Geschiedenis van Siemens
Siemens & Halske, de voorloper van het huidige Siemens, werd op 12 oktober 1847 opgericht door Werner von Siemens en Johann Georg Halske. Hun bedrijf draaide om hun uitvinding welke een naald gebruikte om naar de reeks letters te verwijzen op een telegraaf, in plaats van morsecode te gebruiken.
In 1848 bouwde het bedrijf de eerste langeafstandstelegraaflijn in Europa; 500 km van Berlijn naar Frankfurt am Main. In 1850 begon de jongere broer van de oprichter, Carl Wilhelm Siemens, het bedrijf in Londen te vertegenwoordigen. Het bureau in Londen werd een filiaal in 1858. In de jaren 50 van de 19e eeuw was het bedrijf betrokken bij de bouw van telegraafnetwerken over lange afstanden in Rusland. In 1855 werd in St. Petersburg, Rusland, een filiaal geopend onder leiding van een andere broer, Carl Heinrich von Siemens. In 1867 voltooide Siemens de monumentale Indo-Europese telegraaflijn die zich uitstrekt over 11.000 km van Londen naar Calcutta.
De uitvindingen bleven komen en in 1881 werd een wisselstroomdynamo ontwikkeld welke, aangedreven door een watermolen, werd gebruikt om ’s werelds eerste elektrische straatverlichting in Godalming, Verenigd Koninkrijk, te introduceren. Siemens bleef verder groeien en ging zich ook richten op het ontwikkelen van elektrische treinen en gloeilampen. Het Siemens dat wij kennen is ontstaan in 1966 toen Siemens & Halske AG fuseerde met Siemens-Schuckertwerke AG en Siemens-Reiniger-Werke AG.
Anno 2019 is Siemens uitgegroeid tot een miljardenbedrijf met activiteiten die ondervedeeld zijn in de volgende categorieën: Power & Gas, Wind Power and Renewables, Energy Management, Building Technologies, Mobility, Digital Factory, Process Industries and Drives, Healthineers en Financial Services Division.