• Portefeuillemanagement

Beleggen als een voetbalcoach: inleiding

Hoe bouwt u een beleggingsportefeuille op?

Wat hebben sport en beleggen met elkaar gemeen? Zowel bij beleggen als bij sport moet u tijd, toewijding en geld investeren om uiteindelijk te kunnen oogsten. En natuurlijk een beetje geluk hebben. Er is overigens nóg een parallel. Bij de opbouw en het onderhoud van een beleggingsportefeuille kan het zinvol zijn te denken als een coach; een voetbalcoach bijvoorbeeld. Een coach stuurt ook niet tien keepers en één aanvaller het veld in, maar zorgt voor een evenwichtig team. Dat geldt bij beleggen ook. Dus houd cash op de bank en op het doel voor de financiële reddingen, zorg voor een achterhoede met relatief veilige obligaties en maak een middenveld met aandelen, beleggingsfondsen en ETF’s (indexfondsen). In de voorhoede kunt u eventueel turbo’s of opties voor rendement en zekerheid opstellen.

Sparen of beleggen?

Beleggen is het wegzetten van kapitaal voor een langere termijn, met als doel het realiseren van koerswinst, het ontvangen van winstuitkeringen (dividend) en couponrente, of het behalen van een belastingvoordeel (groen beleggen). De lange horizon is cruciaal; zeg minstens tien jaar. U gunt uzelf dan de tijd om tussentijdse dalingen te overleven en alsnog uw financiële einddoel te halen.

In de kern draait beleggen om twee vragen: hoeveel risico kan ik dragen en hoeveel risico wil ik dragen? Het eerste gaat over het vermogen dat u beschikbaar heeft, het tweede over uw nachtrust. Voor wie € 25.000 vrij vermogen heeft kan de beurs een prima bestemming zijn om vermogen op lange termijn te laten groeien. Maar hoe reageert u als de koersen dalen? Op de beurs moet u tegen een stootje kunnen, koersdalingen van meer dan 10% komen nou eenmaal voor. In andere woorden: kunt u daar niet tegen, dan wilt u het risico niet dragen. Hoe laag de rente ook is, blijf dan sparen. 

Verdeling over assetcategorieën

Maakt u wél de stap naar de beurs, dan is het belangrijk na te denken hoe u uw vermogen verdeelt over de beschikbare beleggingsinstrumenten. Dat kan best een uitdaging zijn. Begrijpelijk, want het opbouwen en onderhouden van een portefeuille behoort voor de meesten van u niet tot uw dagelijks werk. Wat helpt: beperk u naast cash voor het gemak tot de hoofdcategorieën aandelen en obligaties. Vervolgens kan de volgende vuistregel houvast bieden: beleg uw leeftijd in obligaties. Bent u 43, beleg dan 43% in obligaties. Houdt u bijvoorbeeld 5% cash aan, dan blijft er 52% over om in aandelen te beleggen. Voor de duidelijkheid, het betreft een vuistregel en de uitkomst is niet in beton in gegoten. Uiteraard hangt de uiteindelijke verdeling over de assetcategorieën van uw persoonlijke risicoprofiel af. 

Life cycle beleggen

Wie de vuistregel echter toepast, verschuift het risico van de portefeuille met het verstrijken van de tijd van aandelen (hoog risico) naar obligaties (lager risico). In vaktermen wordt dit ook wel life cycle beleggen genoemd. U neemt steeds minder risico met uw beleggingen naarmate u dichter bij uw doeldatum komt waarop u over uw vermogen wilt beschikken om bijvoorbeeld de hypotheek af te lossen. In de praktijk merk ik dat de vuistregel naast houvast, beleggers ook rust biedt. En juist rust komt het rendement op lange termijn vaak ten goede. 

Samengevat kan het zinvol zijn om bij de opbouw en het onderhoud van een effectenportefeuille te denken als een voetbalcoach. Want ook op de beurs geldt, dat u alle linies moet bezetten om te kunnen scoren!

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?