• Voordat u begint

Waar moet ik in handelen?

Traden in aandelen, opties of turbo’s?

Dit artikel is een reclame-uiting voor Binck turbo’s. Turbo’s zijn complexe beleggingsproducten. BinckBank vindt het belangrijk dat u begrijpt wat de kansen en risico’s van dit soort producten zijn. Daarom kun u hier de prospectus lezen. De prospectus is echter geen aanprijzing om te gaan handelen in dit product. Ook kunt op de website van Binck het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de turbo raadplegen waarin u wilt beleggen.

De meeste beleggers die actief zijn op de beurs zullen ‘aandelen’ antwoorden op deze vraag. Het is een bekend, transparant en redelijk rechttoe rechtaan product. Kortom, een product waarbij het ook klip en klaar is wat er gebeurt als het € 1 oploopt. U verdient dan namelijk die euro (uiteraard maal het aantal aandelen dat u in bezit heeft).

Bij een turbo long geldt hetzelfde, mits er geen sprake is van een ‘hoge’ onderliggende waarde waarbij een ratio wordt toegepast om de turbo betaalbaar te houden.

Bij opties is dat verband echter niet lineair. Afhankelijk van de delta van de optie zal deze per euro stijging een aantal cent tot een euro ‘meelopen’. Ik heb deze drie producten naast elkaar gezet met de voor- en nadelen op een rij.

Verschillen tussen de producten

 

Aandeel (geen effectenkrediet)

Turbo

Optie

Hefboom

Nee

Ja

Ja

Investering

Hoog

Laag

Laag (bij kopen)

Transactiekosten

Ja

Nee (bij Binck turbo). Binck verdient aan de rente die in rekening wordt gebracht op de financiering van de turbo.

Ja

Kosten voor in positie hebben

Ja

Nee

Nee

Spread

Laag

Laag

Hoger

Handelstijden

09:00 - 17:30

08:00 – 22:00

09:00 - 17:30

Stoploss

Nee

Ja

Nee

Looptijd in product

Nee

Nee, mits stoploss niet geraakt

Ja

Recht op dividend

Ja

Netto dividend wordt verrekend in financieringsniveau

Nee, dividend is verrekend in koers optie

Volatility van invloed op prijs

Nee

Nee (bij XL wel)

Ja

Verstrijken tijd

Geen invloed

Geen invloed (buiten rente)

Gekocht: negatief

Geschreven: positief

Anticiperen op daling

Ja, intraday short

Ja, turbo short

Ja, met gekochte put en geschreven call

Margin

Alleen bij intraday short

Nee

Alleen bij schrijven

Rente

Nee

Rentekosten nu van ongeveer 2% op jaarbasis over financieringsniveau

Verrekend in koers optie

Tegenpartijrisico

Nee

Ja

Nee

 

Zoals in bovenstaand schema te zien, is er wel een aantal verschillen. Belangrijkste is wel de hefboom. Uiteraard weet u dat bij het handelen met een hefboom de (procentuele) winsten heel fors op kunnen lopen. Wat helaas weleens vergeten wordt zijn de verliezen. Die kunnen ook heel hard gaan en daar dient u zich bewust van te zijn. En kijk ook naar uw onderliggende positie in de markt qua geld (= exposure).

Wat is uw exposure (= positie in de markt)

Aandelen

Als u voor € 5.000 exact 100 aandelen koopt voor € 50, is uw exposure in de markt € 5.000. Als het aandeel 5% oploopt, verdient u € 250. Dit is een simpele exercitie en goed uit te leggen.

Turbo long

Bij een turbo long wordt het al iets ingewikkelder. Als u voor de turbo long kiest met een financieringsniveau van € 45, investeert u zelf € 5 per turbo. Dit leidt tot een hefboom van 10 en u hoeft zelf maar € 500 investeren om een exposure van € 5.000 te krijgen. Als het aandeel 5% oploopt, verdient u € 250, maar dit is op uw investering 50%! Om grip te houden op uw totale exposure in de markt, is het dus zaak om naar de onderliggende exposure te kijken en niet naar uw investering in de turbo.

Opties

Bij opties wordt het nog een tandje ingewikkelder want er sprake van een huidig exposure in de markt en een potentieel exposure in de markt. Dit verdient uitleg.

Het aandeel noteert € 50 en u hebt 1 call optie gekocht met uitoefenprijs 50. Als het aandeel nu € 1 oploopt verdient u (ongeveer) € 0,50 * 100 = € 50. Dit komt omdat de delta van een At The Money 50 is en dit betekent dat de optie € 0,50 meeloopt als de onderliggende waarde met € 1 oploopt. Uw exposure in de markt is dus ongeveer 50 aandelen = € 2.500

Maar stel dat u de call 50 in bezit heeft als het aandeel € 60 noteert. Dan is de delta opgelopen richting de 90 en uw exposure is opgelopen naar 0,9 * € 5.000 = € 4.500. U ziet dus dat in dit voorbeeld de exposure bij opties dynamisch is en verandert in de tijd.

U zou ook nog het aandeel synthetisch ‘na kunnen maken’ door de call te kopen en de put te schrijven. Als u dat beide met uitoefenprijs 50 zou doen, zal de investering ongeveer € 0 zijn. Dus wel de exposure van 100 aandelen (= € 5.000), maar géén investering! U heeft wel marginverplichting door de geschreven put, maar u zou gemakkelijk op het verkeerde been gezet kunnen worden door het feit dat deze positie geen investering vraagt. De kans is dan aanwezig dat u de positie te groot opzet. Het kijken naar exposure is dus verstandig, ook vanuit een risicomanagementperspectief.

Kosten

Bij actief handelen worden de transactiekosten steeds belangrijker want hoge kosten gaan direct ten koste van uw rendement. Daarom is het goed om vooraf duidelijk te hebben wat exposure verkrijgen aan kosten met zich meebrengt. Stel, u wilt een positie hebben van 1.000 aandelen ABC die op dit moment € 15 noteert. In dit voorbeeld gaat u long op € 15 en precies 1 maand later verkoopt u met winst op € 16.

 

 

Aandeel

Turbo long (FN 12)

Opties (+ call -/- put)

Investering

€ 15.000

€ 3.000

€ 0

Margin

€ 0

€ 0

Ongeveer € 2.000

Transactiekosten (in/uit)

€ 32

€ 0

€ 60

Positie aanhouden

€ 2,25

€ 0

€ 0

Rente (spaarrente = 0%)

€ 0

€ 20

€ 0

Spread (verschil bied/laat)

€ 5 (€ 0,005)

€ 15 (€ 0,015)

€ 40 (€ 0,04)

Totaal

€ 39,25

€ 35

€ 100

 

Wat is beter?

De vraag is niet eenduidig te beantwoorden. Ten eerste zijn er persoonlijke voorkeuren. Ten tweede zijn er beleggers die uit principe niet in afgeleide producten handelen. Het kan ook zijn dat u afgeleide producten niet voor de volle 100% ‘in de vingers heeft’ en dan is het verstandig om hier niet in de handelen. Ook kan het beschikbare handelskapitaal een factor zijn die bepaalt welk product u wilt handelen.

Toch is er wel een aantal observaties te maken: aandelen vragen de hoogste investering waarbij een aandeel synthetisch nabootsen geen investering vraagt. Verder ziet u dat de transactiekosten weliswaar nul zijn bij de turbo, maar dat rente en spread toch tot kosten leidt.

Ondanks dat bij aandelen de spread het kleinste is, zijn de turbo’s een aantrekkelijk alternatief omdat daar de transactiekosten nul zijn. Opvallend is wel dat bij een positie wat langer aanhouden de rentecomponent van de turbo duidelijk van invloed is.

De opties steken er qua kosten wel wat schril bij af. Daar staat wel tegenover dat de investering € 0 is en dat de opties in dit voorbeeld ook weer gesloten worden, terwijl er onder de € 0,10 geen transactiekosten zijn.  

Samenvattend

Bij het actief handelen kan er op verschillende manieren exposure opgebouwd worden, elk met zijn eigen specifieke kenmerken en kosten. Kies de vorm die bij u past en die u begrijpt!

Turbo’s zijn risicovolle producten en vereisen kennis, beleggingservaring en een hoge risicoacceptatie en zijn niet geschikt voor vermogensopbouw op de lange termijn. Als uitgevende instelling genereert BinckBank inkomsten uit de financieringskosten van de Binck turbo en aan het verschil tussen de bied- en de laatprijs wanneer u een turbo aan- of verkoopt. Naast de financieringskosten wordt het rendement van uw Binck turbo ook beïnvloed door de indirecte transactiekosten (spreadkosten). Wij adviseren u, voordat u in Binck turbo’s belegt op turbos.binck.com het prospectus en de definitieve voorwaarden te raadplegen. Ook kunt op de website van Binck het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de turbo raadplegen waarin u wilt beleggen. 


Opties zijn risicovolle producten en vereisen kennis, beleggingservaring en in veel toepassingen een hoge risicoacceptatie. Wij adviseren u, voordat u in opties belegt, u goed te informeren over de werking en risico’s. In het document center van BinckBank vindt u hier meer informatie over in de Handleiding Derivaten. Ook kunt op de website van BinckBank het Essentiële-informatiedocument van de optie raadplegen waarin u wilt beleggen. U kunt alleen handelen in opties als u de overeenkomst derivaten heeft afgesloten.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?