Waarom beginnen met beleggen?

Heeft u een klein of wat groter bedrag beschikbaar en wilt u dit laten groeien? Dan kan beleggen een goede optie voor u zijn. Beleggen kunt u op veel manieren doen. Zo kunt u beleggen in aandelen, opties, ETF's, vastgoed, grondstoffen of obligaties.

Waarom beleggen?

Mensen beleggen om verschillende redenen. Voor hun oudedagsvoorziening en pensioen, voor de aflossing van een hypotheek, om vermogen te beschermen of juist te vergroten. Nederlanders worden in steeds grotere mate zelf verantwoordelijk voor hun financiële toekomst. En beleggen is een van de meest slimme manieren om hiervoor te zorgen. Als de inflatie hoger is dan de spaarrente, wordt uw geld op uw spaarrekening elke dag minder waard. Dit is een belangrijke reden waarom men ervoor kiest om te gaan beleggen. Als u gaat beleggen, dan kunt u meer invloed uitoefenen op de groei van uw vermogen. En als u zelf belegt, kunt u zelf bepalen hoeveel risico u wilt nemen. Natuurlijk geldt hierbij wel: hoe hoger het rendement dat u nastreeft, hoe meer risico u moet nemen.

Waarom kiest u voor zelf beleggen?

Als u zelf gaat beleggen kunt u starten met een klein bedrag. In tegenstelling tot beleggen via een vermogensbeheerder, hoeft u niet aan zware eisen van een minimaal vermogen te voldoen. Daarnaast zijn de kosten vaak lager doordat u enkel kosten per transactie heeft en geen vaste kosten. Als u zelf gaat beleggen heeft u ook nog eens de volledige beslissing met welke instrumenten u gaat handelen. U kunt zelf de instrumenten kiezen die passen bij uw beleggingsdoel en de risico’s die u bereid bent te nemen.

De voordelen en risico’s van beleggen

Beleggen en risico zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Belegt u behoudend en voorzichtig, dan zijn de rendementen vaak lager. Wilt u hoge rendementen? Dan moet u vaak meer risico nemen.  Onze tip luidt: beleg alleen met geld dat u niet direct nodig heeft. Beleggen brengt meer risico met zich mee dan sparen. Uw gehele inleg kan verloren gaan. Aan de andere kant levert het mogelijk een hoger rendement op. Maar let wel, sparen en beleggen zijn twee compleet verschillende vormen van vermogensopbouw. Voor meer informatie over risico’s en kenmerken van verschillende financiële instrumenten verwijzen wij u naar de risicopagina’s in de Basishandleiding. Deze vindt u in het document center van Binck.

De voordelen van beleggen

    Mogelijk een hoger rendement dan op een spaarrekening
    U heeft in grote lijnen zelf in de hand hoe uw vermogen zich ontwikkelt
    Met dividend kunt u een constante stroom aan inkomsten generen
    Beleggen is interessant en leerzaam

De risico's van beleggen

    Kans op verlies van uw vermogen, uw belegging kan minder waard worden
    Als u net voor een financiële crisis instapt, is het lastig om het verlies op korte termijn goed te maken
    Een bedrijf kan failliet gaan met koersverlies tot gevolg
    Uw gehele investering kan verloren gaan. Beleg daarom alleen met geld dat u niet op korte termijn nodig heeft

Financieel rijbewijs

Verstandig beginnen met beleggen begint bij een goede voorbereiding. Een goed begrip van de verschillende beleggingsinstrumenten is hierbij van groot belang. Daarom heeft Binck het Financieel Rijbewijs ontwikkeld. Aan de hand van een aantal vragen kunt u precies zien of uw kennis van financiële producten voldoende is om erin te beleggen.

Het Financieel Rijbewijs bestaat uit twee delen. Het eerste deel is beperkt tot de toetsing van kennis en ervaring met betrekking tot niet-complexe financiële instrumenten. Het tweede deel toetst de kennis en ervaring van en de ervaring met complexe financiële instrumenten, zoals opties, futures, turbo’s, Sprinters en structured products. U kunt het Financieel Rijbewijs vinden op de klantensite van Binck. 

Heb ik voldoende kennis?

Beleggen lijkt op het eerste gezicht ingewikkeld. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Een gezonde interesse in de beurs en een gedegen voorbereiding is vaak al genoeg om met zelfvertrouwen de eerste stap te zetten.

Binck biedt ook beginnende beleggers zonder ervaring alle hulp om goed voorbereid aan de slag te gaan. En u krijgt standaard een schat aan informatie over beleggingsinstrumenten, de beurs en tips en adviezen van analisten.

llt_20141117_101

Hoeveel tijd kost zelf beleggen mij?

Een belangrijke vraag. De tijd die u aan beleggen besteedt hangt in grote mate af van hoeveel rendement u wenst. Wilt u een hoog rendement, dan moet u bereid zijn om veel met de beurs bezig te zijn, veel transacties te doen en in risicovollere producten te beleggen. Denk hierbij aan opties, Sprinters, turbo’s of futures.

Bent u tevreden met een bescheiden rendement, dan hoeft u ook minder risico te nemen en kunt u zich beperken tot af en toe een transactie. Bijvoorbeeld in aandelen, trackers of beleggingsfondsen.

Wilt u beginnen met beleggen?
Vraag dan gerust meer informatie aan bij Binck


Meer beleggingsinstrumenten   Ja, ik wil de gratis informatiemap