• Beleggen in...

Beleggen in robotica

Vele robots maken licht werk

Wat is een robot? Iedereen heeft daar wel een beeld bij. Van R2D2 uit Star Wars tot een soepele arm die helemaal zelf een auto in elkaar zet.

Maar robots en robotica gaan veel verder. In feite alles wat we kunnen automatiseren door een apparaat of machine bepaalde vooraf gestelde taken te laten vervullen valt onder robotica.

En het gaat snel: van sciencefiction tot alledaags gebruik. De robottechniek wordt inmiddels in de kleinste apparaten en toepassingen gebruikt. Uiteraard in de ruimtevaart, maar ook op steeds grotere schaal in de industrie, de geneeskunde en via het ‘internet of things’ in onze eigen huiskamer of telefoon.

Aanvankelijk waren robots vooral domme krachten, die repeterende of fysiek zware taken uit handen namen. Maar robotics gaat steeds meer over slimme, ingewikkelde en vooral digitale toepassingen.

Zo geavanceerd inmiddels dat de opmars steeds vaker ook voor gefronste wenkbrauwen zorgt. Gaat robotica straks voor ons nadenken en beslissen en willen we dat wel? En pikken ze niet de banen in van miljoenen – minder unieke – werknemers?

Buiten kijf staat dat we nog maar aan het begin van de robotrevolutie staan. Een bedreiging voor sommigen, maar tegelijk een ongekende bron van bedrijvigheid en economische groei.

Toepassingen, bedrijven en bedrijfjes schieten uit de grond. Ook op de beurs. En opgelet: robots beleggen inmiddels ook…

Feiten over robotisering
Definitie Theoretische implicaties en praktische toepassingen van robots in de ruimste zin van het woord.
Geschiedenis De Tsjechische schrijver Karel Capek gebruikte in 1920 voor het eerst het woor ‘robot’
Marktverwachting De markt van de wereldwijde robotics industrie zal naar verwachting groeien van circa 30 miljard euro in 2016 tot 200 miljard euro in 2021 
Industrie De industrie blijft de belangrijkste markt voor robotics, maar het belang zal onder de 50% gaan zakken
Nieuwe toepassingen Geneeskunde, defensie, huishoudens en uiteraard de ruimtevaart

(1) obv diverse publicaties waaronder https://globenewswire.com/news-release/2017/03/10/934422/0/en/226-2-Billion-Robotics-Market-Forecasts-2021.html

Bijbehorende fondsen

Beurs Fonds ISIN-code
Milaan iShares Automation & Robotics ETF IE00BYZK4552
Fundsettle Pictet Robotics -I- Acc LU1279334053
Fundsettle Candriam Eq B Robotics & Innova Tech Acc BE0176735018

Bekijk ook:

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?