• Alles over turbo's

Aandelen omruilen voor turbo’s?

Meer exposure in de markt met een beperkt kapitaalsbeslag

Dit artikel is een reclame-uiting voor Binck turbo’s. Turbo’s zijn complexe beleggingsproducten. BinckBank vindt het belangrijk dat u begrijpt wat de kansen en risico’s van dit soort producten zijn. Daarom kun u hier de prospectus lezen. De prospectus is echter geen aanprijzing om te gaan handelen in dit product. Ook kunt op de website van Binck het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de turbo raadplegen waarin u wilt beleggen.

U kunt als belegger met turbo's dezelfde exposure in de markt creëren als met aandelen. Maar er zijn wel een paar dingen waar u op moet letten.

Aantal

Als eerste dient u goed te letten op het aantal. Als u 1000 aandelen zou willen omzetten in turbo’s dan koopt u ook 'maar' 1000 turbo's. Als u namelijk het geld dat vrij komt in zijn geheel investeert in turbo's wordt uw risico ook vele malen groter. Als u namelijk 4.000 turbo's voor het vrijgekomen geld zou kunnen kopen is uw risico vier keer zo groot geworden. Dus, het aantal aandelen is het aantal turbo's.

Rentekosten

Het aanhouden van turbo's brengt rentekosten met zich mee. Er wordt gewerkt met een korte variabele rente plus een opslag van 2%. U betaalt op dit moment ongeveer 1,7% rente op jaarbasis over datgene wat de bank financiert. Oké, het zijn kosten, maar het rentepercentage is vele malen lager dan bij een persoonlijke lening.

Dividend

Als u aandelen heeft krijgt u dividend als dit uitgekeerd wordt. Bij turbo's krijgt u dit niet. Maar dit is beperkt negatief want de uitgevende instelling ontvangt het brutodividend wel en brengt het na aftrek van te betalen dividendbelasting in mindering op het bedrag dat ze financieren. Het netto dividendbedrag wordt dus afgetrokken van het financieringsniveau en de waarde van de turbo's wordt door een dividenduitkering slechts zeer beperkt beïnvloed.

Spread 

De spread bij aandelen is tot op tiende centen; bij turbo's is het minimaal een halve cent en kan bij minder liquide aandelen oplopen tot wel een dubbeltje. Dit is een nadeel bij turbo’s op minder liquide fondsen want een stuiver op een aandeel van € 10,- is toch 0,5%. (En ook weer een stuiver als u verkoopt!)

De stoploss

Aandelen kennen geen stoploss, turbo's wel. U kunt dit zien als nadeel, maar ook als voordeel. Veel beleggers vinden het namelijk moeilijk om verlies te nemen. Bij turbo's doet het product dit voor u. Kies bij het selecteren van de juiste turbo's ook het stoploss niveau wat u zou kiezen als het om de aandelen ging. Als u bijvoorbeeld altijd 20% onder de huidige koers uw stoploss legt, weet u dat u dient te kiezen voor turbo's met stoploss niveau van rond dat niveau. Bij een aandeel van € 20 kiest u dan voor een stoploss niveau van rond de € 16.

Kredietrisico op de uitgevende instelling

Bij aandelen heeft u niets te maken met kredietrisico op een uitgevende instelling. U bent eigenaar van de aandelen die ook apart geadministreerd worden bij het bewaarbedrijf van BinckBank, een separate juridische entiteit. 

Als u een afgeleid product koopt, wat een turbo is, heeft u wel te maken met kredietrisico op de uitgevende instelling. En u snapt dat u niet vooraan in de rij van schuldeisers staat mocht de uitgevende instelling failliet gaan. Dit is een risico.


Crash opening

Als aandelenbezitter is het zeer onprettig als een fonds 65% lager opent dan het slot van de dag ervoor. U staat op 65% verlies. Bij een turbo kunt u nooit meer verliezen dan de inleg. Als een aandeel zou openen 'in het financieringsniveau' is het verlies voor de bank. Een voorbeeld: u heeft een turbo Long op een fonds dat € 8,18 noteert. Het financieringsniveau is € 6 en de waarde van de turbo is € 2,18. Als dit aandeel morgen zou openen op € 3,66 zou u met de aandelen € 4,52 kwijt geweest zijn. Bij de turbo bent u weliswaar uw gehele inleg kwijt (€ 2,18) maar de rest van het verlies is voor de bank. (Deze cijfers zijn trouwens van Ahold in 2003).


Het grote nadeel

Tot zover zijn er vooral voordelen besproken van de ruil van aandelen naar turbo's. Maar wat is het grootste gevaar of nadeel? Het klinkt raar, maar dat bent u zelf. De grootste fout wordt namelijk gemaakt bij het aantal turbo's. Juist omdat de investering zo laag is, worden er voor 1000 aandelen 2.000 turbo's gekocht. En hier gaat het fout, want ieder dubbeltje in het aandeel kost dan twee dubbeltjes bij de positie in de turbo. Uw risico is gewoon twee keer zo groot geworden! De truc is dus dat u het aantal aandelen maatgevend laat zijn voor het aantal turbo's dat u koopt. Voor het geld dat u 'uitspaart', kunt u dan in een goed gespreid product (wereldwijde ETF, hoog dividend ETF of beleggingsfonds) beleggen. U brengt meer spreiding in uw portefeuille aan en daarmee daalt het risico.


Conclusie

Het is dus slim om aandelen om te ruilen voor afgeleide producten zoals turbo's als u goed snapt wat de voordelen zijn en de nadelen (spread en kredietrisico) accepteert. Maar wees vooral niet te hebzuchtig want als het fout gaat komt het waarschijnlijk daardoor.

Veel succes op de beurs toegewenst!


Turbo’s zijn risicovolle producten en vereisen kennis, beleggingservaring en een hoge risicoacceptatie en zijn niet geschikt voor vermogensopbouw op de lange termijn. Als uitgevende instelling genereert BinckBank inkomsten uit de financieringskosten van de Binck turbo en aan het verschil tussen de bied- en de laatprijs wanneer u een turbo aan- of verkoopt. Naast de financieringskosten wordt het rendement van uw Binck turbo ook beïnvloed door de indirecte transactiekosten (spreadkosten). Wij adviseren u, voordat u in Binck turbo’s belegt op turbos.binck.com het prospectus en de definitieve voorwaarden te raadplegen. Ook kunt op de website van Binck het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de turbo raadplegen waarin u wilt beleggen. 

Beleggen kent risico's, uw inleg kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?