• Portefeuillemanagement

Een waterdichte beleggingsstrategie?

Beleggen met de Core-Satellite strategie

Dit is een reclame-uiting

 

Wellicht heeft u zelf ook zo’n waterdichte, maar toch ademende jas, aan de kapstok hangen. Per ongeluk uitgevonden eind jaren ’60 maar inmiddels niet meer weg te denken uit het dagelijkse straatbeeld. Goretex_visualWaarom? Omdat dit zogenaamde ‘Gore Tex’ een ideale combinatie is van een aantal materialen. Deze combinatie zorgt ervoor dat de jas (of broek) waterdicht is voor regen, maar dat het transpiratievocht wél naar buiten kan. 

Maar, zo zult u zich wellicht afvragen, wat heeft dit met beleggen te maken? Persoonlijk word ik aangesproken door het feit dat een stapeling van materialen tot een beter resultaat leidt dan de materialen afzonderlijk. En bij beleggen werkt dit net zo. Ook een beleggingsportefeuille kan op een ‘gelaagde’ manier opgebouwd worden. Er is een eerste, algemene laag, waarin zo breed mogelijk gespreid belegd wordt. Oftewel, de basisportefeuille. Daarbovenop ligt een laag waarin u duidelijke, specifieke keuzes maakt. Laten we dit de specifieke laag noemen.

Anders gezegd, de eerste laag van uw portefeuille is opgebouwd uit goed gespreide beleggingen tegen lage kosten. Hier kunnen ETF’s als voordelige  bouwblokken een uitstekende rol vervullen.

En juist in de tweede laag geeft u uw eigen kleur. Daarin maakt u meer specifieke keuzes. Als u gelooft dat internetbedrijven de toekomst hebben, dan kunt u beleggen in internetbedrijven. Als u gelooft in ‘robotics’, beleg dan in ‘robotics’. Of in het thema ‘water’, of in de regio Zuid-Amerika. Deze tweede laag kan ingevuld worden met – wederom - ETF’s, beleggingsfondsen of zelfs individuele titels (aandelen, obligaties). 


Voorbeeld van een portefeuille op basis van de Core-Satellite strategie

Core-Satellite strategie

De professionals in de beleggingswereld noemen de ‘gelaagde’ aanpak de Core-Satellite strategie. Daarin is er de basisportefeuille (de ‘Core’) en de aanvulling met specifiekere keuzes (de ‘Satellite’). En als u kijkt naar het assortiment van de grootste ETF aanbieder wereldwijd – iShares – zult u de ‘Core-serie’ vinden. En de bedoeling van die Core-serie is te fungeren als standaard bouwstenen voor de basisportefeuille.

Wat bij de aanpak ook niet vergeten moet worden is de verdeling tussen Core en Satellite. Is voor u een passende verdeling 50/50? Of gelooft u veel meer in 80/20?

Voordelen van deze aanpak

Bij deze aanpak is wel een aantal voordelen te benoemen. Ten eerste is de tijdsinvestering voor het samenstellen en managen van de basisportefeuille (de Core) klein. Er moet weliswaar vooraf nagedacht worden over de verdeling tussen de diverse asset classes, maar als deze eenmaal staat is het managen daarvan eenvoudig. Dit leidt meteen tot het tweede voordeel: omdat de basisportefeuille weinig tijd kost, blijft meer tijd over voor gedegen onderzoek naar de meer specifieke keuzes (via onder meer beleggingsfondsen vergelijken, jaarverslagen lezen en het volgen van de trends in de wereld). Ten derde blijft de totale portefeuille overzichtelijk en dit maakt het managen van de risico’s eenvoudiger. Als vierde voordeel kan de potentie van zo’n twee-laags portefeuille genoemd worden. De basisportefeuille zal de markt volgen, maar met de specifieke laag - waarin specifiekere keuzes gemaakt worden - wordt geprobeerd extra rendement te genereren. 

En tot slot zijn de kosten van de totale portefeuille laag ten opzichte van actief beheerde portefeuiles omdat er in deze basisportefeuille veel gewerkt kan worden met ETF’s die relatief lage beheerkosten kennen.

Natuurlijk betekent dit niet dat deze beleggingsaanpak door het gelaagde karakter ongevoelig is voor marktrisico. Ook een Core-Satellite zal over het algemeen nog steeds flink meebewegen als de beurzen dalen. Ook kunnen bijvoorbeeld de beheerkosten van satellite fondsen behoorlijk oplopen en heeft u te maken met alle andere risico's waarmee u te maken krijgt als u in ETF's en beleggingsfondsen belegt. 

Een voorgebakken basisportefeuille?

Voor beleggers die hun handen volledig vrij willen hebben om hun specifieke laag in te vullen, bestaat er de mogelijkheid de basisportefeuille in te richten met één product: Alles-in-1 Portefeuilles genoemd

Er wordt bij de Alles-in-1 Portefeuille automatisch belegd in verschillende ETF’s. Dit zijn optimaal gespreide mandjes van aandelen, obligaties en bijvoorbeeld vastgoed. Dus met de spreiding over de verschillende beleggingscategorieën zit het wel goed. Verder zorgt de aanbieder ervoor dat de portefeuille in balans blijft binnen het gekozen risicoprofiel. Voor dit zogenoemde ‘herbalanceren’ worden geen extra kosten in rekening gebracht. Er zijn al Alles-in-1 Portefeuilles beschikbaar met een kostenniveau vanaf 0,27% per jaar!

Op dit moment zijn er twee aanbieders van zo’n portefeuille. De eerste is Think ETF’s en BlackRock (de grootste vermogensbeheerder ter wereld). De portefeuilles worden in drie risico categorieën aangeboden: defensief, neutraal en offensief. Afhankelijk van uw leeftijd, kennis & ervaring, beleggingshorizon en risicobereidheid maakt u zelf de keuze. Daarmee is de basisportefeuille geregeld en blijft er tijd over om bezig te zijn met het specifieke, actieve gedeelte van de portefeuille. 

U zou deze tweede laag kunnen zien als het aanbrengen van uw eigen persoonlijke kleur. Als de ‘personal touch’ aan uw beleggingsportefeuille. U kunt dit doen met bijvoorbeeld trends, regio’s of sectoren. Dingen waar u in gelooft en vertrouwen in hebt.

Binck heeft voor u voldoende mogelijkheden beide lagen zelf in te vullen om zo kleur te geven aan uw portefeuille.

 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?