• Beursgangen & Emissies

ASR: overzichtelijk en bescheiden

Oer-Hollandse verzekeraar krijgt weer notering aan de beurs

De oer-Hollandse verzekeraar ASR krijgt weer notering aan de beurs. Tijdens de roadshow kwam er een vraag voor de CEO. “Waarom wordt ASR met kleine letters geschreven en waarom zo weinig kleur in de presentatie?” Het antwoord was veelzeggend en vertelt direct veel over het bedrijf en wat u ervan mag verwachten als belegger. “We zijn een Hollands bedrijf met één hoofdkantoor voor de Nederlandse markt. We letten sterk op de kosten en zijn een sober, bescheiden bedrijf. Dit willen we tot uitdrukking brengen in hoe wij naar buiten treden.” Hiermee is het eigenlijk direct gepositioneerd als dividendaandeel en zeker niet als groeibedrijf waarvan de marktkapitalisatie de komende drie jaar gaat verdubbelen. In dit artikel leest u meer over deze verzekeraar. Mocht u meer informatie willen, de prospectus is hier te downloaden

Rol van de overheid 
De overheid is in 2008 de enige aandeelhouder geworden van ASR voor 3,65 miljard euro. Sinds de overname moeten daar grofweg 700 miljoen rentelasten bij worden opgeteld. De totale kosten komen daarmee uit 4,35 miljard. Hier tegenover staan de dividendbetalingen van het bedrijf aan diezelfde overheid van ongeveer 570 miljoen. Totale kosten overheid (afgerond) 3,8 miljard en de verwachte waardering van het totale bedrijf dat nu gedeeltelijk naar de beurs gaat ligt daar onder. De Staat lijkt er dus bij in te schieten als er alleen naar deze cijfers gekeken wordt. 

De strategie van ASR
De strategie van ASR berust op vier pijlers: vervullen van klantbehoefte met eenvoudige en transparante producten, expertise, lage kosten en een kasstroom genererend bedrijfsmodel vanuit een solide financiële basis. Uiteraard zijn dit mooie woorden en het bedrijf geeft hier ook invulling aan. De operationele lasten zijn bijvoorbeeld vanaf 2011 met 4% per jaar gedaald. Het is de bedoeling om deze de komende jaren met 10% verder te verlagen. Verder is de solvabiliteit sterk te noemen met 185%. 

De verzekeringssector 
Verzekeraars hebben het in het algemeen het niet gemakkelijk. De DNB heeft hier in 2014 onderzoek naar gedaan en dat rapport is hier te lezen. Er zijn een aantal zaken die a.s.r. (mogelijk) parten spelen: 
 
- De marges staan onder druk en dit verklaart ook waarom de nadruk bij ASR zo sterk ligt op kostenbeheersing.
- Mogelijke claims vanuit de woekerpolisaffaire maar de topman voelde zich comfortabel bij de voorziening die genomen was om mogelijke toekomstige claims te kunnen pareren (u kunt hier meer over lezen op pagina 250 van de prospectus). 
- De lage rente. Dit heeft ASR afgedekt met rentederivaten en ze worden zodoende niet geraakt door de lage rente. 

De verwachting 
De verzekeraar ASR positioneert zich heel duidelijk als dividendaandeel. Geen ambitieuze (internationale) groeiplannen met grote overnames. Nee, de verzekeraar ziet zichzelf als een stabiele partij die zeer goed op de kosten let en opereert vanuit een financieel gezonde basis.

 

Feiten over ASR

Medewerkers

In 2015 waren dit er 3.650.

CEO

Jos Baeten, al 35 jaar in dienst van ASR.

Landen

De verzekeraar is alleen actief in Nederland.

Merken

De Amersfoortse, Ditzo, Europeesche Verzekeringen, uitvaartverzekeraar Ardanta en uiteraard ASR.

Emissiekoers

De emissiekoers is tussen de € 18 en € 22.

Aantal aandelen

In totaal zijn er 150 miljoen aandelen beschikbaar.

Percentage uitgifte

Er wordt in eerste instantie ongeveer 35% het beschikbare aantal aandelen (=52,2 miljoen) naar de markt gebracht (dat door uitoefening van de greenshoe op kan lopen naar 40%).

In geld

Dit zal liggen tussen de 1,08 miljard en 1,32 bij volledige uitoefening van de greenshoe.

Toewijzing

Er is sprake van preferente toewijzing voor de Nederlandse particuliere belegger. Als er niet overmatig wordt ingeschreven dan zijn de eerste 225 certificaten gegarandeerd.

Toewijzing II

Vaststelling van de definitieve prijs en toewijzing vindt naar verwachting plaats op donderdag 9 juni 2016.

Verhandelbaar

Vanaf vrijdag 10juni 09:00 uur zal er gehandeld kunnen worden in het aandeel.

Marktkapitalisatie

150 Miljoen maal de bandbreedte: tussen de 2,7 miljard en 3,3 miljard.


Resultaten

In de eerste 3 maanden van 2015 was het operationele resultaat 128 miljoen, in 2016 was dit 132 miljoen.Heel 2015: 521 miljoen; 2014 417 miljoen en in 2013 was het 332 miljoen.


Dividendbeleid

In 2017 zal er over 2016 een bedrag van 175 miljoen uitgekeerd worden aan de aandeelhouders. Er wordt gestreefd om tussen de 45% en 55% van de winst uit te keren aan de aandeelhouders.

Dividend yield

Bij het midden van de bandbreedte betekent de uitkering van 175 miljoen een dividendrendement van 5,8%.

ROE

 

In 2013 was dit 7,15%; in 2014 11,7% en in 2015 was dit 13,9%.


Wel of niet inschrijven

Uiteraard dient u zich comfortabel voelen bij de sector en het bedrijf. Daarnaast moet het ook in de portefeuille passen wat betreft sector-allocatie. Zijn de financials bijvoorbeeld niet teveel overwogen in uw portefeuille als u zou inschrijven op ASR?

Zoals het er nu naar uitziet wordt dit geen ‘sexy-groeiaandeel’, maar eerder een aandeel met een (verwacht) aantrekkelijk dividendrendement. En voor de belegger die vertrouwen heeft in het bedrijfsmodel van verzekeraars en op zoek is naar (dividend) rendement in plaats van koerswinst, lijkt het er aantrekkelijk uit te zien. Voor de belegger die de hectiek van een beursgang aan zich voorbij wil laten gaan, bestaat uiteraard de mogelijkheid om op een later tijdstip alsnog in te stappen.

Hoe meedoen

U kunt zich via de website inschrijven op de emissie van A.S.R. Nederland N.V. De deadline voor inschrijving is vastgesteld op woensdag 8 juni 2016 om 14:00 uur, maar het is mogelijk dat de inschrijving eerder wordt gesloten.

Inschrijven

 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?