Alles over
beursgangen & emissies

Binck biedt u unieke informatie over aankomende beursgangen en (claim)emissies

1500_takeaway

Beursgang Takeaway.com

30 september 2016

Takeaway.com, de moeder van thuisbezorgd.nl, wil over heel de wereld pizza’s en sushi laten bezorgen. Daar is geld voor nodig, en dit willen ze ophalen met een beursgang.

Meer informatie

Beursgang Basic-Fit

2 juNi 2016

De goede apparatuur, lage kosten voor een (familie)abonnement, slimme reclamecampagnes en een ruime opzet van de fitnessclubs werpt haar vruchten af. Basic-Fit groeit harder dan kool en om dit door te kunnen zetten, lijkt de stap naar de beurs logisch.

Meer informatie
asr

Beursgang ASR

1 juNi 2016

Tijdens de roadshow kwam er een vraag voor de CEO. “Waarom wordt a.s.r. met kleine letters geschreven en waarom zo weinig kleur in de presentatie?” Het antwoord was veelzeggend.“We zijn een Hollands bedrijf met één hoofdkantoor voor de Nederlandse markt.

Meer informatie
philips-lighting

Beursgang Philips Lighting

20 mei 2016

In eerste instantie werd geprobeerd om het bedrijf in zijn geheel aan een private equity-partij te verkopen, maar dat is niet gelukt. Nu dus naar de beurs, waarbij 25% van de beschikbare aandelen aangeboden zal worden. De bandbreedte ligt tussen de € 18,50 en € 22,50. Op 26 mei wordt de daadwerkelijke introductieprijs bepaald.

Meer informatie
abn-amro

Beursgang ABN AMRO

20 november 2015

ABN AMRO is op dit moment genoteerd aan de beurs van Amsterdam. Op 20 november 2015 is het eerste deel van de certificaten van aandelen naar de beurs gebracht. De certificaten zijn ondergebracht in de AEX. De overheid blijft nog enige tijd aandeelhouder en zal dat belang de komende jaren afbouwen. 

Meer informatie
intertrust

Beursgang Intertrust

15 OKTOBER 2015

Trustbedrijf Intertrust kreeg donderdag 15 oktober een notering aan Euronext Amsterdam. Een flitsende start was het niet, want de koers daalde die dag met 0,3% ten opzichte van de introductieprijs van €15,50.


Refresco Gerber

Beursgang Refresco Gerber
27 maart 2015

Refresco Gerber was nog geen 2 maanden na Lucas Bols het tweede drankenbedrijf dat een notering aan de Amsterdamse beurs kreeg. Een groot verschil is dat deze onderneming actief is als bottelaar van frisdrank in plaats van het stoken van alcoholhoudende drank. Een ander verschil is dat de koers van Refresco Gerber op de eerste handelsdag met 2,4% daalde. Het aandeel noteert nu iets onder de introductieprijs van €14,50.


GrandVision

Beursgang GrandVision

6 FEBRUARI 2015

De beursintroductie van GrandVision kwam 2 dagen na die van Lucas Bols. Met een beurswaarde van €5 miljard, waarvan 20% geplaatst werd bij nieuwe beleggers, is het bedrijf wel een stuk groter. De introductiekoers was €20 en is sindsdien opgelopen tot €23,50.


Wat is een claimemissie?

Een claimemissie is een bijzondere vorm van een uitgifte van aandelen van een onderneming. Het verschil met een gewone emissie is dat de aandelen alleen beschikbaar zijn voor bestaande aandeelhouders. Deze bestaande aandeelhouders krijgen een claimrecht. Met een dergelijke emissie wordt voorkomen dat de aandelen te veel verwateren en dat alleen de bestaande aandeelhouders van een eventuele winststijging kunnen profiteren.

Wat is een beursgang?

Een beursgang of IPO (Engels: initial public offering) is het moment dat een bedrijf zijn aandelen te koop aanbiedt aan het publiek via de beurs. Bekende beursgangen zijn die Facebook, Google, Twitter en onlangs ABN AMRO. Een beruchte Nederlandse beursgang was die van World Online. De belangrijkste reden voor een beursgang is om geld op te halen. Dit geld kan vervolgens gebruikt worden voor het financieren van overnames, investeringen, uitbreidingen of het aflossen van schulden.