• Beleggen in...

Beleggen in cryptocurrency

Munt slaan uit Bitcoin en Ethereum?

Mededeling: cryptocurrencies zijn een risicovolle belegging en gericht op de meer ervaren belegger.

Hoe lang werken we nog met geld zoals we dat kennen? En hebben we straks eigenlijk nog banken nodig om transacties te kunnen maken?

In de geschiedenisboekjes over geld gaat het nu nog over ruilhandel en de eerste fysieke munten. Daarna de bankbiljetten en – nog niet eens zo heel lang geleden - het giraal betalen.

Maar de laatste jaren is de ontwikkeling van – elektronisch – betalen in een stroomversnelling geraakt. Steeds minder consumenten hebben contant geld op zak en vooral ook door de opmars van de smartphone is het aantal digitale financiële transacties geëxplodeerd.

Met de komst van de bitcoin en andere cryptocurrencies als ethereum (zie beleggingsmogelijkheden hieronder) schudt het hele betaalsysteem inmiddels op haar grondvesten.

Bitcoin

De cryptomunten, met de bitcoin als voortrekker, gaan immers nog een stap verder. De digitale munten worden niet door banken en overheden gecontroleerd en om in het bezit van dit digitale geld te komen moet je deze zelf 'minen' met behulp van de rekenkracht van computers of de munten aanschaffen via speciale marktplaatsen. Ook komen er steeds meer mogelijkheden om in bitcoin en andere cryptocurrency te beleggen (zie voorbeelden onder aan dit artikel)

Betalingen vinden plaats via een eigen digitale portemonnee. Bij de bitcoin is dit een bitcoinadres, waarvandaan je zonder tussenkomst van een bank transacties kunt doen in (fracties) van de bitcoin.

Het nieuwe internetgeld lijkt ideaal in de globaliserende wereld, waar afstanden steeds kleiner worden en transacties steeds sneller moeten worden uitgevoerd. Maar tegelijk zijn er vragen over de veiligheid, de transparantie, de rol van de traditionele banken en vooral ook hoe hierop goed toezicht kan worden behouden.

Niet alleen bedrijven en bedrijfjes die zich op bitcoins en andere cryptocurrencies richten schieten daardoor uit de grond, maar ook startups die zich op al die andere vraagstukken richten. Grote vraag blijft wie hier straks echt munt uit gaan slaan…

Feiten over bitcoin
Definitie Bitcoin is een digitale munteenheid die alleen elektronisch bestaat.
Uitvinder De Japanner Satoshi Nakamoto (november 2008).
Toepassing Betaalmiddel zonder tussenkomst van banken, overheden of toezichthouders.
Aantal Er zijn slechts 21 miljoen munten.
Anoniem Bitcoin-betalingen kunnen anoniem gedaan worden.
Toezicht Bitcoins en andere cryptocurrencies worden niet gemonitord en staan niet onder toezicht van (inter)nationale toezichthouders.
Blockchain Term voor operatie waarbij electronische transactie kan plaatsvinden zonder tussenkomst traditionele financiele partijen.
Markt Marketcap door sterke fluctuatie ongewis en veelal momentopname. In november 2017 bedroeg de waarde van alle cryptovaluta zo'n 300 miljard dollar.
Waarde Toekomstvoorspellingen waarde bitcoin lopen zeer uiteen. Van nul tot waarden van 100.000 dollar over 10 jaar.

(1) obv diverse openbare bronnen

Lees hier meer bij Forbes

Bijbehorende fondsen

Beurs Fonds ISIN-code
OMX Stockholm Bitcoin Tracker One (EUR) SE0007525332
OMX Stockholm Ether Tracker (EUR) SE0010296582

Bekijk ook:

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?