• Fonds in beeld

Fonds in beeld: Kempen Orange Fund

            DIT IS EEN RECLAME-UITING

Het Kempen Orange Fund is een beleggingsfonds welke met name belegt in kleine en middelgrote Nederlandse ondernemingen die aan het begin van het jaar zijn opgenomen in de GPR Dutch Small Cap Index. Het fonds kan daarnaast beleggen in Nederlandse en Belgische ondernemingen buiten deze index. Het fonds staat onder leiding van fondsbeheerder Michiel van Dijk waarmee BinckBank in gesprek ging.

Wie is fondsbeheerder Michiel van Dijk?

Sinds het begin van mijn werkzame leven ben ik medeverantwoordelijk voor het Kempen Orange Fund. Mijn eerste belegging deed ik toen ik 15 was. Na een korte stage aan het eind van mijn studie bij Fortis MeesPierson op de fusie & overname-afdeling wist ik het zeker: ik wil professioneel belegger worden. Mede-eigenaar zijn en betrokkenheid tonen. Bij Kempen was er een positie bij het Orange Fund beschikbaar. Tot de dag van vandaag ben ik blij dat deze mogelijkheid op mijn pad is gekomen. Niet alleen vanwege het fonds maar ook vanwege de cultuur bij Kempen. Juist omdat beleggen begonnen is als hobby lopen zakelijk en privé soms in elkaar over, maar dat is geen probleem: de wereldwijde financiële markten gaan immers ook nooit dicht. Naast beleggen ben ik te vinden op de racefiets of op pad in Rotterdam met m’n twee kinderen.

Wat is je favoriete boek over beleggen?

Op vakantie gaat er altijd wel een ouderwets beleggersboek in de koffer. Veel boeken zijn van succesvolle asset managers die hun verhaal vertellen, zoals het boek van Anthony Bolton, “Investing against the tide”. Ik heb dat boek met veel interesse gelezen en nu 10 jaar later lijken veel hoofdstukken open deuren, maar daarmee zeker niet minder waar. Ook “The essays of Warren Buffett” zijn zeer de moeite waard. Het geeft een goed beeld van de filosofie van Buffett en dient als een inspiratiebron voor mij, net zoals dat ik een keer zijn jaarvergadering heb bezocht in Omaha. Ik lees ook veel boeken over specifieke ondernemingen, om erachter te komen welke factoren nou juist het succes of de ondergang bepalen. Als mede-eigenaar van bedrijven wil ik begrijpen wat er speelt bij de bedrijven en of ze juist gepositioneerd is voor de toekomst is wat ik het meest interessant vind aan mijn vak.

Wat zijn de beleggingsstrategie en doelstellingen van het Kempen Orange Fund?

Betrokken aandeelhouderschap voor de lange termijn, dat is onze werkwijze. Als belegger voor het Orange Fund moet je geïnteresseerd zijn in ondernemingen: hun bedrijfsvoering en de mensen die aan het roer staan. Je moet de capaciteiten van de directie kunnen inschatten. Om te beginnen kiezen we voor kleinere, beursgenoteerde ondernemingen die marktleider of een sterke speler zijn op hun terrein. Door deze positie kunnen zij hogere marges realiseren dan hun concurrenten. Voordat wij een positie innemen, tijdens de investering, willen we alles weten van de onderneming en houden we het management scherp. Van iedere positie die wij aanhouden spreken wij het management geregeld, maar dus ook van bedrijven waarin wij niet belegt zijn. Maar wij zijn geen private equity maatschappij, onze rol is die van investeerder en het management runt het bedrijf. De portefeuille van het fonds beheren wij wel actief. Koersen veranderen, en dat kan ook gelden voor onze visie op bedrijven. Door middel van een fundamentele bottom-up analyse selecteren wij circa 25 ondernemingen op basis van kwantitatieve en kwalitatieve criteria.

In welke sectoren, regio’s en onderliggende waardes belegt het fonds?

Wij denken absoluut: wat vinden wij de beste bedrijven en hoe zit het met de liquiditeit? Wij beleggen in Nederlandse small-caps, dus kleine beursgenoteerde bedrijven. Volgens de internationale definitie zijn small-caps aandelen met een marktkapitalisatie tot € 5 miljard. Beleggen in small-caps levert naar verwachting op de lange termijn meer rendement op dan beleggen in large-caps. De beste van die kleinere beursgenoteerde bedrijven zijn niet alleen toonaangevend in nichemarkten, ze zijn wendbaarder en hebben betrokken managementteams. Tegelijkertijd zijn er relatief weinig analisten en beleggers die small-caps volgen en analyseren. Voor de actieve belegger ontstaan er daardoor mooie kansen. Door middel van een fundamentele bottom-up analyse selecteren wij circa 25 ondernemingen op basis van kwantitatieve en kwalitatieve criteria.

Welke historie heeft het fonds?

Het Kempen Orange Fund is al bijna 30 jaar (opgericht in 1990) actief in Nederlandse small-caps met een uitstekend track record. In 2008 ben ik zelf toegetreden aan het team. Onze uitgangspunten zijn al die jaren hetzelfde gebleven. We selecteren kwalitatief sterke bedrijven die bewezen hebben op langere termijn waarde te kunnen creëren. In het beleggingsproces is betrokken aandeelhouderschap een belangrijk aspect. We zitten met het management van de Nederlandse small-caps regelmatig om tafel om te sparren over beleid en strategie.

Het team maakt alle waarderingsmodellen zelf en beoordelen de kwaliteit van het bedrijf qua toetredingsdrempel, concurrentiepositie, toeleveranciers en uiteraard het management: hoe goed vinden wij de strategie en de uitvoering daarvan.

Wat is het risicoprofiel van het fonds?

Het risico is 6 op de 7-puntsschaal van de risico indicator waarop alle fondsen die aan Retail beleggers in Nederland wordt aangeboden moeten rapporteren. De indicator is gebaseerd op de beweeglijkheid van de koers van het Fonds in de afgelopen vijf jaar. De beweeglijkheid wil zeggen in hoeverre de koers omhoog en omlaag is gegaan. Deze score komt overeen met vergelijkbare fondsen die in small caps beleggen.

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Wat is het dividendbeleid van het fonds?

Het fonds heeft de status van een zogenaamde fiscale beleggingsinstelling (de fbi-status). Het fonds is daarmee verplicht alle ontvangen dividenden uit te keren aan de aandeelhouders. Het totale rendement is dus niet alleen de koerswinst, maar moet beschouwt worden tezamen met de ontvangen dividenden.

Wat was een succesvolle investering, en wat een minder succesvolle?

Een van de betere beleggingen was Wessanen. De onderneming volgde ik namens het team vanaf mijn eerste dag in 2008. Jaren hadden we er niet in belegd en over de tijd veranderde de strategie van de onderneming behoorlijk. In 2014 hebben we de AVA van Wessanen bezocht, voor de benoeming van CEO Christophe Barnouin, terwijl we nog geen aandeelhouder waren. Toen werd ons duidelijk dat de strategie niet alleen de juiste was, maar dat ook het nieuwe management een veel realistischer plan had. We hebben toen net boven de €3 per aandeel een belang opgebouwd, en 4 jaar later boven de €18 onze laatste aandelen weer verkocht. Kort na onze verkoop halveerde de koers van Wessanen en hadden we begin 2019 weer een kleine positie opgebouwd, helaas ontving Wessanen kort daarna een overnamebieding.

Aan de bouwsector heb ik persoonlijk mindere herinneringen. Met een voorkeur voor waarde aandelen komt de sector al snel boven drijven. Helaas blijkt keer op keer dat de operationele controle beperkt is en dat problemen vaak langer duren, groter dan verwachte financiële impact hebben en structureler van aard zijn dan verwacht. Ik ben het eens met de sector dat de opdrachtgever ook een belangrijke rol speelt bij het herstellen van de balans tussen risico en rendement in de bouw, maar ik geloof ook dat de sector zelf nog een lange weg te gaan heeft naar structureel hogere winstmarges.

Wat zijn de kosten van het fonds?

De kosten geven wij aan door middel van de bruto jaarlijks lopende kosten kostenfactor, die eveneens als vergelijksmaatstaf wordt gebruikt in de Essentiele Beleggersinformatie (EBi). De lopende kostenfactor geeft een indicatie van de kosten die binnen het beleggingsfonds in rekening worden gebracht. Deze bestaat uit een beheer- en service fee vergoeding. Dat is enerzijds ter dekking voor het beheer van de portefeuille en anderzijds ter dekking van de operationele kosten. In 2018 was de bruto jaarlijks lopende kostenfactor in totaal 1.00%. Wij hanteren geen prestatie vergoeding.

Wat onderscheidt het fonds van andere beleggingsfondsen in deze groep?

Het Kempen Orange Fund is het oudste fonds gericht op Nederlandse mid- en small-capbedrijven. Bovendien wordt het fonds actief beheert wordt door een zeer ervaren en vast team. De prestaties van het fonds zijn uitstekend en Morningstar erkende ‘een zeer sterk track record binnen de categorie Aandelen Nederland’. Beleggers krijgen het beste in deze categorie.

Heeft u interesse in dit fonds?

Heeft u na het lezen van het artikel interesse in dit fonds? Open dan een Binck Fundcoach-rekening. Het Kempen Orange Fund wordt namelijk aangeboden via Binck Fundcoach. Hier bouwt u eenvoudig zelf aan uw vermogen met beleggingsfondsen en ETF's.

Meer informatie over Binck Fundcoach

 

Indien u al een rekening heeft bij BinckBank kunt u het fonds via deze link direct aankopen.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden.

Beursgang.jpg

Fonds in beeld?Fonds in beeld is een overzicht met de meest interessante beleggingsfondsen. We delen niet alleen info over de fondsen zelf maar ook over de mensen die de fondsen beheren en andere interessante feitjes.