• Beursgangen & Emissies

ABN AMRO gaat naar de beurs

Wat u moet weten over deze IPO

Vrijwel iedere Nederlander weet het; ABN AMRO krijgt weer een notering aan de Amsterdamse effectenbeurs. Dinsdag 10 november is de prospectus openbaar gemaakt en u kunt inschrijven tot woensdag 18 november 15:00 uur.

De bankensector
Banken in het algemeen hebben het niet gemakkelijk. De reputatie van de meeste banken is voor de gemiddelde Nederlander niet bijzonder positief te noemen. Ook hebben ze te maken met een steeds strenger wordend (Europees) toezicht. Daardoor zitten ze in de spagaat van enerzijds kredietvraag vanuit het MKB maar anderzijds een toezichthouder die zegt dat ze minder geld uit mogen lenen.

Kijkend naar de waardering van banken op Europees niveau ligt de gemiddelde koers/winstverhouding rond de 12,5. ABN AMRO ligt hier duidelijk onder. Qua dividendrendement ligt het Europese gemiddelde rond de 3,5% en ABN AMRO lijkt – gerekend met het midden van de bandbreedte – hier positief bij af te steken met een dividendrendement van iets boven de 5%.

De verwachting
De bank ABN AMRO lijkt zich te gaan positioneren als een retailbank. Vanuit dat perspectief is het ook een andere bank die nu naar de beurs gaat dan degene die er in de kredietcrisis af ging. Geen spannende, internationale bancaire avonturen maar een degelijke financiële instelling met een aandeelhoudersvriendelijk dividendbeleid.

De bestuursvoorzitter
Gerrit Zalm, voorzitter van de Raad van Bestuur van ABN AMRO: “Verheugd kondigen wij vandaag de lancering van onze beursgang aan. Het verkrijgen van een notering is een logische stap, volgend op de vooruitgang die wij hebben geboekt in onze ontwikkeling sinds ABN AMRO in 2010 in haar huidige vorm is opgezet. Wij hebben een sterke business case, een gematigd risicoprofiel en wij kunnen onze klanten een breed assortiment aan producten en diensten aanbieden. Met onze kapitaalspositie die ruim boven de wettelijke vereisten ligt, zijn wij ervan overtuigd een sterke en degelijke investeringspropositie te bieden. Wij kijken ernaar uit ABN AMRO de komende periode met potentiële beleggers te bespreken.”

Wel of niet kopen?
Uiteraard is dit de hamvraag. Helaas is het antwoord hierop niet eenduidig te geven en iedere belegger zal moeten uitmaken of hij (of zij!) ABN AMRO vindt passen in de portefeuille. Belangrijk hierbij is om ‘de balans in de portefeuille’ te bewaren. Zijn de financials niet teveel overwogen? Of neemt het aandeel ABN AMRO niet een te groot percentage van het totaal te beleggen kapitaal voor haar rekening? Dit zijn vragen die iedere belegger zich moet stellen voordat hij besluit om wel of niet in te schrijven. Voor de belegger die de hectiek van een beursgang aan zich voorbij wil laten gaan, bestaat uiteraard de mogelijkheid om op een later tijdstip alsnog in te stappen.


Facts & figures

Medewerkers

In 2014 waren dit er 22.000

Landen

De bank was in 2014 in 21 landen actief

Emissiekoers

De emissiekoers is tussen de € 16 en € 20

Aantal aandelen

In totaal zijn er 940 miljoen aandelen beschikbaar

Percentage uitgifte

Er wordt in eerste instantie 20% van het beschikbare aantal aandelen (=188 miljoen) naar de markt gebracht (dat door uitoefening van de greenshoe op kan lopen naar 23%)

Toewijzing

Er is sprake van preferente toewijzing voor de Nederlandse particuliere belegger. Als er niet overmatig wordt ingeschreven, dan zijn de eerste 250 certificaten gegarandeerd

Toewijzing II

Vaststelling van de definitieve prijs en toewijzing vindt naar verwachting plaats op donderdag 19 november 2015

Verhandelbaar

Vanaf vrijdag 20 november 09:00 uur zal er weer gehandeld kunnen worden in het aandeel

Marktkapitalisatie

940 miljoen maal de bandbreedte: tussen de 15,04 miljard en 18,8 miljard

Winst

In de eerste 9 maanden van 2015 werd € 1.652 miljoen verdiend

K/W verhouding

Het midden van de bandbreedte (de koers) gedeeld door de winst per aandeel (geëxtrapoleerd van de eerste drie kwartalen): € 2,34 WPA. Dit zou leiden tot een K/W van 7,7

Dividendbeleid

Tot 2017 zal 40% van de winst beschikbaar zijn voor dividend om vanaf 2017 op te lopen naar 50%

Dividendrendement

40% van € 2,34 WPA geeft een dividend van ongeveer € 0,94. Bij een koers van € 18 is dit een dividendrendement van iets boven de 5%

Rendement EV

In 2013 was dit 5,5%; in 2014 10,9% en de eerste drie kwartalen van 2015 was het 14%

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?