• Tips & Tricks

De spread nader bekeken

Geld besparen met een slimme limietorder

Als u enige ervaring heeft met beleggen weet u dat er op de beurs altijd twee prijzen zijn. Er is een biedprijs van ‘de markt’ en er is een laatprijs in de markt. Dit fenomeen is voor de meeste beginnende beleggers wel iets waar ze aan moeten wennen, want er zijn in het normale leven weinig voorbeelden van bied- en laatprijzen. Gelukkig is het voorbeeld van een vakantie naar Amerika waarbij dollars gekocht moeten worden altijd heel illustratief. De dollars moeten gekocht worden voor ‘de dure’ prijs en eenmaal terug in Nederland krijgt u ‘de lage’ prijs terug als u de overtollige dollars weer wilt inwisselen. Op de beurs werkt het net zo.

Een voorbeeld

De-spread-nader-bekeken-grafiek1

U ziet hier een screenshot van orderboek van het aandeel ABC. U ziet dat de beste bieding € 42,415 is en dat de beste lating € 42,43 is. Het verschil tussen de bied en laatprijs is hier € 0,015 en dat wordt de spread genoemd. Als u direct wilt kopen, dan zou u 604 stukken kunnen kopen op € 42,43. Als u direct zou willen verkopen, is de beste prijs die u kunt behalen € 42,415 voor 201 aandelen ABC.

Tick size

De tick size is het verschil waarmee een bied- of laatprijs kan veranderen. Vroeger was de tick size voor aandelen € 0,01. Tegenwoordig is dit kleiner. Naarmate een aandeel meer liquide is, wordt de spread kleiner. Een van de meest verhandelde fondsen is het aandeel ArcelorMittal en daar is de spread vaak maar € 0,001 (één tiende cent). 
In het volgende staatje vindt u de tick sizes voor aandelen zoals die op Euronext gelden.

Bestens kopen of gelimiteerd

Bij heel liquide aandelen (zoals ING, Arcelor Mittal en Royal Dutch Shell), kunt u vaak prima bestens kopen. (voor het begrip: een bestens order is een order die direct uitgevoerd wordt tegen de op dat moment beste prijs.) Toch is het de vraag of dit verstandig is, want ook bij deze liquide fondsen kan het zijn dat gedurende bepaalde momenten in de dag het orderboek niet heel vol ligt. Dan zou u met een grote bestens order marktverstorend kunnen werken. Een oplossing is een ruime limiet nemen.

De-spread-nader-bekeken-grafiek2
 
Stel dat u 500 aandelen Galapagos zou willen kopen, dan kunt u dat, op basis van bovenstaand orderboek, doen met een gelimiteerde order waarbij u de limiet op € 80,04 zet. Dat is weliswaar boven de laatprijs van € 80,02, maar er liggen op die prijs maar 5 aandelen in het boek. Door nu te limiteren op € 80,04 weet u dat u nooit meer betaalt dan die limietprijs. Met de prijzen zoals ze in het orderboek zijn, gaat u voor uw limietorder op € 80,04:

  • 5 aandelen kopen op € 80,02
  • 306 aandelen op € 80,03
  • En de laatste 189 op € 80,04

Maar bij een bestens order zou dit toch hetzelfde zijn? Dat hoeft niet want de, weliswaar kleine, kans bestaat dat de laatprijzen er op € 80,03, € 80,04 en € 80,05 uitgehaald worden op moment dat u de bestens kooporder instuurt. Dat zou betekenen dat u dan € 80,06 betaalt voor de eerste 456 stukken en waarschijnlijk € 80,07 voor de laatste 44 stukken. Dit is waarom bestens orders soms tot rare uitvoeringen kunnen leiden. Zeker in minder liquide fondsen en bij (relatief) grote orders.

Voor een centje minder?

Bij de hier boven besproken manieren van kopen bent u een actieve koper. U heeft namelijk een direct uitvoerbare order. U zou er ook voor kunnen kiezen om – met een limietorder - voor een lagere prijs proberen te kopen. Bijvoorbeeld door € 80,01 te gaan bieden voor 500 stukken. Er is weliswaar geen aanbod op die prijs, maar u bent wel de koper die vooraan ligt in het orderboek want u biedt de hoogste prijs. Als er een (bestens) verkoper komt, doet hij zaken met u.

U kunt er ook voor kiezen om nog wat lager in te gaan zetten door ‘mee te gaan bieden’ op € 80. U bent dan weliswaar niet de eerste koper (er liggen negen orders voor u in het boek), maar u biedt wel met de andere negen de hoogste prijs. Als er op dat moment een grote verkoper komt, dan is de kans groot dat uw order ook gevuld wordt.

Het gevaar van ‘het centje minder’ is natuurlijk de kans dat u geen uitvoering krijgt.

Het centrale orderboek van Euronext

Dit is de plek waar alle orders van beleggers bij elkaar komen. Hier komt de liquiditeit bij elkaar en dat is zichtbaar op uw scherm.  Naast het centrale orderboek is er ook een ‘Best of Book’. Dit is een apart orderboek waar liquidity providers (professionele liquiditeitsverschaffers) als het ware ‘vechten’ voor uw order door minimaal dezelfde prijs (maar heel vaak een betere) als het centrale orderboek te bieden. Er gaan alleen retail orders naar het Best of Book en het zorgt ervoor dat particuliere klanten de beste uitvoeringsprijs krijgen voor hun aandelenorders.  

Moraal van het verhaal

Het is de moeite waard om bij orders na te denken hoe u die het beste kunt ‘prijzen’. Want een slimme limiet bij een order van 1.000 stuks, levert al direct € 10 op als de order € 0,01 beter uitgevoerd kan worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?