Geschiedenis TomTom

Oprichters Peter-Frans Pauwels en Pieter Geelen van het bedrijf Palmtop begonnen al in 1991 met het ontwikkelen van software. Toen nog niet voor navigatiesystemen maar voornamelijk voor zakelijk gebruik. In 1994 kwam Corrine Vigreux er als derde partner bij. Pas in 2001, na de komst van Harold Goddijn, werd het bedrijf omgedoopt tot TomTom. 27 mei 2005 werd een memorabele dag voor TomTom. Op deze dag ging het naar de beurs en haalde het meteen € 125 miljoen op. Ongeveer een jaar later, op 2 maart 2006, kwam het aandeel in de AEX terecht.

Aandelen TomTom

Op 30 november 2018 waren er in totaal 235.318.516 uitstaande aandelen. Hiervan hebben de vier oprichters gezamenlijk 44% van in hun bezit. TomTom geeft in februari 2018 aan dat ze niet van plan zijn om dividend uit te keren, hierbij werd aangegeven dat ze het geld willen gebruiken voor investeringen in hun technologie.

Aandelen TomTom

Wilt u meer informatie over beleggen of direct aan de slag met het aandeel TomTom? Open dan snel een rekening bij BinckBank. Dan ontvangt u tevens technische analyse, fundamentele analyse, diverse analistenadviezen en veel meer informatie. Start nu met beleggen of vraag vrijblijvend ons informatiepakket aan.

Open een rekening

Feiten over TomTom

  • Het aandeel TomTom stond in 2007 boven de € 60,-
  • € 903 miljoen omzet in 2017
  • TomTom is de grootste fabrikant van navigatiesystemen in Europa
  • Het aandeel TomTom daalde 10% toen Nokia gratis navigatiesoftware aankondigde
  • 44% van de aandelen zijn in bezit van de 4 oprichters

Overnames door TomTom

Tijdens het bestaan van TomTom en de beursnotering zijn er verschillende overnames geweest. Als eerste werd een deel van Siemens overgenomen welke zicht richtte op de automotive-industrie. Na een biedingsoorlog tussen TomTom en Garmin werd Tele Atlas in 2008 overgenomen voor € 2.9 miljard. Echter had TomTom hiervoor aanzienlijk te veel betaald en in 2008 boeken ze al € 1.1 miljard af. In 2009 werd ook nog bedrijvengids iLocal overgenomen zodat ze het minder afhankelijk van Google werd.

aandeel tomtom
aandelen tomtom

Verwachtingen voor 2019

Ieder jaar onderzoekt BinckBank wat de Nederlandse particuliere belegger verwacht voor het aankomende jaar. In het onderzoek van 2019 komt TomTom twee keer terug. Als eerste als een van de verwachte dalers van 2019 en als 2de als grootste overnameprooi op het Damrak. Lees nu het hele onderzoek.

Alle populaire AMX aandelen

Bij BinckBank is het mogelijk om alle populaire AMX aandelen te beleggen. Leer nu meer over bijvoorbeeld het aandeel:


Interesse in dit populaire aandeel?
Start nu en ontvang € 200 transactietegoed*.


Open een rekening   Informatiepakket aanvragen
*Bekijk de actievoorwaarden

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.