Hoe begint u met zelf beleggen?

Binck helpt u met uw eerste stappen op de beurs

1. Bepaal uw beleggingsdoel.

Wat is uw doel? Hoeveel rendement wilt u behalen? En hoeveel verlies kunt u zich veroorloven? Belangrijke beleggingsvragen. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat uw doel helder is. Dit inzicht heeft u nodig om te bepalen hoe u gaat beleggen en hoeveel risico u wenst te lopen.

2. Bepaal uw beleggingshorizon.

Uw beleggingshorizon is één van de elementen bij het bepalen van uw beleggingsaanpak. Deze beleggingshorizon ziet er voor iedere belegger anders uit. Kort gezegd, is uw beleggingshorizon de periode dat u het belegbare vermogen niet direct nodig heeft. Het klinkt als een cliché. Maar het is waar: de waarde van uw beleggingen kan sterk fluctueren.

Vooral bij risicovollere beleggingen als opties en hefboomproducten geldt dat er jaren van 25% rendement afgewisseld kunnen worden met jaren dat de waarde met hetzelfde percentage afneemt. Heeft u geen kennis van en ervaring met deze risicovolle instrumenten, dan raden wij u af om hierin te beleggen. U bepaalt zelf hoeveel risico u wenst te nemen. Sommige beleggers hebben helemaal geen beleggingshorizon; ze zien een kans in de markt en proberen hier een goed rendement mee te behalen.

3. Uw gewenste rendement.

Als uw doel en beleggingshorizon bekend zijn, kunt u nadenken over uw rendement: welk rendement wenst u? Stel, u heeft € 5.000 en u besluit om dit bedrag te beleggen. U wilt dit in 15 jaar tijd laten groeien naar € 10.000 voor de aanschaf van een auto. Welk rendement heeft u hiervoor nodig?

Gebruik de regel van 72

Als rekenhulp kunt u hiervoor de regel van 72 gebruiken. Dit is een vuistregel waarmee u de beleggingsperiode of het benodigde rendement eenvoudig kunt berekenen:

  1. Verdubbelingstijd = 72/vereist rendement
    Ook geldt:
  2. Vereist rendement = 72/verdubbelingstijd

In bovenstaand scenario moet u in 15 jaar uw vermogen met € 5.000 laten groeien (van € 5.000 naar € 10.000). Uw vereiste rendement komt dan te liggen op 72/ 15 jaar = 4,8% per jaar. Let wel, de regel van 72 is een vuistregel. De uitkomsten kloppen niet exact, maar benaderen de werkelijkheid.

4. Hoeveel tijd wilt u aan beleggen besteden?

De combinatie van beleggingshorizon en vereist rendement zijn belangrijk om te bepalen hoe actief u wilt zijn. Wilt u dagelijks, wekelijks of maandelijks actief zijn? Wenst u een hoog rendement? Grote kans dat u dan actief met de beurs bezig moet zijn en bereid moet zijn om wat meer risico’s te nemen. Bent u tevreden met een bescheiden rendement? Dan kunt u gerust minder risico nemen en daarom wat passiever beleggen.

5. Wanneer koopt u en wanneer verkoopt u?

Belegt u op de lange termijn, dan is een veelgebruikte strategie om goede winstgevende bedrijven te zoeken die veel dividend uitbetalen. Zoek bedrijven die jaar op jaar goede en solide resultaten hebben laten zien. Deze aandelen noemt men Blue chips. Warren Buffet is een bijzonder succesvolle belegger die voornamelijk voor de lange termijn in Blue chips aandelen belegt.

Belegt u voor de korte termijn, dan is het slim om de technische analyse (TA) in uw besluiten mee te nemen. De technische analyse bekijkt koersen uit het verleden om zo de toekomst te kunnen voorspellen. Dit klinkt lastig, maar in de praktijk is TA een populair hulpmiddel om het juiste in- en uitstapmoment te bepalen.

6. Welke beleggingsinstrumenten gaat u gebruiken?

U kunt kiezen uit vele soorten financiële instrumenten. De lange termijn belegger en de belegger met weinig kennis en ervaring kiest meestal voor aandelen, trackers en obligaties. De meest populaire instrumenten voor korte termijnbeleggers zijn aandelen, opties, turbo's, Sprinters, futures of een combinatie van deze instrumenten. Let wel, dit zijn slechts voorbeelden. Elke belegger is anders en iedere belegger gebruikt de instrumenten waar hij of zij zich het prettigst bij voelt. Wij adviseren u om alleen te beleggen in de instrumenten waar u de risico’s van begrijpt. Belegt u voor uw pensioen of oudedagsvoorziening, zorg dan dat u zo veilig en behoudend mogelijk belegt en vermijd risicovolle derivaten.

Tips voor als u gaat beginnen met beleggen


  • Neem voldoende tijd
  • Check regelmatig uw portefeuille
  • Volg het (economisch) nieuws op de voet
  • Lees blogs over beleggen
  • Neem niet te veel risico

Beleggen bij Binck.

Financieel rijbewijs

Verstandig beginnen met beleggen begint bij een goede voorbereiding. Een goed begrip van de verschillende beleggingsinstrumenten is hierbij van groot belang. Daarom heeft Binck het Financieel Rijbewijs ontwikkeld. Aan de hand van een aantal vragen kunt u precies zien of uw kennis van en ervaring met financiële producten voldoende is om erin te beleggen. Het Financieel Rijbewijs bestaat uit twee delen. Het eerste deel is beperkt tot de toetsing van kennis en ervaring met betrekking tot niet-complexe financiële instrumenten. Denk hierbij aan obligaties, aandelen en beleggingsfondsen.

Het tweede deel toetst de kennis en ervaring van en de ervaring met complexe financiële instrumenten, zoals opties, futures, turbo’s, Sprinters en structured products. U kunt het Financieel Rijbewijs vinden op de klantensite van Binck. Deze is alleen voor klanten toegankelijk. Wij adviseren u om bij het beleggen rekening te houden met de uitkomst van het Financieel Rijbewijs en om alleen te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s begrijpt.

Schaduwportefeuille

De eerste stap om te beginnen met beleggen is het openen van een beleggingsrekening, dit is kosteloos bij Binck. Veel beginnende beleggers starten vervolgens met een fictieve portefeuille opgebouwd met ‘monopoly geld’.

Hiermee bouwt u een zogenaamde schaduwportefeuille op. Met deze schaduwportefeuille leert u hoe de aan- en verkoop in de praktijk werkt en kunt u wat ervaring opdoen.

Wilt u beginnen met beleggen?
Vraag dan gerust meer informatie aan bij Binck.


Meer beleggingsinstrumenten   Ja, ik wil de gratis informatiemap