De geschiedenis van Heijmans

Heijmans werkte voor het eerst aan de weg in 1923. Letterlijk en figuurlijk. Jan Heijmans, de oprichter, startte op twintigjarige leeftijd een stratenmakersbedrijf in Rosmalen. Dit familiebedrijf van ‘makers’ begon ook woningen, winkels en zelfs complete stedelijke gebieden te ontwikkelen. 

Na de tweede wereldoorlog, tijdens de wederopbouw, werd Heijmans ook buiten Brabant een grote speler. Logisch ook, want Nederland lag in puin en de woningnood was waanzinnig. Woningen, infrastructuur en zelfs vliegvelden werden uit de grond gestampt. Heijmans was één van de eerste bedrijven die begon met de aanleg van asfaltwegen. 

Feiten over Heijmans

  • Een mogelijke tijdelijke oplossing voor de woningnood is Heijmans ONE. Dit zijn flexibele, moderne woningen van 40m2. Duurzame woningen voor 1 persoon.  
  • De Noord-zuidlijn, de rechtbank in Amsterdam, start- en landingsbanen van Schiphol zijn mede gebouwd door Heijmans. 
  • In de parlementaire enquête over de bouwfraude kwam Heijmans negatief in het nieuws. Er werd geschikt voor € 14,8 mln.  

Beursgang Heijmans

In september 1993 ging Heijmans naar de beurs in Amsterdam en daarmee kon iedereen een stukje eigenaar worden. Voor 40 guldens ging het eerste aandeel over de toonbank. De beursgang bracht in totaal 15 mln. Nederlandse guldens op. Met dit geld werden vooral bedrijven gekocht om zo sneller uit te kunnen groeien.


De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Volatiel cyclisch aandeel

Heijmans is als bouwbedrijf en cyclisch aandeel erg afhankelijk van de ontwikkeling van de economie. Bij een krimpende economie en/of stijgende kosten hebben bouwers het historisch gezien zwaar. Als er onrust in de bouw speelt, bijvoorbeeld door stikstof, PFAS of corona, dan kost dat geld. Veel geld. Beursgenoteerde aandelen van bouwers zijn vaak volatiel. Schulden, beperkt dividend en complexe opdrachten maken het een relatief speculatief aandeel. Andere bekende Nederlandse bouwers zijn BAM, Ballast Nedam, VolkerWessels en Boskalis.

Beleggen in aandelen Heijmans

Wilt u meer informatie over beleggen of direct aan de slag met het aandeel Heijmans? Open dan snel een rekening bij BinckBank. Op de website van BinckBank ziet u technische analyse, fundamentele analyse, diverse analistenadviezen en veel meer informatie die voor beleggers interessant kan zijn. Start vandaag nog of vraag vrijblijvend ons informatiepakket aan.

Open een rekening


Voordat u in individuele aandelen investeert is het verstandig u goed te verdiepen in deze bedrijven. Beleggen kent immers risico’s, uw inleg kan minder waard worden.

Alle populaire AEX aandelen

Bij BinckBank is het mogelijk om in alle populaire AEX aandelen te beleggen. Leer nu meer over bijvoorbeeld het aandeel:


Interesse in dit populaire aandeel?
Start nu en ontvang € 500 transactietegoed*.


Open een rekening   Informatiepakket aanvragen
*Bekijk de actievoorwaarden

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.