• Optiestrategieën

Butterfly (met put opties)

Bescherming voor daling met opties

Iedere belegger is op zoek naar rendement, de slimme belegger verliest daarbij het risico niet uit het oog. Helaas staat tegenover minder risico ook vrijwel altijd minder rendement. Dus een belegger die veel risico neemt kan een fantastisch rendement realiseren, terwijl dit (vrijwel) onmogelijk is voor de meer risicomijdende belegger.

 

De kans is groot dat u op zoek bent naar rendement (hopelijk) tegen een aanvaardbaar risico. In dit artikel wil ik een van de mogelijkheden schetsen om risico te reduceren: het kopen van een put butterfly op de AEX-index.

Wat is een butterfly?

Een butterfly is een vaste optiecombinatie die zowel opgezet kan worden met calls als puts. De verhouding voor de uitoefenprijzen in de standaard butterfly is 1:2:1. De looptijd van de opties is gelijk en de verschillen tussen de uitoefenprijzen ook. Onderstaand een voorbeeld van een (put) butterfly op de AEX-index. De indexstand is 527.50 en de looptijd van de butterfly is twee weken


Voorbeeld

Koop                     P AEX 520            1 x          € 3,80

Schrijf                   P AEX 510            2 x         € 1,65    

Koop                     P AEX 500            1 x          € 0,78


Investering                                                    € 1,28


Payoff-butterfly
Voorbeeld van een winst/verlies grafiek van een butterfly

Aan de grafiekvorm heeft de butterfly trouwens haar naam te danken.  Het rode gebied betreft het verliesgebied. Dat is hoger dan 518,70 punten en onder de 501,30 punten op expiratie.  Wat dus duidelijk wordt, is dat de bescherming ook weer ergens ophoudt. Als de markt te ver door zou schieten naar beneden – in dit geval richting 501,30 punten of lager – dan werkt de butterfly niet meer als bescherming.

En dit is ook het eerste toepassingsgebied van butterflies: het met beperkte investering inspelen op een verwacht expiratieniveau. Dit is een manier van toepassen die ervaren (optie-)beleggers regelmatig gebruiken. Maar u kunt butterflies ook gebruiken voor bescherming van de portefeuille. 


Butterfly als bescherming en de invloed van looptijd

Bij het kopen van een out-of-the-money butterfly moet u per saldo iets betalen. Naarmate de butterfly meer at-the-money wordt, zal deze duurder worden.

Als de markt niet richting de butterfly gaat bewegen, is het verstrijken van de looptijd negatief. U ziet dan dat de butterfly iedere dag iets goedkoper wordt.

Mocht het echter zo zijn dat de markt beweegt naar de uitoefenprijs van de geschreven put, dan gebeuren er twee dingen. Ten eerste neemt de waarde van gehele combinatie toe. De butterfly wordt dan immers meer at-the-money. Ten tweede wordt het verstrijken van de looptijd positief want de gekochte in-the-money put noteert vooral intrinsieke waarde terwijl de twee geschreven at-the-money puts alleen maar tijdswaarde hebben. Iedere dag dat er niets gebeurt, is dan positief.


Voorbeeld

Om te illustreren wat de invloed van looptijd is, staat hieronder de prijs van een put butterfly die gekocht is bij een indexstand van 545 voor € 1,30. Het was op moment van aankoop een out-of-the-money butterfly. De AEX P 335 is 1 x gekocht, de AEX 525 P is 2 x geschreven en de AEX 515 P is 1 x gekocht.

Op expiratiedag om 12:00 uur is de indexstand 527,50 en zien de prijzen er als volgt uit:

De AEX P 335                   € 7,50

AEX 525 P                          € 0,25

AEX 515                              € 0,01


Waarde butterfly            € 7,00

De gekochte 535 put noteert uiteraard intrinsieke waarde, terwijl de geschreven 525 put (net out-of-the-money) nog maar € 0,25 doet. Oftewel, de waarde van de butterfly is meer dan € 7 euro. U ziet dus dat de laatste dagen van de butterfly heel belangrijk zijn voor de waardeontwikkeling.


Nog steeds te duur?

Er zijn beleggers die het kopen van bescherming per definitie te duur vinden. Zij beleggen altijd onbeschermd en in een opgaande markt is dat uiteraard een prima strategie. Alleen heeft niemand een glazen bol.

Als u echter tot de groep beleggers behoort die af en toe wel bescherming wil kopen, is de butterfly één van de mogelijkheden. Maar, kan het nog goedkoper?

Terug naar het voorbeeld van de 520 – 510 – 500 put butterfly. Deze kunt u aanschaffen voor € 1,30. Dit is een mogelijkheid als u op zoek bent naar gedeeltelijke bescherming onder uw - goed met de AEX-index gecorreleerde – portefeuille. Maar omdat u de portefeuille heeft, kunt u deze ook gebruiken om daar een call optie op te schrijven.

Op moment van schrijven noteert de C AEX 540 ongeveer € 1. Ook deze heeft een looptijd van twee weken. Als u deze schrijft, heeft u de investering voor de bescherming teruggebracht naar € 0,30.

De andere kant van de medaille is wel dat u niet profiteert van een AEX-index boven de 540 punten. Dat is overigens  een indexstijging van bijna 2,5% in twee weken.


Volledige bescherming?

Heeft u met het kopen van een put butterfly volledige bescherming voor een aandelenportefeuille? Helaas niet. Ten eerste is de winstrange van de butterfly beperkt. Als de markt te ver zuidwaarts doorschiet, houdt de bescherming op. Ten tweede biedt zelfs het optimale expiratieniveau (voor de butterfly!) maar gedeeltelijke bescherming.


Waarde van de portefeuille bij AEX- indexstand van 527,50 is  € 100.000

Koop                     P AEX  520            2 x          € 3,80 per stuk

Schrijf                   P AEX 510            4 x          € 1,65 per stuk

Koop                     P AEX  500            2 x          € 0,78 per stuk

Schrijf                   C AEX 540            2 x          € 1 per stuk


U betaalt in totaal afgerond € 0,60

Als de index in dit voorbeeld op exact 510 zou expireren, ziet het plaatje er als volgt uit:

  • De index is met 3,3% gedaald en uw portefeuille daalt met 3,3% mee.
  • De waarde van de portefeuille bij AEX- indexstand van 510 is € 96.700

 

Wat doet de bescherming? De twee gekochte P AEX 520 leveren € 2.000 op min de investering van € 60. Dit dempt het verlies met €1.940. Het verlies komt daamee uit op €1.360 versus €3.300 zonder bescherming. 


Meer bescherming

U kunt er uiteraard ook voor kiezen om meer bescherming te kopen; bijvoorbeeld vijfmaal de butterfly kopen. Met het schrijven van meer calls dient u wel voorzichtig te zijn want de exposure van één geschreven C AEX 540 is boven de 540 punten € 54.000. Met een portefeuille van € 100.000 komt u dus al boven de 540 punten een heel klein beetje ‘short’ te zitten als u twee calls schrijft.

Conclusie

De butterfly is breed toepasbaar. De eerste toepassing is het anticiperen op een verwacht expiratieniveau. De investering is beperkt en de procentuele winsten zijn potentieel zeer groot.

U kunt de put butterfly ook gebruiken als (gedeeltelijke) bescherming onder de portefeuille. En als u dit combineert met het gelijktijdig schrijven van een call optie, verlaagt dit de investering. U dient zich echter wel te realiseren dat de bescherming niet volledig is en dat het betrekking heeft op een bepaalde index-range op expiratiedatum.

Butterfly

Butterfly (met put opties)

Visie

Een specifieke verwachting voor de koers van de onderliggende op expiratie

Onderdelen

2 geschreven put opties met dezelfde uitoefenprijs, 1 gekochte put optie met lagere en 1 gekochte put optie met hogere uitoefenprijs

Maximale winst

Verschil tussen uitoefenprijs gekochte en geschreven put optie min betaalde optiepremie 

Maximale verlies

Betaalde optiepremieOpties zijn risicovolle producten en vereisen kennis, beleggingservaring en in veel toepassingen een hoge risicoacceptatie. Wij adviseren u, voordat u in opties belegt, u goed te informeren over de werking en risico’s. In het document center van Binck vindt u hier meer informatie over in de Handleiding Derivaten. Ook kunt op de website van Binck het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de optie raadplegen waarin u wilt beleggen. U kunt alleen handelen in opties als u de overeenkomst derivaten heeft afgesloten.

 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?