PostNL door de jaren heen

PostNL is een van de oudste bedrijven in Nederland. In 1799 werd de post genationaliseerd, echter betekende dit niet direct dat je overal post kon ontvangen. In de Randstad werd dit wel mogelijk. In eerste instantie met een lopende bode, die van de ene stad naar de ander liep met de post onder zijn arm. Door de jaren heen veranderde dit van postiljon (ruiters) naar postkoetsen en treinen. Tot 1852 was het gebruikelijk dat de ontvanger betaalde voor de post. Om dit te veranderen werd in 1852 de postzegel geïntroduceerd. Ruim 70 jaar later deed de postauto zijn intrede die in de jaren 50 echt populair werd. Pas in de jaren 60 van de 2oste eeuw kwamen de eerste brievenbussen waarbij men zelf een voor sortering kon maken voor regionale post of landelijke post. Vereenvoudiging met de eerste computergestuurde sorteermachine vond plaats in 1976 waarbij meteen de postcode werd geïntroduceerd om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Splitsing TNT Express & PostNL

Op 25 mei 2011 werden de twee onderdelen van toen nog TNT Post gesplitst in twee aparte beursgenoteerde bedrijven: TNT Express N.V. en PostNL N.V.. De belangrijkste reden van de splitsing was de krimp in de postmarkt en de groeiwens van TNT in opkomende landen. Bij de splitsing kreeg PostNL bijna een derde van de aandelen van TNT Express mee. In december 2013 verkocht PostNL ongeveer 82 miljoen aandelen waarmee PostNL 507 miljoen euro ophaalde. Dit werd gebruikt om de schulden van het bedrijf te verminderen. PostNL had hierna nog een belang in TNT Express van ongeveer 14.8%.

Beleggen in aandelen PostNL

Wilt u meer informatie over beleggen of direct aan de slag met aandelen PostNL? Open dan snel een rekening bij BinckBank. Dan ontvangt u tevens technische analyse, fundamentele analyse, diverse analistenadviezen en veel meer informatie over het aandeel PostNL. Start nu met beleggen of vraag vrijblijvend ons informatiepakket aan.

Open een rekening

Feiten aandeel PostNL


  • De eerste postzegel in Nederland werd geïntroduceerd in 1852
  • 38% van de omzet van PostNL in 2017 is gerelateerd aan e-commerce
  • PostNL keerde € 0,23 dividend uit over 2017
  • Op een doordeweekse dag bezorgt PostNL ongeveer 8 miljoen brieven
  • PostNL heeft ruim 44.000 medewerkers

PostNL na privatisering

Tot 1989 was PostNL (toen nog onder de naam ‘PTT’) onderdeel van de staat. In 1989 werd dit geprivatiseerd samen met de telecom afdeling gezamenlijk werd dit KPN (Koninklijke PTT Nederland). Pas in 1994 ging het bedrijf KPN naar de beurs. Tot die tijd was de Nederlandse overheid de enige aandeelhouder. Na de beursgang ging KPN op zoek naar uitbreiding voor de post afdeling wat het vond in het Australische TNT. Het postonderdeel van KPN en TNT werden samengevoegd tot TNT Post groep.

aandeel postnl

Alle populaire AMX aandelen

Bij BinckBank is het mogelijk om alle populaire AMX aandelen te beleggen. Leer nu meer over bijvoorbeeld het aandeel:


Interesse in dit populaire aandeel?
Start nu en ontvang € 200 transactietegoed*.


Open een rekening   Informatiepakket aanvragen
*Bekijk de actievoorwaarden

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.