• Beursgangen & Emissies

Basic-Fit zet stap naar de beurs

Maakt bedrijf zijn groeipotentie waar?

Geen sauna, geen zwembad of andere tierelantijnen bij deze fitnessclub. De goede apparatuur, lage kosten voor een (familie)abonnement, slimme reclamecampagnes en een ruime opzet van de fitnessclubs werpt haar vruchten af. Het bedrijf groeit harder dan kool en om dit door te kunnen zetten, is de stap naar de beurs logisch. Vanaf 2013 is het bedrijf van 199 vestigingen gegroeid naar 351 op dit moment; een CAGR (Compounded Annual Growth Rate) van 29%. In dit artikel zet ik een aantal zaken op een rij die hopelijk bijdragen aan een weloverwogen keus wel of niet in te schrijven op deze emissie.

Wat betekent IPO
IPO staat voor Initial Public Offering. Het is de beursgang van een bedrijf en er zijn diverse redenen om dit te doen. Ik noem er een aantal:
- toegang tot andere financiering dan van de bank
- een manier om schulden te reduceren
- een beursgang verlaagt in het algemeen de kosten van kapitaal
- spreiding van het risico over (veel meer) aandeelhouders
- een notering hebben op een beurs met bijbehorende voordelen wat betreft naamsbekendheid en betrouwbaarheid
- er kan meer geld opgehaald worden door de uitgifte van meer aandelen
- er kan bij een overname betaald worden in (eigen) aandelen
- aandelenplannen voor personeel wordt eenvoudiger en inzichtelijker
- vanwege de beursnotering mogelijke interesse van andere (institutionele) partijen
- ‘cashen’ voor de bestaande aandeelhouders. Als dit private equity partijen zijn wordt er vaak gesproken van een ‘exit’.

Het is als toekomstig aandeelhouder belangrijk om een indruk te hebben van de reden waarom het bedrijf ‘publiek gaat’, en wat een reële verwachting is. Een mooi voorbeeld is groeiaandeel Facebook: de emissieprijs van $ 38 was te hoog en dit bleek ook wel uit het koersverloop. Het bedrijf noteerde enkele maanden later al onder de $ 20 maar vier jaar na de IPO koerst het rond de $ 120. Ze hebben de groeistrategie dus waargemaakt en dit komt dubbel en dwars tot uitdrukking in de koers. Een bedrijf waar dit niet gelukt is, was het (zogenaamde) groeiaandeel Groupon. Emissiekoers van $ 20, hoogste koers op de eerste handelsdag van $ 31 (nooit bestens kopen of verkopen in hectiek!) en 16 handelsdagen na de introductie noteerde het aandeel al onder de $ 15. Nu noteert het iets onder de $ 4.

In Nederland kennen we ook een aantal IPO-voorbeelden. Dividendaandeel ABN AMRO ging in november 2015 naar de beurs voor € 17,75. Sinds die tijd € 21 hoog en € 15,50 laag. Nu noteert het € 17,90 en daarmee heeft het wat mij betreft voldaan aan de verwachtingen: geen spannend aandeel maar wel met een aantrekkelijk dividendrendement.

Het is de vraag in welke categorie Basic-Fit valt; het lijkt in ieder geval een groeiaandeel te zijn. Beleggers die er wat cynischer naar kijken vertalen het acroniem IPO als volgt: It’s Probably Overpriced. En de realiteit laat zien dat dit in een aantal gevallen ook zo is.

Feiten over Basic-Fit

 

Medewerkers

2800 Medewerkers waarvan de meeste parttime in dienst zijn; omgezet naar FTE is het getal 1288.

CEO

Dhr. René Moos.

Landen

Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Spanje.

Aantal klanten

Ruim 1 miljoen.

Emissiekoers

De emissiekoers is tussen de € 15 en € 20.

Aantal aandelen

Dit is afhankelijk van de emissiekoers.

Toewijzing

Er is sprake van preferente toewijzing voor de Nederlandse particuliere belegger. Als er niet overmatig wordt ingeschreven dan zijn de eerste 250 certificaten gegarandeerd.

Toewijzing II

Vaststelling van de definitieve prijs en toewijzing vindt naar verwachting plaats op donderdag 9 juni 2016.

Verhandelbaar

Vanaf vrijdag 10 juni 9.00 uur zal er gehandeld kunnen worden in het aandeel.

Marktkapitalisatie

Tussen de 994 miljoen en de 1.144 miljoen.

Omzet en winst

In 2015 werd er een omzet gerealiseerd van 202 miljoen euro en er werd er een verlies geleden van 23 miljoen euro. In 2014 was de omzet 162 miljoen en het verlies bedroeg toen 22,5 miljoen. De eerste 3 maanden van dit jaar was de omzet 60,5 miljoen en het verlies bedroeg 7,2 miljoen.

Dividendbeleid

Het bedrijf zal de eerste jaren geen dividend uitkeren. Toekomstige winsten zullen gebruikt worden voor uitbreiding of het aflossen van schulden.


Hoeveel aandelen gaan er naar de beurs?

Er zijn nu 30 miljoen aandelen bij de huidige aandeelhouders. Hiervan gaan er tussen de 1,5 en 2 miljoen naar de beurs via deze IPO. Dit is afhankelijk van de emissieprijs. Op € 15 gaan er 2 miljoen naar de beurs (opbrengst 30 miljoen) en bij een emissiekoers van € 20 gaan er 1,5 miljoen naar de beurs (opbrengst 30 miljoen).

Daarnaast worden er nieuwe aandelen uitgegeven met de bedoeling om een bepaald bedrag op te halen. Basic-Fit heeft (na aftrek van kosten) 350 miljoen nodig om tot de balansverhoudingen te komen die wenselijk geacht wordt. Er wordt gestreefd naar een verhouding van nettoschuld ten opzichte van EBITDA van 2,6. Dus de inschrijvingsprijs bepaalt hoeveel aandelen er daadwerkelijk naar de beurs komen. De hoeveelheid aandelen die nog in bezit zijn van de huidige aandeelhouders ( en dus ‘boven de markt hangen’) is minimaal 28 miljoen aandelen en maximaal 28,5 miljoen aandelen.

Het vermelden waard is dat CEO Moos geen aandelen verkoopt. Hij is dus na de emissie grootaandeelhouder met een belang dat varieert tussen de 8,8% en 9,9%. Dit laatste is afhankelijk van hoeveel aandelen er daadwerkelijk uitgegeven moeten worden om tot het beoogde bedrag van 350 miljoen netto te komen. Zijn lock-up bedraagt 360 dagen; in deze periode kan hij geen aandelen verkopen.

Wel of niet inschrijven
Voor u besluit wel of niet in te schrijven is het belangrijk om voor uzelf helder te hebben of u ook daadwerkelijk gelooft in het groeiverhaal van Basic-Fit. De potentie is er, maar op dit moment wordt er nog geen winst gemaakt. Verder is het uiteraard zaak om de balans in de portefeuille niet te verstoren. Bijvoorbeeld door overmatig in te schrijven. Uiteraard kunt u ook ‘de kat uit de boom kijken’ en kijken hoe het aandeel het doet op de beurs.

Hoe meedoen?
U kunt zich via de website inschrijven op de emissie van Basic-Fit. De deadline voor inschrijving is vastgesteld op woensdag 8 juni 2016 om 14.00 uur, maar het is mogelijk dat de inschrijving eerder wordt gesloten. Wees er dus op tijd bij.

Inschrijven

 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?