Wat is een optie?

Als u gaat beleggen in opties dan koopt u het recht om in de toekomst een onderliggende waarde af te nemen of te leveren. U kunt dit vergelijken met de situatie als u een huis koopt, u kunt dan ook een optie op het huis nemen. U spreekt dan af om het huis op een bepaalde datum tegen een van tevoren bepaald bedrag te kopen. Bij het beleggen gaat het om een onderliggende waarde zoals valuta, grondstoffen of aandelen. Bij opties is er sprake van een contractgrootte; koopt u een optie met een aandeel als onderliggende waarde, bijvoorbeeld Heineken, dan gaat het om 100 aandelen. Opties werken met een zogenaamd hefboomeffect waardoor u met een kleine investering een groot rendement kunt behalen. Hier staat tegenover dat uw investering ook sneller in waarde kan afnemen. U kunt bij gekochte opties zelfs uw gehele inleg kwijtraken.

Callopties en putopties

Er zijn twee soorten opties; callopties en putopties. Bij een calloptie koopt u het recht om de onderliggende waarde voor een bepaald bedrag te kopen. Bij een putoptie koopt u het recht om de onderliggende waarde voor een bepaald bedrag te verkopen. Met een calloptie rekent u op een stijging van de onderliggende waarde. U verwacht namelijk dat de koers in de komende periode zal stijgen. Bij een putoptie is dit omgekeerd en hoopt u op een daling van de onderliggende waarde.

Wilt u meer weten over beleggen in opties? Bekijk dan onze uitgebreide pagina over beleggen met opties waar ook diverse rekenvoorbeelden worden behandeld.

Al meer dan 210.000 beleggers gingen u voor.
Kies ook voor Binck. De juiste keuze voor elke belegger.


Ja, ik wil ook beleggen bij Binck

De informatie in dit ABC is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat Binck alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Binck niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.