• Beursgangen & Emissies

De wereld moet aan de ‘fles’

Alles over de beursgang van Avantium

Shell-spin-off Avantium wil naar de beurs en als particulier kunt u tot en met 13 maart inschrijven op dit aandeel. Maar is dat voor u een aantrekkelijke investering? Hieronder zetten we op basis van informatie van Avantium een aantal zaken op een rij die u mogelijk kunnen helpen bij het maken van uw eigen afweging.

De toekomst is bovengronds
Dat plastic schadelijk is voor het milieu weten we allemaal, maar toch zal het gebruik ervan de komende decennia alleen maar toenemen. Met dus ook een groeiend beroep op schaarse fossiele brandstoffen, waarvan plastic nu nog massaal wordt gemaakt.

Het Amsterdamse Avantium wil vooral op dat laatste punt een doorbraak realiseren met een nieuwe uit tarwefructose gemaakte fles. Niet afbreekbaar, maar wel gemaakt van een oneindige en eenvoudig recyclebare grondstof die luistert naar de naam polyethylene furanoate, ofwel kortweg ‘pef’.

,,The only way is up”, zo stelt ceo Tom van Aken. ,,De toekomst van plastics ligt boven de grond. Suiker, biomassa, planten en co2 kunnen in plaats van olie en gas als grondstof dienen. Bovendien blijven producten daarin langer vers”.

Een joint-venture en een fabriek
Met de beursgang wil het in 2000 gestarte Avantium vooral geld ophalen voor de bouw van een 300 miljoen euro kostende fabriek in België, waar vanaf 2021 jaarlijks 50.000 ton aan ‘pef’-korrels, de basis voor miljoenen pef-flessen, moet worden geproduceerd.

Het Nederlandse bedrijf is daarvoor een joint-venture aangegaan met het Duitse chemiebedrijf BASF. Hoewel BASF daarin 51 procent bezit heeft Avantium straks naar eigen zeggen recht op een groter deel van de royalty’s.


Avantium

Overige activiteiten
Naast PEF, heeft Avantium nog twee activiteiten: Renewable Chemistries en Catalysis.

Twee Renewable-projecten zijn al of komen in de proeffase: Zambezi en Mekong. Project Zambezi heeft als doel een kosteneffectief proces te ontwikkelen voor de productie van hoogzuivere glucose uit niet voor voedsel bestemde biomassa die kan worden omgezet in biochemische stoffen, zoals FDCA, melkzuur en antibiotica. Project Mekong richt zich op een eenstapsproces voor de productie van MEG uit glucose.

Catalysis biedt al ruim vijftien jaar geavanceerde dienstverlening en systemen voor katalyseonderzoek en -ontwikkeling aan bedrijven in de chemische, raffinaderij- en energiesector. Dit is ook het enige bedrijfsonderdeel dat nu al winst maakt.

IPO en aandeelhouders

Avantium is via de beursgang op zoek naar 100 tot 120 miljoen euro aan nieuw kapitaal. Het grootste deel, zo’n 64 miljoen euro, is reeds binnen via toezeggingen van bestaande aandeelhouders, waaronder pensioenreus APG. Avantium krijgt een beursnotering op Euronext in Amsterdam en in Brussel. Voor particulieren uit Nederland en België is tenminste tien procent van uit te geven aandelen gereserveerd.

Voorlopig geen winst
Avantium maakt geen winst en zal dat de komende jaren waarschijnlijk ook niet doen. ,,De fabriek komt in 2021 op gang. Cruciaal is wel dat het product in Europa al is goedgekeurd”, aldus Van Aken, die aangeeft dat ook van dividenden voorlopig geen sprake zal zijn.

De concurrentie zit ondertussen echter ook niet stil. Onder andere DuPont werkt aan dezelfde techniek. ,,Ergens ben ik wel blij met de concurrentie, in de eerste jaren zonder concurrenten leek het toch of wij iets verkeerd aan het doen waren. Maar het is een lang proces. Wij hebben daarin een voorsprong van enkele jaren.”

Feiten over Avantium

Medewerkers

140 medewerkers, 20 nationaliteiten

CEO

Tom van Aken

Prijs

Tegen vaste biedprijs van 11 euro per aandeel

Aantal aandelen

8,133.168 met mogelijkheid ‘Verhogingsoptie’ van maximaal 15% tot 10.765,114 aandelen.

Ticker-symbool

AVTX

Toewijzing

Tenminste 10% emissie zal bij Nederlandse en Belgische particuliere beleggers worden geplaatst. Minimum-toewijzing (nog) niet bekend.

Toewijzing II

Aandelen worden toegewezen op of rond 14 maart 2017

Verhandelbaar

Vanaf woensdag 15 maart 09.00 uur via Euronext Amsterdam en Euronext Brussel

Marktkapitalisatie

Circa 295 miljoen euro

Aandeelhouders 1

onder andere APG (10,2%), ING (7,6%) en Navitas (3,6%)

Free float

Na beursgang is tussen 15,1% en 23,5% (bij volledige uitoefening verhogingsoptie en overtoewijzingsoptie) in handen nieuwe publieke investeerders

Omzet en winst

Omzet 6,1 mln euro (Q3 YTD). Resultaat -/- 12 mln euro (Q3 YTD)

Winstprognose

Er is geen winstprognose afgegeven.

Dividendbeleid

Voor eerstkomende jaren wordt geen dividend verwacht.

1 Na afwikkeling IPO incl. volledige uitoefening verhogingsoptie en overtoewijzingsoptie

Binck-beleggers op bezoek
Een aantal klanten van BinckBank ging begin deze week op bezoek in het hoofdkantoor Avantium in Amsterdam en kon daarbij volop vragen stellen aan Van Aken (foto) en diens financiële rechterhand Frank Roerink.

Ook werd na afloop een bezoek gebracht aan het laboratorium waar 24 uur per dag volop getest wordt.

Bezoek Avantium

Wel of niet inschrijven
Voor u besluit zich wel of niet in te schrijven op de emissie – en in welke omvang - is het belangrijk dat u alle beschikbare informatie weegt. Behalve dit artikel kunt u daarvoor ook berichten in de media volgen en uiteraard het prospectus raadplegen.

Hoe meedoen?
U kunt zich via de website inschrijven op de emissie van Avantium. De deadline voor inschrijving is vastgesteld op maandag 13 maart om 17.30 uur, maar het is mogelijk dat de inschrijving eerder wordt gesloten. Wees er dus op tijd bij. Inschrijven kunt op de klantensite via de menu-items order/administratieve opdrachten/emissie.

InschrijvenBron illustraties: Avantium

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?