Over ABN AMRO

Het begon in de 19e eeuw. In 1824 richtte Koning Willem I de Nederlandsche Handelmaatschappij (NHM) op. De NHM had een moeilijke start in voormalig Nederlands Indië, maar nadat het een monopolie op de invoer van opium kreeg, begon de onderneming winst te maken.

Beleggen in ABN AMRO

Wilt u meer informatie over beleggen of wilt u aan de slag met het aandeel ABN AMRO? Open dan snel een rekening bij BinckBank. Dan ontvangt u tevens technische analyse, fundamentele analyse, diverse analistenadviezen en veel meer informatie. Start nu met beleggen of vraag vrijblijvend ons informatiepakket aan.

Open een rekening

Feiten over ABN AMRO

  • In 2006 was de ABN AMRO Bank de 15e bank ter wereld
  • De oudste bank in Saoedi-Arabië is de Saudi Hollandi Bank, voor 40% in handen van ABN AMRO. Hier vond de allereerste Saoedische olietransactie plaats.
  • De ABN AMRO Bank is de enige Nederlandse bank waar zowel een film als een theaterstuk over is gemaakt.

Van de NHM naar ABN AMRO

Tot de jaren ’60 was de NHM zomaar een bank op de Vijzelstraat, tot na de fusie met de Twentse Bank de ABN ontstond. Deze ABN fuseerde vervolgens in 1991 met de AMRO Bank (Amsterdam - Rotterdam Bank). Vanaf dat moment werd dé bank steeds groter en gulziger. Het was eten of gegeten worden. En ABN AMRO had honger. Avonturen in Brazilië, de V.S. en Italië maakten van ABN een grote internationale jager op andere banken. Tot de bank in 2007 zelf een prooi werd. 

aandelen ABN AMRO

Overname ABN AMRO: Door het oog van de naald

Een consortium van Fortis, de Royal Bank of Scotland en Banco Santander kochten en knipten de bank op. Eigenlijk hadden ze er het geld niet voor, maar door aandelen uit te geven, lukte de overname uiteindelijk wel. Toen brak in 2008 de kredietcrisis uit, met als gevolg dat bijna elke bank in Europa en Noord Amerika het moeilijk kreeg. Fortis heeft het avontuur uiteindelijk niet overleefd. ABN (een aantal onderdelen) kwam in handen van de Nederlandse staat. Door ABN te redden, bleef een van de belangrijkste systeembanken van Nederland in overeind. 

ABN AMRO terug naar de Amsterdamse beurs

In november 2015 ging een sterk afgeslankte en tegelijkertijd gezondere ABN AMRO Bank naar de beurs. De beursgang was een bescheiden succes. Ongeveer 20% van het totale aandelenpakket werd op de beurs aangeboden voor € 17,75. Aan het eind van de dag stond er een plusje van 2% op de borden. Een mooi resultaat voor de eerste handelsdag.

Alle populaire AEX aandelen

Bij BinckBank is het mogelijk om in alle populaire AEX aandelen te beleggen. Leer nu meer over bijvoorbeeld het aandeel:


Interesse in dit populaire aandeel?
Start nu en ontvang € 200 transactietegoed*.


Open een rekening   Informatiepakket aanvragen
*Bekijk de actievoorwaarden

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.