• Beurzen & Indices

De ene index is de andere niet

Wat moet u weten voordat u in een index belegt

De term ‘index’ wordt vrij gemakkelijk gebruikt door beleggers. Een index is een mandje aandelen dat op een bepaalde manier gewogen wordt en het vormt een afspiegeling van (een gedeelte van) de markt.
Toch moet u goed weten hoe een index werkt voordat u erin belegt. Hoe wordt de weging tussen de afzonderlijke fondsen bepaald en hoe wordt bijvoorbeeld het dividend verrekend?

Prijsgewogen

Er zijn grofweg twee manieren om de weging van een index te bepalen. De eerste manier is prijsgewogen. Hierbij bepaalt de prijs van het aandeel de weging. Dus ‘dure’ aandelen wegen zwaarder dan aandelen met een minder hoge koers. Een voorbeeld hiervan is de Dow Jones.
Het nadeel van deze methode is dat er geen rekening wordt gehouden met de grootte van het bedrijf. Maar belangrijker is nog dat een procentueel kleine verandering in een aandeel met een hoge koers, een beduidend grotere invloed heeft, dan een procentueel zelfde verandering bij een aandeel met een lagere koers.

Kapitaalgewogen

De andere manier van wegen is kapitaalsgewogen. Een voorbeeld van een index die op deze manier bepaald wordt is de AEX-index. Daar is de marktkapitalisatie (aantal uitstaande aandelen x de koers) de bepalende factor voor de weging van het fonds in de index. Een fonds met een grote marktkapitalisatie is dus belangrijker dan een fonds met een kleinere marktkapitalisatie. 

Free float

Verder wordt er vaak bij kapitaal-gewogen index nog gekeken naar de free float. Dit zijn de aandelen die beschikbaar zijn voor de handel op de beurs. Voor een fonds als Royal Dutch Shell is de free float 100%, maar voor een fonds als Air France KLM is dit maar 85%. Heineken spant de kroon met een free float van maar 40%. Voor de weging in de index wordt de rekensom dan als volgt: aantal uitstaande aandelen x free float percentage x de koers.

Cap

Verder kent de AEX ook nog een plafond voor de maximale weging van één aandeel in de index. Op vooraf vastgestelde data wordt de AEX-index herwogen en op die dag mag een fonds niet meer dan 15% van de index bepalen. U kunt zich voorstellen als de weging van een aandeel tussentijds is opgelopen naar bijvoorbeeld 19%, dit van grote invloed kan zijn op de dag voor de herweging. Indexvolgers zullen tot en met het laatste moment de stukken in bezit houden om ze op de slotnotering van de hand te doen. Dit kan wel eens voor vuurwerk zorgen!

Dividend verrekening

Voor de hoogte van een index is het ook van belang hoe het dividend verrekend wordt. Valt dit als het ware ‘uit’ de index en is het weg of wordt het dividend geherinvesteerd? Dit laatste gebeurt bijvoorbeeld bij de DAX-index. Bij een dividenduitkering van een fonds wordt het dividend geherinvesteerd en daalt de index dus niet. Dit wordt ook wel een ‘total return index’ genoemd. De DAX is hiermee wel een uitzondering en een van de weinige belangrijke indices die het op deze manier doen. Dé belangrijkste aandelenindex ter wereld, de S&P500 index, doet het niet op deze manier. Daar verdwijnt het dividend uit de koers. Voor de AEX-index geldt dit ook.

Corporate actions

Corporate actions zoals een superdividend of stocksplits zijn bij de AEX-index niet van invloed op de indexstand. De weging wordt op zo'n manier aangepast dat de index door de corporate action niet verandert. Een site die veel informatie geeft over de AEX-index is behr.nl. Op deze site kunt u zien hoeveel individuele fondsen meewegen in de index en wat hun invloed in punten is op de indexstand.

Kortom, de ene index is de andere niet. De DAX-index geeft een rendement waarbij het uitgekeerde dividend wordt geherinvesteerd terwijl dit in Nederland niet gebeurt. Dus is het aan het einde van het jaar te kort door de bocht om te zeggen dat Nederland het slechter gedaan heeft dan onze oosterburen. Vergeet bij die vergelijking niet het uitgekeerde dividend in Nederland mee te nemen. En dat kan al gauw oplopen tot 3%. 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?