• Beursgangen & Emissies

Rentree van een Nederlandse bouwgigant

Alles over de beursgang van VolkerWessels

VolkerWessels wil na jaren afwezigheid terug naar de beurs en als particulier kunt u tot en met 10 mei inschrijven op dit aandeel. Maar is dat voor u een aantrekkelijke investering? Hieronder zetten we op basis van informatie van VolkerWessels een aantal zaken op een rij die u mogelijk kunnen helpen bij het maken van uw eigen afweging.

Waarom een rentree?

Eerst even terug in de tijd: in 2003 is het bouwbedrijf door Dik en Herman Wessels van de beurs gehaald voor 21 euro (eigenlijk 19,65 euro, na aftrek van het dividend van 1,35 euro over het jaar 2002). In hun ogen was de beurskoers te laag en vormde deze geen goede afspiegeling van de (toekomstige) waarde van de onderneming. De stand van de AEX in die tijd was 280 punten. 

Inmiddels staat de AEX fors hoger en is het sentiment onder beleggers een stuk beter. Qua timing is het dus een slimme zet van de zakenfamilie om de onderneming terug te brengen naar de beurs. In een interview in Quote begin dit jaar luidde de officiële lezing voor de comeback: 'Wij, de familie, zijn van mening dat we te veel financiële middelen in één bedrijf bezitten. Het doel is spreiding. Je zou kunnen zeggen dat we dit voor de kleinkinderen doen, ja.'

Anno 2017 staan er 80 miljoen aandelen uit, waarvan er deze ronde 25 miljoen geplaatst worden (31,25% van het totaal) bij het publiek. Het aantal te plaatsen aandelen kan via een zogenoemde overtoewijzingsoptie nog worden uitgebreid tot maximaal 28,75 miljoen stuks (35,94%). De bandbreedte is vastgesteld op 21,25 – 25,25 euro. De familie maakt er geen geheim van in de toekomst nogmaals een pakket aandelen naar de beurs te brengen, om uiteindelijk uit te komen op een minderheidsbelang.

Uitdagende tijden Nederlandse bouwers
Nederlandse bouwers presteren financieel en op de beurs over het algemeen niet zo goed de laatste jaren. Ballast Nedam is voor 30 eurocent van de beurs gehaald door het Turkse Renaissance Construction en Heijmans heeft een aandelenemissie nipt weten te voorkomen. Ook bij BAM zijn beleggers de afgelopen jaren niet verwend. De crisis heeft diepe sporen nagelaten. Een uitdagende omgeving om een beursrentree te maken. Wel is het zo dat de bouwsector uit het dal krabbelt: in 2016 steeg de bouwproductie met 7,6 procent, na een groei van 8,5 procent in het jaar ervoor, ook verbeteren de marges (bron: Madeleine Buijs, sectorrapport ABN AMRO).

VolkerWessels lichtpunt
In de retail brochure kunt u lezen dat de onderneming zelfs in economisch lastige tijden zwarte cijfers heeft geschreven. Hieronder ziet u de ontwikkeling van de operationele winst sinds het begin van de financiële crisis:

EmissieVolkerWessels_grafiek1
 
In de brochure valt verder te lezen dat de nettowinst in 2016 103 miljoen euro bedroeg (+ 21% versus 2015), op een omzet van 5,49 miljard euro (+ 3% versus 2015). Uitgaande van 80 miljoen aandelen, komt de winst per aandeel dan uit op 1,2875 euro. Gerelateerd aan de bandbreedte van de introductiekoers geeft dat een koers-winstverhouding ergens tussen de 16,50 en 19,60. 

Naast de winstontwikkeling, is ook de ontwikkeling van de orderportefeuille positief. Deze bedraagt momenteel 8,2 miljard euro. In 2009 stond de teller nog op 4,49 miljard euro en in 2010 op 5,13 miljard euro. Het beeld van de jaren erna ziet u hieronder: 

EmissieVolkerWessels_grafiek2
 
Spreiding van activiteiten
Een belangrijke reden voor de veerkracht van het bedrijf is de brede spreiding van de activiteiten. Hoewel Nederlands georiënteerd, is VolkerWessels sterk aanwezig in verschillende deelmarkten: de onderneming bestaat uit zo’n 120 kleinere bedrijven met elk hun eigen expertise. Gaat het in de ene markt wat minder, dan kan het bedrijf dat vaak in een andere markt compenseren.

Wat nog meer? VolkerWessels probeert altijd zoveel mogelijk aan het begin van de keten te staan. Daarmee laat het uitvoerend werk, waar de meeste risico's op kostenoverschrijdingen zitten, aan anderen over. 

Wat wil het bedrijf bereiken?
Met ex-bankier Jan de Ruiter aan het roer, mikt het bedrijf voor de komende jaren op een brutomarge tussen de 4,5 en 5,5% en een omzetgroei van 3 tot 4%. Als uitkeringspercentage van het dividend wordt 50 tot 70% voorgesteld. Voor dit jaar staat het op 60%. Bij een onveranderde winst van 103 miljoen euro zou dat neerkomen op ongeveer 77 eurocent per aandeel. Oftewel een dividendrendement van 3 tot 3,6% op basis van de voorgestelde bandbreedte.  

FEITEN OVER VOLKERWESSELS
Sector: Nederlands familiebedrijf met meerdere merken en leidende posities in de bouwsector en aanverwante nichemarkten
Actief in: Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika
Hoeveel projecten: jaarlijks ongeveer 25.000, voor meer dan 7.000 klanten
Medewerkers: 16.000 medewerkers en ruim 120 werkmaatschappijen
CEO: Jan de Ruiter
Kerncijfers 2016: omzet 5,5 miljard euro, operationeel bedrijfsresultaat 254 miljoen euro, brutomarge 4,6% en nettowinst 103 miljoen
Solvabiliteit: 31,5%
Winstprognose: brutomarge tussen de 4,5 en 5,5%
Dividendbeleid: uitkeringspercentage tussen 50% en 70%
Bandbreedte prijs beursgang: 21,25 tot 25,25 euro per aandeel. Bekendmaking definitieve prijs 12 mei
Aantal aandelen: 25 miljoen aandelen (31,25% van het totaal), met ‘verhogingsoptie’ tot 28,75 miljoen aandelen (35,94% van het totaal)
Verwachte opbrengst: 531 tot 631 miljoen euro. Bij benutting verhogingsoptie 611 tot 726 miljoen euro
Marktkapitalisatie: circa 1,7 tot 2,02 miljard euro
Ticker-symbool: KVW
Toewijzing: voorkeurstoewijzing van 250 stuks voor particulieren. Definitieve bekendmaking toewijzing op of rond 12 mei 2017
Verhandelbaar: naar verwachting vanaf vrijdag 12 mei 09.00 uur via Euronext Amsterdam

 

Wel of niet inschrijven?
Voor u besluit zich wel of niet in te schrijven op de emissie – en in welke omvang – is het belangrijk dat u alle beschikbare informatie weegt. Behalve dit artikel kunt u daarvoor ook berichten in de media volgen en uiteraard het prospectus raadplegen.

Hoe meedoen?

U kunt zich via de website inschrijven op de emissie van VolkerWessels. De deadline voor inschrijving is vastgesteld op woensdag 10 mei om 14.30 uur, maar het is mogelijk dat de inschrijving eerder wordt gesloten. Wees er dus op tijd bij. Inschrijven kunt op de klantensite via de menu-items Order/Administratieve opdrachten/Emissies/Fonds/Koninklijke VolkerWessels.

 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?