• Binck Academy

Beleggen in Italiaanse opties op de FTSE MIB

Waar moet u op letten?

De Italiaanse beurgraadmeter bestaat uit 40 fondsen, een aantal bekenden zijn Ferrari, Campari, Fiat-Chrysler en UniCredit. De fondsen in de index vertegenwoordigen ongeveer 80% van de totale marktkapitalisatie van alle fondsen op de Italiaanse beurs.

Alle belangrijke Italiaanse bedrijven zijn in deze index vertegenwoordigd. Ferrari, Banken, luxueuze kledingmakers, auto- en scooterfabrikanten, zware industrie en Nutsbedrijven; ze zitten er allemaal in. De top 10-fondsen van de MIB, en hun huidige weging, ziet u in onderstaande tabel.

De index zelf

Italië is de 5e economie van de G8 - de rijkste landen van de wereld - en de zevende economie van de wereld gemeten naar bruto nationaal product. Italië heeft een relatief lage werkloosheid. De industrie bevindt in het noorden, in de 'gouden driehoek' van Milaan - Turijn - Genua. De belangrijkste industrieën van Italië zijn genationaliseerd, maar toch is er de laatste jaren flink wat geprivatiseerd. De rol van de Italiaanse overheid is nog altijd fors.

Kleine en middelgrote ondernemingen vormen de motor van de Italiaanse economie. Vaak gaat het om familiebedrijven die met name in de jaren '80 zijn opgericht. De belangrijkste handelspartners zijn Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

De aandelen in de Italiaanse MIB

Alle belangrijke Italiaanse bedrijven zijn in deze index vertegenwoordigd. Ferrari, Banken, luxueuze kledingmakers, auto- en scooterfabrikanten, zware industrie en nutsbedrijven; ze zitten er allemaal in. De top 10-fondsen van de MIB, en hun huidige weging, ziet u in onderstaande tabel.

Sectorverdeling en dividend

Het bank- en verzekeringswezen is de grootste sector van Italië.  Op gepaste afstand gevolgd door industrie en landbouw. Vooral na de 2e wereldoorlog heeft Italië zich rap ontwikkeld van een agrarisch land naar een moderne industriële natie. Het dividend van de FTSI MIB ligt tussen de 3 en 4%*.

* Bron: Morningstar 2016

Optiecontracten en onderliggende waarden

De Italiaanse indexopties kennen 2 varianten: de maand en weekopties. Hieronder leest u de contractspecificaties. Het is heel belangrijk dat u het verschil kent tussen de beide opties die we aanbieden. Ik hoop daarom dat u de tijd neemt om dit even goed door te lezen, ook als u al bekend bent met indexopties.

Top 10


Bedrijf Symbool %
Eni ENI 13,22
Enel ENEL 12,13
Intesa Sanpaolo ISP 10,32
Generali G 6,03
Unicredit UCG 4,88
Snam SRG 4,78
Atlantia ATL 4,33
Luxottica Group LUX 3,27
Telecom Italia TIT 3,18
Cnh Industrial CNHI 2,75

De contractspecificaties van de Italiaanse indexoptie


SymboolMIBO
Onderliggende waardeFTSE MIB Index
Prijsnotatie1 punt in de onderliggende waarde vertegenwoordigt een waarde van € 2,50.
Minimale tick size€1. Bij premie 1-100: €1; bij premie 102-500: €2; bij premie hoger dan 505: €5.
Expiratie9.05 uur op de derde vrijdag van de maand. Indien geen handelsdag, dan de voorgaande handelsdag.
Type optiesDit zijn opties "Europese stijl". Deze worden aan het einde cash gesettled zoals wij gewend zijn bij indexopties.
Settlementcash.
HandelstijdenEr kan vanaf 9.00 tot 17.50 uur op beursdagen gehandeld worden in deze opties.


Naamgeving Italiaanse indexopties

De indexopties kunt u herkennen aan het symbool MIBO. De onderliggende waarde is FTSE MIB index. 

Conclusie

U kunt bij Binck beleggen in Italiaanse aandelen en nu dus ook in de indexopties op de FTSE MIB. Dit biedt u nog meer mogelijkheden om enerzijds in te spelen op kansen op de Italiaanse markt, anderzijds kunt u mogelijke risico's afdekken. Genoeg keuze dus.
 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?