Rapport: Philips Lighting volgens ProBeleggen

De trots van Eindhoven brengt haar lichtdivisie naar de beurs. Midden in de transitie van conventionele gloei- en spaarlampen naar LED, neemt moederbedrijf Philips afscheid van de onbetwiste wereldmarktleider ‘Philips Lighting’. Lighting is ruim twee keer zo groot als de nummer twee speler in de markt: Osram.

Van gloeilamp naar LED (Light Emitting Diode)

De markt voor gloei- en spaarlampen krimpt in rap tempo en maakt plaats voor het duurzame alternatief LED-verlichting. In het eerste kwartaal van 2016 daalde de omzet uit conventionele lampen van Philips Lighting met 14,5% jaar op jaar. Van de totale omzet van Philips Lighting komt nu 38% uit conventionele lampen. In 2013 lag dit percentage nog op 49%. De transitie naar LED voltrekt zich in sneltreinvaart. Zo maakt LED en LED- technologie volgens het management inmiddels meer dan 50% uit van de totale jaaromzet van € 7,5 miljard. De CEO van Philips Lighting geeft ons aan te verwachten dat ondanks de sterke daling van de traditionele markt de omzet van de groep weer gaat stijgen. In het eerste kwartaal daalde de omzet van de groep nog met 1,5%. De harde groei in LED en de overige markten compenseert dus de krimp in de conventionele markten. Topman Eric Rondolet benadrukt dat hij met Philips Lighting uiteindelijk sterke groei voorziet.

Wat is Philips Ligthing waard?  
Uit het prospectus blijkt dat de winsten over de laatste jaren een wisselend beeld laten zien. In 2015 verdiende Philips Lighting € 240 miljoen. Per aandeel komt dit neer op € 1,60. De koers/winst-verhouding voor 2015 ligt afhankelijk van de introductiekoers tussen 11,5 en 14.
 
Vergelijken we deze waarderingsratio’s  met sectorgenoten, dan lijken de aandelen redelijk aantrekkelijk geprijsd naar de markt te komen. Zeker indien de aandelen op maximaal € 20,50 geplaatst worden. Gezien de gehaaste beursgang en de vele risico’s lijkt ons dit een te rechtvaardigen aanname. Een belegger moet echter ook kijken naar de toekomst om de mogelijke waarde van een aandeel te bepalen. Philips Lighting sloot al 24 fabrieken waar het conventionele lampen maakte. Tegenover 45 fabrieken in 2008 zijn er nu nog 21 actief. In de afgelopen jaren maakte Philips daardoor veel kosten voor herstructurering. In de overgang naar LED zullen deze kosten hoog blijven.

Kansrijke IPO?
De afgelopen twee jaar probeerde Philips de lichtdivisie onderhands te verkopen aan investeerders. Pogingen strandden op prijs of tegenwerking van de toezichthouder. Daarom wordt Lighting nu afgesplitst via een enigszins geforceerde beursgang. Nadat de verkoopprijs eerder op €5 miljard werd geraamd, is de uiteindelijk prijs bij de beursgang op 27 mei substantieel lager. Rond €3 miljard. De introductiekoers van de aandelen is €18,50 tot €22,50. Dat is  relatief laag en daarmee lijkt Philips Lighting aantrekkelijk gewaardeerd. Voor de korte termijn kan Lighting daarmee een interessante belegging zijn. Toch kleven er zeker ook risico's aan het aandeel. Dat maakt dat we op langere termijn terughoudend zijn met een belegging in Philips Lighting.

ProBeleggen sprak uitgebreid met topman Eric Rondolat (CEO Philips Lighting) over de toekomst van LED, de positie van Lighting en de verwachte omzetgroei. Vraag hier het uitgebreide rapport - speciaal voor Binck-klanten - met het gespreksverslag, het waarderingsmodel en de analyse van ProBeleggen aan.

Rapport aanvragen

U kunt het rapport aanvragen via de website van ProBeleggen.

Aanvragen


De beleggersinformatie op deze pagina is afkomstig van derden, te weten ProBeleggen. De bijdragen van ProBeleggen zijn niet namens Binck geschreven en zijn niet bedoeld als individueel beleggingsadvies van Binck. Alle geboden informatie is algemeen en houdt geen rekening met uw financiële situatie, risicobereidheid en beleggingsdoelstellingen. Evenmin vormt deze informatie een aanbeveling voor de passendheid van een investering of strategie voor een bepaalde belegger. Elke transactie dient u te toetsen aan uw eigen ervaring en risicobereidheid. Beurzen zijn aan verandering onderhevig en u dient de positie periodiek te toetsen en te evalueren.

ProBeleggen


Auteur

ProBeleggen biedt toegang tot echte beleggingsportefeuilles en marktanalyses van professionals.

Categorie

Beursgang

Beurs

Euronext Amsterdam