• Producten & Platformen

Betere resultaten door geavanceerde orders

Invulling geven aan verschillende koersscenario's

Een goede actieve belegger is op alles voorbereid. Op het feit dat koersen kunnen stijgen, ook dat ze kunnen dalen. Hij (of zij!) denkt in scenario’s, bepaalt van tevoren hoe hij reageert en voorkomt daarmee een speelbal van de markt te worden. Een manier om dat binnen het actieve gedeelte van de portefeuille te doen, is door niet alleen na te denken over het koopmoment (‘de entry’), maar ook over het verkoopmoment (‘de exit’). Anders gezegd: bepaal nog voordat u een aandeel heeft gekocht op welk niveau u winst neemt, maar ook wanneer u verlies neemt. Vooral verlies nemen is in de praktijk lastig, want dat vraagt om een ijzeren discipline. Gelukkig bestaan er geavanceerde orders. Met deze speciale ordertypen kunt u invulling geven aan uw scenario’s. De uitgebreide handleiding van deze ordertypes vindt u hier .

Geavanceerde orders

Dit zijn orders die klaarstaan om naar de beurs gestuurd te worden, maar pas nadat aan een bepaalde conditie voldaan is. De orders zijn dus niet opgenomen in het orderboek van de beurs maar liggen als het ware bij Binck op de plank te wachten.  Pas bij het bereiken van ‘de conditie’, wordt de order daadwerkelijk naar de beurs verzonden. In veel gevallen worden geavanceerde orders gebruikt om verliezen te beperken (stop loss order).

Koerslimiet

Een veel gebruikte geavanceerde order is de koerslimiet. Hoe werkt deze (stop loss) order? Stel u heeft voor € 10 een aandeel gekocht, en direct daarna een koerslimiet order opgegeven met een ondergrens van € 9 (het stop loss niveau). Als de koers van het aandeel nu naar dit niveau zakt, dan wordt aan de conditie voldaan en gelijk een verkooporder naar de beurs verzonden om verder verlies te voorkomen. Deze verkooporder kan bestens of gelimiteerd zijn.

Wat nog meer? U kunt de verkooporder van uw aandeel ook af laten hangen van bijvoorbeeld de stand van de  AEX- index:

Als de index op of onder de 450 punten komt, dan moeten er 500 aandelen ABC bestens verkocht worden.

Sterker nog, u kunt uw verkoopmoment zelfs koppelen aan bijvoorbeeld de olieprijs:
Als de olieprijs op of boven de $ 75 noteert (de conditie), (ver)koop dan 250 aandelen ABC.
Kortom, u kunt als belegger een of meerdere condities meegeven aan orders die niet gerelateerd hoeven te zijn aan de onderliggende waarde zelf.

Trailing stoploss order

Dit is een stoploss order die automatisch meebeweegt als de onderliggende waarde stijgt. Aandeel ABC wordt gekocht op € 10 en de belegger legt er direct een trailing stoploss order bij in. Het stop niveau is € 1 ‘onder de hoogste koers.’ Dit betekent dat het stoplossniveau mee omhoog gaat als het aandeel stijgt. Mocht het aandeel onverhoopt wat dalen, dan zal het stoploss niveau gelijk blijven. Dit is goed te zien in de illustratie. Stijgt het aandeel echter gestaag naar € 15, dan komt het verkoopmoment op € 14 te liggen. Het verkoopmoment loopt dus als een soort sleepkabel mee met de koersgrafiek.
Met de trailing stoploss order kunt u dede beleggerswijsheid: “Kap je verliezen af en laat je winsten lopen” in de praktijk brengen.

Bracket-limiet

Een bracket-limiet is een verkooporder met twee limieten. Stel, u koopt aandeel ABC op € 10 omdat u denkt dat het gaat stijgen naar € 12,50. Tegelijkertijd wilt u ook uw verlies beperken en de aandelen verkopen op € 9, mocht u het fout gezien hebben. Met een bracket-limiet kunt u hier invulling aan geven. Als aandeel ABC inderdaad stijgt naar € 12,50, dan wordt er voor u verkocht rond dat niveau en vervalt de verkooporder op € 9 automatisch. Andersom werkt het exact hetzelfde: in het negatieve scenario wordt verkocht rond € 9 en vervalt de verkooporder op het niveau € 12,50.

Gevanceerde orders en opties

Koerslimiet: Kan deze geavanceerde order ook van waarde zijn voor optiebeleggers? Jazeker! Bijvoorbeeld door het verkoopmoment van Vopak opties te laten bepalen door de olieprijs. Dan zou de order kunnen worden: 
Als de crude oil future onder $ 45 zakt, verkoop dan 5 C VPK mrt ’18 36.

Trailing stoploss: Ook de trailing stoploss kan van waarde zijn voor de optiebelegger. In eerste instantie wordt er geleund op de ingebouwde stoploss en deze stoploss wordt bij stijging van het aandeel hoger gezet door de geavanceerde trailing stoploss order. Een voorbeeld op het aandeel PHI.

Het aandeel PHI noteert € 34 en de C PHI dec ’18 25 noteert € 10. De volgende gevanceerde order wordt ingelegd:

Als het aandeel PHI € 2 onder de hoogste laatste koers noteert moet de C PHI dec ’18 25 verkocht worden.

Als het aandeel stijgt naar € 36 is de trailing stoploss ‘opgetrokken’ naar € 34 terwijl u niets hoeft te veranderen aan de order die de markt ingestuurd moet gaan worden. Kortom, een interessante toepassing.

Samengevat

Gevanceerde orders zijn een uitstekend hulpmiddel om gedisciplineerder te kunnen beleggen. Daarbij bieden ze het voordeel dat de conditie niet per se op de onderliggende waarde zelf hoeft te zijn. Dit vergroot de flexibiliteit voor u als belegger.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?