard dollar). Ter vergelijk: De grote drie van de Nederlandse beurs Shell (190 miljard euro), Unilever (137 miljard euro) en ING (58 miljard euro) zijn samen nog niets eens de helft waard van Apple.

Zeker niet duur
Vraag is natuurlijk hoe lang het techsprookje nog kan voortduren. Misschien nog best lang, want de digitalisering van de wereld is nog niet zo lang bezig. Er valt nog genoeg te disrupten. Hoeveel winkels telt Nederland over tien jaar nog? Afgelopen vrijdag bijvoorbeeld maakte Google bekend een vacaturesite op te zetten en prompt daalden wereldwijd de uitzenders. Bloomberg rekent voor dit jaar op een winstgroei van 19% (in dollars) voor Amerikaanse techbedrijven. De rest van de markt, exclusief energiebedrijven, moet het doen met een winstgroei van 9%, minder dan de helft.

Omdat in de techsector  het winner take’s it all-principe geldt, zijn de winsten van de succesvolle techbedrijven momenteel gigantisch. Daarmee is de belangrijkste belofte ten tijde van het opblazen van de internetbubbel eind jaren negentig alsnog uitgekomen. De eerste internetboom kwam net te vroeg. De ideeën waren goed, maar de middelen waren er nog niet. Met de uitvinding van de smartphone en met de komst van snel internet werd er meteen veel meer mogelijk.

Als de winst van een aandeel maar hard genoeg groeit, is het geen probleem als de koers fors stijgt. Ondanks de techrally van de laatste paar jaar valt het met de waarderingen best mee. Google doet volgens Marketwatch 24 keer de winst van volgend jaar. Facebook staat op 24,5 keer. Van de 45 analisten die deze bedrijven volgen, hebben 39 een koopadvies. Alleen in het geval van Google is er één analist die een verkoopadvies heeft.

Trump
Even was er wel de angst dat Trump het techfeestje zou gaan bederven. Hij beloofde immers de slachtoffers van de techrevolutie dat hij iets zou gaan doen aan de globalisering en vrijhandel. Juist de grote wereldwijd opererende Amerikaanse techbedrijven zouden zwaar getroffen worden door protectionistische maatregelen.

Na vier maanden Trump wordt er niet meer over protectionisme gesproken. Sterker, als Trump’s belastingplan wel realiteit wordt, zullen de techwinsten wellicht een extra sprong maken. Zeker als al de vele miljarden, die nu in belastingparadijzen verpieteren, straks tegen een fooi naar de Verenigde Staten gaan.

Losers
Maar ook voor Tech geldt: kies voor goede spreiding. Want niet alle techbedrijven, hoe bekend ook, weten hun populariteit om te zetten in harde duiten en een hogere beurskoers. Snapchat, dat dit jaar naar de beurs ging, is inmiddels 20% van zijn beurswaarde kwijt. Twitter ging in drie jaar tijd van 40 dollar naar 18 dollar.

Drie techfondsen met een sterk trackrecord zijn:

1. Fidelity Global Technology Fund (LU0936579340)
2. NN Information Technology Fund (NL0006311821)
3. Pictet-Digital (LU0340554673)

Alle drie de fondsen zijn genoteerd in euro’s en betalen geen dividend. Wat zijn de verschillen?

Rendement 5 jaar (gemiddeld per jaar)
Fidelity Technology: 23,3%
NN Information: 18,2%
Pictet Digital: 21,4%

Rendement 1 jaar
Fidelity Technology: 45,1%
NN Information: 38,9%
Pictet Digital: 33,2%

Kosten
Fidelity Technology: 1,07%
NN Information: 0,83%
Pictet Digital: 1,21%

Risico (koersbeweeglijkheid)
Fidelity Technology: 16,3%
NN Information: 17,1%
Pictet Digital: 13,9%

Aantal aandelenposities
Fidelity Technology: 61
NN Information: 30
Pictet Digital: 50

Top 3-aandelenposities
Fidelity Technology: Alphabet, Apple, Intel
NN Information: Apple, Microsoft, Alphabet
Pictet Digital: Alphabet, Tencent, Facebook

Koerswinstverhouding portefeuille
Fidelity Technology: 21,6
NN Information: 18,7
Pictet Digital: 26,8

Brondata beleggingsfondsen: Morningstar, peildatum: 21 mei 2017. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Conclusies
Geen van de aandeelhouders die vijf jaar geleden was ingestapt in een van de drie techfondsen heeft reden tot klagen. Toch steekt er eentje bovenuit en dat is Fidelity Global Technology Fund. Dat rendeerde over die periode veel beter, zonder dat dit gepaard ging met veel meer koersbeweeglijkheid. Met 61 posities wedt het ook op meer partijen dan de twee concurrenten. Ook dat is een plus.

Ook beleggen bij Binck?


Word klant   Log in