• Tips & Tricks

7 tips om met beursdalingen om te gaan

Hoe opties te gebruiken bij uw beleggingen

Beleggers hebben natuurlijke het liefste te maken met gestaag stijgende koersen. Helaas, de werkelijkheid is weerbarstiger, want koersen dalen ook. En soms flink. In dit artikel vindt u een aantal manieren om opties te gebruiken bij het beschermen van uw portefeuille. Uitgangspunt van onderstaande handvatten is dat u ze alleen toepast als u er vertrouwen in heeft dat het aandeel (op termijn) gaat stijgen. Als u er van overtuigd bent dat het aandeel gaat zakken en de komende jaren lager zal staan, dan moet u rücksichtsloos verkopen.

 1. Ruil aandelen om voor langlopende calls

  Wat is het voordeel van deze strategie? U weet dat u bij het kopen van een call een premie moet betalen. Maar dit is ook direct uw maximale verlies! Als u bijvoorbeeld een aandeel koopt op € 15,- dan kunt u € 15,- verliezen. U kunt er ook voor kiezen om een call te kopen met een lange looptijd die net in de money is. Deze kost bijvoorbeeld € 3,50, wat uw maximale verlies bedraagt. Als het aandeel zakt van € 15 naar € 7,50 en u bezit de aandelen, dan bent u € 7,50 kwijt. De call zal uiteraard ook in waarde afnemen en misschien is die nog maar € 0,50 waard. U maakt weliswaar verlies maar dit is veel minder dan de € 7,50 die u in het aandeel verloren zou zijn.

 2. Neem uw portefeuille onder de loep

  Kijk eens naar uw portefeuille en vergeet de originele aankoopprijs. In principe begint u bij beleggen iedere dag opnieuw. Kijk eens met die ogen naar uw portefeuille. Als u de waarde van uw huidige portefeuille cash zou hebben en u zou gaan beleggen, ziet uw portefeuille er dan exact zo uit? Mocht het zo zijn dat u helemaal tevreden bent, niets veranderen. Mocht u niet helemaal tevreden zijn en vooral bang zijn om de mogelijke rit omhoog te missen, denk dan eens aan mogelijkheid 3.

 3. Verkoop een gedeelte van uw aandelen en schrijf puts.

  Stel, u bezit 1000 aandelen die nu € 20 waard zijn. U heeft weliswaar vertrouwen in het bedrijf maar tegelijkertijd ziet u ook dat het aandeel daalt als de hele markt daalt. Wat u nu kunt overwegen is om de helft van de aandelen te verkopen en tegelijkertijd 5 puts te schrijven net onder de huidige koers. Als het aandeel omhoog gaat verdient u aan de 500 aandelen en de geschreven put zal waardeloos aflopen. Naar boven doet u dus goed mee. Mocht het aandeel echter zakken, dan wordt u door het schrijven van de put verplicht de aandelen af te nemen. Maar wel op een lager niveau dan waarvoor u ze verkocht heeft. U heeft als het ware een stukje van de daling overgeslagen.

 4. Schrijf calls op bestaand aandelenbezit

  Als u een call schrijft gaat u een leveringsplicht aan. Voor een hoop beleggers voelt dit vervelend want ze belemmeren het opwaarts potentieel. De vraag is of dit ook echt zo is. Stel het aandeel noteert € 10 en de call met uitoefenprijs 11 levert € 1 op. Als u deze call schrijft heeft u een buffer van € 1,- opgebouwd voor een daling. Dat is niet toereikend als het aandeel halveert maar het is beter dan niets. Maar als het aandeel gaat stijgen rolt u de geschreven call door naar een hogere uitoefenprijs. U doet dit wanneer de geschreven call bijna alleen nog intrinsieke waarde noteert. Als de koers van het aandeel bijvoorbeeld naar € 14 is gestegen en de geschreven call noteert ongeveer € 3, dan koopt u deze terug. Dit financiert u vanuit de winst van € 4 op de aandelen. Vervolgens schrijft u de call met uitoefenprijs 15 voor € 1 en zo blijft u doorrollen. De essentie van deze strategie is dat u constant pure optiepremie blijft schrijven en die pas terug koopt als de call (vrijwel) intrinsiek noteert.

 5. Bescherm uw aandelenbezit met puts

  Een hoop beleggers kennen de werking van put opties. Gelukkig maar. Tegelijkertijd vinden een hoop beleggers puts te duur. Mijn moeder zei vroeger wel eens: ”Beter duur dan niet te koop” en ik denk dat een hoop beleggers een stuk minder verlies hadden gemaakt als ze puts hadden gekocht onder hun aandelen. Nadeel van deze mogelijkheid op dit moment is dat de puts duur zijn. Door de hoge beweeglijkheid is de putpremie momenteel hoog.

 6. Schrijf calls en puts

  Dit is eigenlijk een combinatie van mogelijkheid 3 en mogelijkheid 4. Stel, u bezit 1000 aandelen. Wat u kunt doen is 500 aandelen verkopen, direct 5 puts te schrijven en ook direct vijf calls te schrijven. U maakt nu optimaal gebruik van de hoge optiepremies die u nu ontvangt. En mocht het aandeel dalen dan wordt u verplicht 500 aandelen af te nemen op een beduidend lager niveau dan waarop u ze verkocht heeft. En als het aandeel gaat stijgen kunt u de geschreven call doorrollen zoals besproken bij mogelijkheid 4. Ook de puts kunt u wederom schrijven.

 7. Tot slot; stick to your size 

  Als u een strategie heeft waar puts schrijven een onderdeel van is, zorg dat u te allen tijde het besef blijft houden wat het schrijven van puts inhoudt. Te vaak kijken beleggers alleen naar de marginverplichting die het schrijven van opties met zich meebrengt. Ze vergeten te kijken naar het daadwerkelijke risico dat ze lopen. Als bijvoorbeeld het aandeel € 10 staat is de marginverplichting misschien € 275. Dit kan ertoe leiden dat beleggers teveel puts gaan schrijven. Niets aan de hand als het aandeel stabiel blijft of stijgt. Maar in een beurs zoals de laatste weken kan dit voor veel ellende zorgen. Dus, stick to your size, zeker als u puts schrijft.

Kortom, ook als u op verlies staat zijn er wel degelijk reparatiemogelijkheden. Maar voordat u een van bovenstaande strategieën toepast, zorg ervoor dat u ze helemaal snapt!

 

OVER OPTIES

Opties zijn risicovolle beleggingsproducten en vereisen kennis, beleggingservaring en in veel toepassingen een hoge risicoacceptatie. Wij adviseren u, voordat u in opties belegt, u goed te informeren over de werking en risico’s. In het document center van BinckBank vindt u hier meer informatie over in de Handleiding Derivaten. Ook kunt op de website van BinckBank het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de optie raadplegen waarin u wilt beleggen. U kunt alleen handelen in opties als u de overeenkomst derivaten heeft afgesloten.

 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?