• Alles over opties

Gekochte in-the-money call opties en dividend

Moet ik mijn call optie vervroegd uitoefenen of verkopen?

De bezitter van een call optie heeft geen recht heeft op het dividend dat wordt uitgekeerd door de onderliggende waarde. Gelukkig houden de computermodellen die optieprijzen berekenen hier rekening mee. Dit betekent dat bij fondsen die dividend uitkeren, de call opties in principe wat goedkoper zullen zijn en de put opties iets duurder. Maar zit het nu met call opties die diep in-the-money zijn net voor het dividend?

Het is mogelijk dat een in-the-money-call optie de dag voordat het fonds ex-dividend gaat meer waard is dan de dag waarop het fonds ex-dividend noteert. Als u geen actie onderneemt, kan dit verlies opleveren.

Exercisen of verkopen?

Dit hangt er vanaf wat u wilt. Als u de callopties hebt gekocht om daarmee de aandelen binnen te krijgen is het helder wat u moet doen. U gaat uw recht dan uitoefenen en u krijgt de aandelen binnen. Daarmee heeft u recht op het dividend. U moet dit trouwens wel voor 17:30 doen op de dag voordat het aandeel ex-dividend gaat. 

Als u de callopties enkel en alleen heeft gekocht om te profiteren van een stijging van het aandeel kan het verstandiger om de callopties voor de dividenduitkering te verkopen. 

Voorbeeld

Het aandeel XYZ noteert € 25. Nu is er een calloptie op dit aandeel met een uitoefenprijs van € 20 en een looptijd van zes maanden. De prijs die op het scherm staat voor deze: optie is € 4,95 bieden en € 5,05 laten. De calloptie noteert dus intrinsieke waarde. De put, met dezelfde uitoefenprijs van 20, noteert € 0,40. Morgen gaat het aandeel € -1,-dividend. Wat betekent dit voor de calloptie met uitoefenprijs 20?

Theoretische callprijs
Nu moeten we gaan kijken hoe normaal gesproken de prijs van een calloptie is opgebouwd. Deze is opgebouwd uit de intrinsieke waarde (dit is het verschil tussen de uitoefenprijs en de beurskoers) en de tijd en verwachtingswaarde. Deze tijd en verwachtingswaarde is opgebouwd uit een rentecomponent en een volatiliteitcomponent. Met deze gegevens kunnen we gaan bepalen wat de volgende dag de theoretische prijs van de calloptie zou moeten zijn.

De intrinsieke waarde van de calloptie is € 4,- geworden als het aandeel op € 24 opent. Wat we hierbij op moeten tellen is de rente over de uitoefenprijs gedurende de looptijd.  Met een rentepercentage van ongeveer anderhalf procent gedurende zes maanden geeft dat € 0,15. Wat er nu ook nog bijkomt is de volatiliteit. En door een mechanisme dat put-callpariteit genoemd wordt, weet u dat dit € 0,40 waard is. Dit is namelijk de premie van de 20 put! Dus,

  • Intrinsieke waarde € 4,00
  • Rente € 0,15
  • Volatiliteit € 0,40
  • Theoretische callprijs € 4,55


In dit voorbeeld ga ik ervan uit dat het aandeel opent op de spotprijs minus het dividend; dit is de beste schatting die u kunt maken. U ziet dat de call optie, die gisteren nog € 5,- waard was, nu nog maar € 4,55 waard is. Dit betekent dat het niet verkopen van deze optie (of uitoefenen zodat u de stukken binnenkrijgt en dus recht op dividend heeft) u € 45 per optie kost.

Wat moet u onthouden?

Een in-the-money call optie is een 'early exerciser' als de premie van de put (met de gelijke uitoefenprijs en looptijd) plus de rentekosten over de uitoefenprijs gedurende de looptijd kleiner is dan het dividend. 

Is de premie van de put  +  rentekosten < het dividend? Verkopen of exercisen!

Dit klinkt ingewikkelder dan het is. In het voorbeeld wordt het sommetje: € 0,40 + € 0,15 = € 0,55. Dit is minder dan € 1,- dividend, dus in dit geval is het exercisen of verkopen.

Opties zijn risicovolle producten en vereisen kennis, beleggingservaring en in veel toepassingen een hoge risicoacceptatie. Wij adviseren u, voordat u in opties belegt, u goed te informeren over de werking en risico’s. In het document center van Binck vindt u hier meer informatie over in de Handleiding Derivaten. Ook kunt op de website van Binck het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de optie raadplegen waarin u wilt beleggen. U kunt alleen handelen in opties als u de overeenkomst derivaten heeft afgesloten.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?