• Beleggingsproducten

Handelen in Duitse opties op de EURO STOXX 50- en DAX

Waar moet u op letten?

Zoals u wellicht weet zijn de indexopties op de EURO STOXX 50 en DAX ook beschikbaar bij Binck. Voordat u daarin gaat handelen is het uiteraard essentieel dat u precies weet waar u in handelt. Daarom worden in dit artikel de contractspecificaties van deze producten naast elkaar gezet.

Contract specificaties EURO STOXX 50 opties

De EURO STOXX 50 index is de index die een goed beeld geeft van het beurssentiment in Europa. Ondanks de goede spreiding is het een relatief volatiele index in vergelijking met de DAX en de AEX. Aantrekkelijk voor de optieschrijvers onder u!
In onderstaande tabel vindt u de contractspecificaties van de maandopties op de EURO STOXX 50. Er zijn ook weekopties te verhandelen maar om een optimale stabiliteit van het systeem te waarborgen, wordt er begonnen met de introductie van de maandopties.

Maandopties EURO STOXX 50

 

 SymboolOESX
 Onderliggende waardeEURO STOXX 50 index (EURO STOXX 50) 
 Stijl Europees (niet tussentijds uit te oefenen)
 Contractgrootte 10
 Optiesymbool OESX
Aantal uitoefenprijzenVoor opties met een looptijd tot 24 maanden zijn er minimaal 7 uitoefenprijzen; langere looptijd minimaal 5
Uitoefenprijs intervalVoor opties met een looptijd kleiner of gelijk aan 3 maanden is het 25 punten; met een langere looptijd is het 50 punten
 Settlement Cash
Aantal expiratiemaanden 119 
 Langste looptijd  (9 jaar en 11 maanden)
 Expiratie Derde vrijdag van de afloopmaand
 Expiratietijd 12:00 uur
Final settlements Price berekening Het gemiddelde van de EURO STOXX 50 tussen 11:50 en 12:00 op de laatste handelsdag
Handelstijden
 08:50 – 17:30


Voorbeeld

Stel, de EURO STOXX 50 noteert 310 punten en u verwacht dat de beurs gaat oplopen richting 3400 punten over een maand of zes. U wilt positie innemen door het kopen van een callspread. De volgende prijzen zijn beschikbaar:

Eurex-plaatje1

Dit lijken op het eerste gezicht dure opties te zijn, maar u dient niet te vergeten dat het een index betreft die ruim 3000 punten staat. Verder is de contractgrootte 10 en dat betekent dat u voor de call met uitoefenprijs 3200 € 1.059,- dient af te rekenen (10 x € 105,90). Daarbij besluit u om de call met uitoefenprijs 3400 te schrijven. Daar ontvangt u € 321,- (10 x € 32,10) voor. Per saldo investeert u dus € 738,- en dat is uw maximale verlies. 

Wat verdient u als u het goed heeft gezien bij een indexstand van exact 3400 op de derde vrijdag van de afloopmaand? De C EURO STOXX 50 3200 is dan intrinsiek 200 punten waard; de contractgrootte is 10 en dat geeft een waarde van € 2.000 per optie. De geschreven C EURO STOXX 50 3400 loopt waardeloos af. Uw investering van € 738,- is bijna verdrievoudigd naar € 2.000.

Contract specificaties DAX opties

De DAX-index is eigenlijk de AEX van Duitsland. Het geeft aan hoe de 30 grootste Duitse bedrijven er voor staan. De beweeglijkheid van de DAX is iets hoger dan die van de AEX-index.

In onderstaande tabel vindt u de contractspecificaties van de maandopties op de DAX. De weekopties worden later geïntroduceerd om een optimale stabiliteit van het systeem te waarborgen. 

Maandopties DAX

 

 SymboolODAX
 Onderliggende waardeDAX-index
 Stijl Europees (niet tussentijds uit te oefenen)
 Contractgrootte 5
Aantal uitoefenprijzenVoor opties met een looptijd tot 24 maanden zijn er minimaal 7 uitoefenprijzen; langere looptijd minimaal 5
Uitoefenprijs intervalVoor opties met een looptijd kleiner of gelijk aan 12 maanden is het 50 punten; looptijd 13 tot 24 maanden 100 punten en langer dan 24 maanden is het 200 punten
 Settlement Cash
 Langste looptijd 5 jaar
 Expiratie Derde vrijdag van de afloopmaand
 Expiratietijd 13:00 uur
Final settlements Price berekening De intraday auction van de Xetra. Daar worden de individuele aandelen verhandeld die  tezamen de basis voor de Final Settlements Price vormen.
Handelstijden
 08:50 – 17:30


Voorbeeld

De DAX noteert op het moment van schrijven rond de 11.300 punten. U gelooft dat de koersen in Duitsland wat te hoog staan. U verwacht op relatief korte termijn een daling van minimaal 800 punten. U wilt hiervan profiteren door het kopen van een put.
De prijzen van DAX put opties met een looptijd van twee maanden zijn de volgende:

Eurex-plaatje2

U besluit de P DAX 11.000 te kopen voor € 256,10. De contractgrootte van opties op de DAX is 5 en dit betekent dat u voor deze put € 1.280,50 dient te betalen en dit is ook uw maximale verlies. 

Als uw visie uitkomt en de DAX daalt van 11.300 punten naar 8500 punten is de gekochte put 500 punten intrinsiek. De contractgrootte is 5 en de put is dus alleen intrinsiek al € 2.500,- waard. Daar komt ook nog tijdwaarde bij. Hoeveel dat is hangt vooral af van de nog resterende looptijd.


Kortom, met de opties op de DAX-index en de Euro STOXX 50 zijn er voor de actieve optiebelegger twee interessante onderliggende waarden verkrijgbaar.  

 

Opties zijn risicovolle producten en vereisen kennis, beleggingservaring en in veel toepassingen een hoge risicoacceptatie. Wij adviseren u, voordat u in opties belegt, u goed te informeren over de werking en risico’s. In het document center van Binck vindt u hier meer informatie over in de Handleiding Derivaten. Ook kunt op de website van Binck het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de optie raadplegen waarin u wilt beleggen. U kunt alleen handelen in opties als u de overeenkomst derivatenheeft afgesloten.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?