• Fondsvergelijking

Beleggen in elektrische auto’s en de nieuwe generatie batterijen

Instappen voor een duurzame rit op de beurs?

Onlangs was ik op een verjaardag. Het was een petit comité, maar twee heren voerden buiten in het zonnetje de boventoon. Ze vertelden vol trots over hun recent aangeschafte Tesla. Beiden gaven aan te genieten van zowel de rij- als digitale ervaring. De kinderziektes en problemen met de wielophanging – waar een van de mannen mee te maken kreeg – accepteerden ze. De adequate hulp door de garage versterkte hun gevoel de juiste keuze gemaakt te hebben voor deze elektrische auto. Nee, dit artikel is geen reclame-uiting voor Tesla, feit is echter dat het aantal elektrische voertuigen – van de ID.3 en de e-Golf van Volkswagen, tot de Nissan Leaf en Hyundai IONIQ – steeds vaker het straatbeeld sieren. De opmars én de ontwikkeling van de elektrische auto en de nieuwe generatie batterijen waarvan gebruik wordt gemaakt staat nog in de kinderschoenen. En dat kan kansen bieden voor beleggers.


Robuuste groei markt elektrische voertuigen: gebruik fossiele brandstoffen op z’n retour

Onderzoeker en denktank Allied Market Research heeft in een groot onderzoek becijferd dat de markt voor elektrische auto’s groeit van US$162,34 miljard in 2019 naar zo’n US$802,81 miljard in 2027. Dat komt neer op een jaarlijkse groeivoet van 22,6%. Waar de meeste voertuigen nu nog op fossiele brandstoffen rijden, zal dat in de toekomst anders zijn. Waterstof(gas) en elektrisch aangedreven voertuigen zullen dan de kopgroep vormen.  

Onderzoeksbureau Researchgate bevestigd dit beeld, zoals goed is te zien in onderstaande grafiek met de wereldwijde verkoopaantallen van personenwagens (van historische tot verwachte aantallen in het jaar 2050).

Verkoop Voertuigen per brandstof (ResearchGate)

Tel daarbij op dat de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs de markt ondersteunen en er is genoeg perspectief voor beleggers om in te spelen op deze trend.


Beleggen in de sector ‘elektrische auto’s en de nieuwe generatie batterijen’ met internationale spreiding

Wel is het zo dat beleggers regelmatig oogkleppen op hebben bij het kiezen van een investering in de sector. Vaak wordt gekozen voor bekende namen als Tesla en Nio. Aangezien de trend nog maar net is ingezet, is brede spreiding – over merken en regio’s – belangrijk om niet te snel uit de bocht te vliegen mocht deze jonge groeimarkt toch wat gaan sputteren.

Voor een belegging met internationale spreiding kunt u via de beurs van Milaan terecht voor het iShares Electric Vehicles & Driving Technology ETF (ISIN IE00BGL86Z12). Op dezelfde beurs staat een tweede mogelijkheid genoteerd met de focus op de ‘batterijsector’: het WisdomTree Battery Solutions UCITS ETF (ISIN IE00BKLF1R75). Deze titel staat op de beursvloer bekend onder de naam ‘VOLT’. Beide titels noteren in euro’s en beleggen voor 0,40% aan jaarlijkse kosten fysiek in aandelen uit het segment. Qua beleggingen zijn er overeenkomsten. Beide titels hebben niet geheel verrassend een positie in Tesla.

Toch zijn er duidelijke verschillen. Zo belegt het ETF van iShares in onder meer BYD (Build Your Dreams), ‘klassieker met oog voor de toekomst’ Kia Motors en Aptiv. In totaal zitten er thans 91 aandelen in portefeuille. Geografisch is de Verenigde Staten met 39,85% van de posities hofleverancier, gevolgd door Japan (17,35%), Zuid-Korea (11,10%) en Duitsland (11,06%). Opvallend is dat China met 2,43% een beperkte weging kent.

De titel van WisdomTree heeft op dit moment 103 deelnemingen in portefeuille. Van Alfen en Mineral Resources, tot Umicore en Contemporary Amperex Technology. De geografische verdeling is ook anders. Zo staat China nu op de eerste plaats (20,77%), gevolgd door de Verenigde Staten (17,51%),  Japan (12.96%) en Duitsland (6.73%).

Overigens zijn beide ‘indexvolgers’ ook verhandelbaar binnen Binck Fundcoach. Goed om te weten voor wie nader in de samenstelling van de fondsen duikt: allebei de titels hebben de flexibiliteit om ook in gevestigde namen zoals BMW en Daimler te beleggen, aangezien ook deze ondernemingen de slag naar ‘zero emission’ maken.

Voor wat betreft de fondsprestaties doen beide titels wat ze moeten doen, op een kostenfrictie na de benchmark volgen. IShares volgt daarbij de STOXX Global Electric Vehicles & Driving Technology NET Index, WisdomTree de eigen WisdomTree Battery Solutions Index (NTR). Omdat de titels nog niet zo lang bestaan – die van iShares ruim een jaar, die van WisdomTree ruim twee jaar – zijn er nog geen sterren ratings beschikbaar bij Morningstar.

Het onderliggende dividendrendement ligt voor iShares tussen de 0,25% en 0,5% op jaarbasis en voor WisdomTree rond 1,25%. Logischerwijs niet zo hoog, het is een innovatieve én behoorlijk kapitaalintensieve sector met hoge investeringen. Let wel dat de waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden immers geen garantie voor de toekomst.

Beide titels herbeleggen het dividend automatisch, dus er vinden geen uitkeringen plaats.

En de belangrijkste risico’s? Er is sprake van valutarisico. De titels noteren zoals gezegd in euro’s, maar er zitten veel buitenlandse bedrijven in. En u loopt uiteraard marktrisico. Als financiële markten onder druk staan, dan zult u dat ook ervaren - zeker in een jonge, groeiende sector als deze die wat volatieler kan zijn. In termen van beleggen als een voetbalcoach zijn het aanvallende middenvelders die meer dan eens een doelpunt maken, maar ook weleens een blessure (koersdaling) oplopen.

In vogelvlucht zijn de titels interessant voor langetermijnbeleggers die aandelenrisico kunnen en willen dragen en die met een stukje van hun portefeuille willen ‘instappen voor een soms hobbelig maar zeker duurzame rit op de beurs’. Meer weten over de ETF’s? Klik dan hier voor de titel van iShares en hier voor die van WisdomTree.

Beleggen kent risico’s. Uw inleg kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?