• Voordat u begint

Beleggen of traden? ​

Wat houdt het in en waar moet u voor kiezen?

Voor een grote groep mensen die begint op de beurs zijn dit inwisselbare begrippen. Als je op de beurs actief bent, doe je toch automatisch aan trading? Nee, want beleggen en traden zijn niet hetzelfde. Om het heel extreem te stellen: bij beleggen zou u (vele) jaren dezelfde belegging kunnen hebben. Bij traden daarentegen kan het goed zijn dat u iets koopt en dat binnen een uur weer verkoopt.

Uiteraard kent dit hele speelveld ‘beleggen en traden’ oneindig veel grijstinten, maar het is verstandig om de verschillen tussen beleggen en traden voor uzelf helder te hebben. Waarom? Omdat beleggen en traden verschillende dingen zijn, elk met hun eigen spelregels. En u weet, om succesvol te zijn, dient u de spelregels te kennen.

Beleggen

Een belegging is een vorm van investeren waarbij geld wordt vastgelegd voor langere tijd met als doel om in de toekomst financieel voordeel te behalen. Het beleggen wordt ook wel omschreven als het nu opgeven van bepaalde zekere bedragen in ruil voor mogelijk hogere  opbrengsten in de toekomst. In feite: nu geld investeren met als doel in de toekomst rendement maken waarbij risico gelopen wordt. En als u een hoger rendement wilt, zult u meer risico lopen. Altijd.

Wat zijn de succesfactoren bij beleggen? Veel spreiding, lage kosten en lange adem.

Traden

Trading is het kopen en verkopen van effecten op de beurs om te profiteren van prijsfluctuaties. Als de aangekochte effecten binnen een dag weer worden verkocht, is er sprake van daytrading. Als de posities langer worden aangehouden, is er sprake van swing trading.  

Succesfactoren bij traden zijn vooral een rigoureus riskmanagement en de juiste mindset. En met de juiste mindset wordt vooral mee bedoeld: tijdig verlies nemen als de positie tegen u ingaat.

De verschillen tussen beleggen en traden

In onderstaande tabel vindt u de belangrijkste verschillen tussen beleggen en traden. Let wel, in werkelijkheid zullen de verschillen minder groot zijn dan geschetst. Het gaat erom dat u een beeld krijgt over het gehele spectrum van beleggen en traden.

 

 

Beleggen

Traden

Beleggingshorizon

Lang (kan decennia zijn)

Kort (kan minuten zijn)

Portefeuille

(Heel) goed gespreid

(Zeer) beperkte spreiding

Aantal mutaties

Laag

(Extreem) hoog

Benodigde tijd per week

Weinig

Veel (kan oplopen tot 50 uur)

Benodigde kennis

Beperkt

Specialistisch en diepgaand

Analysevorm

Vaak Fundamentele Analyse

Vaak Technische Analyse

Mentale belasting

Beperkt

(Vaak zeer) hoog

Belang snelheid handelssysteem

Beperkt

Essentieel

Nieuwsfeed

Beperkt belang

Zeer belangrijk

Toepassing hefboomproducten

Vaak niet of (zeer) beperkt

(Zeer) veelgebruikt

Timing

Time in the market
(lange beleggingshorizon)

Timing the market
(Het juiste in- en uitstapmoment bepalen)

Succesfactoren

Spreiding, lage kosten en lange adem

Risk- en money management en een traders mindset

Grootste risico

Beperkte spreiding en te korte beleggingshorizon

Verlies laten oplopen

 

Beleggen of traden? Of allebei?

Op deze vraag kunt u alleen zelf antwoord geven. U moet zelf de inschatting maken wat het beste bij u past. Daarbij is het goed om te weten dat er veel beleggers zijn die beide doen. Zij hebben een goed gespreide lange termijn beleggingsportefeuille waar ze beperkt mutaties in doorvoeren. Dit is vooral ‘buy and hold’. Daarnaast hebben ze een portefeuille waarmee ze veel actiever zijn. De laatste zou u kunnen zien als ‘de trading portefeuille’. En u zou er zelfs voor kunnen kiezen om twee rekeningen aan te houden. Een beleggersrekening voor de lange termijn waarbij een maandelijks een keer inlogt om te kijken hoe de zaken ervoor staan. Dit zou een Binck Fundcoach-rekening kunnen zijn. Daarnaast houdt u ook een Binck Zelf beleggen-rekening aan waarop u misschien wel dagelijks inlogt en waar u veel actiever bent.  Waarom u dit zou doen? Om het verschil tussen beleggen en traden zo helder mogelijk te hebben, ook bij de inrichting van uw Binck rekeningen.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?