• Fundamentele analyse

Het juiste aandeel kiezen met stockscreeners

Tools die u helpen bij uw aandelenselectie

De keuze voor het juiste aandeel is een belangrijke. Een aantal beleggers kiest op gevoel, een aantal anderen luistert vooral naar wat hen ingefluisterd wordt. Een slimme belegger daarentegen heeft voor zichzelf een aantal criteria vastgesteld waaraan een aandeel moet voldoen om überhaupt opgenomen te mogen worden in de portefeuille.

Tegelijkertijd is ook voor een serieuze belegger de keuze lastig omdat er zoveel aandelen zijn; zeker als we over de grenzen gaan kijken. Gelukkig biedt een aantal gratis websites hulp om de keuze eenvoudiger te maken. In dit artikel bespreek ik twee website die u hier uitstekend bij kunnen helpen. Het zijn zogenaamde ‘stock screeners’.

Stock screener

Een stok screener is een ‘aandelenfilteraar’ om uit een grote hoeveelheid aandelen, díe aandelen te filteren die voldoen aan een aantal door u gestelde criteria. Dit kan bijvoorbeeld de marktkapitalisatie zijn, een koers-winstverhouding of een dividendrendement. Ieder criterium dat u opgeeft is eigenlijk een filter. Hoe meer filters u aanbrengt, des te nauwkeuriger zal de selectie zijn.

Stock screener voor Europa

Al een aantal jaar heeft de toonaangevende Financial Times een zeer krachtige stock screener. U kunt wereldwijd een selectie maken uit duizenden verschillende aandelen.

Stap één is dat u aangeeft in welke regio u op zoek bent naar aandelen. Dit kan een werelddeel zijn maar ook een specifiek land. Vervolgens kunt u een keuze maken uit de sector. Als u geen voorkeur heeft voor een bepaalde sector selecteert u hier niets. De derde stap is de daadwerkelijke criteria aangeven waar het specifieke aandeel aan moet voldoen. Standaard ingesteld staan de volgende:

 • Marktkapitalisatie
 • Beta (bij een beta van 1 loopt het fonds 1% mee als de index 1% beweegt)
 • Dividendrendement
 • Verwachtingen van analisten


Als u meer criteria wilt opgeven dan kan dit. Vervolgens bepaalt u per criterium wat de bandbreedte is waaraan het aandeel moet voldoen. U kunt bijvoorbeeld instellen dat de koers winstverhouding tussen de 8 en 14 moet zijn. Alle aandelen die hier niet aan voldoen worden eruit gefilterd.

Uiteindelijk krijgt u de namen van een aantal aandelen dat voldoet aan de door u gestelde criteria. Betekent dit nu dat u dit aandeel direct dient te kopen? Nee, uiteraard niet! De kans is groot dat er een aantal fondsen naar voren komen waarvan u nog nooit gehoord heeft. U dient de aandelen die naar voren komen te zien als een handelsidee. Nu begint het echte huiswerk pas want u dient zich nu in te lezen over het aandeel. Is het bedrijf de laatste periode in het nieuws geweest? Heeft u vertrouwen in het management? Hoe ziet de grafiek van het aandeel eruit? Et cetera. Pas als op deze vragen een bevredigend antwoord komt, kunt u besluiten om tot aankoop over te gaan.

Een voorbeeld

Er is medio juni 2018 een selectie gemaakt in de Nederlands fondsen op basis van de volgende criteria:

Sector waar in gezocht wordt zijn ‘Technology’ en ‘Consumer Goods’. Verder waren de specifiekere filters de volgende:

 • Beta tussen de 0,6 en 2
 • Dividendrendement tussen de 2% en 5%
 • Analisteverwachting ‘Outperform’ of ‘Koop’
 • K/W tussen de 15 en 25

Hier rolden de volgende 2 fondsen uit voor de Nederlandse markt:

Hetjuisteaandeelkiezen-1

De stock screener van de Financial Times is hier te vinden.

Stock screener voor de Verenigde Staten

U kunt er voor kiezen om de stock screener van de Financial Times ook te gebruiken voor de Amerikaanse markt. U heeft ook de mogelijkheid om de stock screener van FinViz te gebruiken. (FinViz staat trouwens voor Financial Vizualisation).

De werking van deze website komt in de basis op hetzelfde neer. De grote plus van de Amerikaanse website is dat u ook technische analyse parameters kunt toevoegen. In totaal kent deze website 61 criteria die u kunt gebruiken om de juiste selectie te maken. Ook is het prettig dat er een korte uitleg wordt gegeven over de criteria.

Een voorbeeld

Er is een selectie gemaakt in de Amerikaanse fondsen op basis van de volgende criteria:

 • Marktkapitalisatie tussen de 2 en 10 miljard
 • Beta kleiner dan 1
 • Lange termijn schulden gedeeld door het eigen vermogen kleiner dan 0,4
 • Koerswinstverhouding lager dan 10
 • Koers noteert nu boven het 200 daags Simple Moving Average

Hier rolden de volgende 4 fondsen uit voor de Amerikaanse markt:

Hetjuisteaandeelkiezen-2

Om een kijkje te nemen op de stock screener van FinViz klikt u hier.

Conclusie

Stockpicking is een van de lastige onderdelen van het beleggen. Met de hierboven besproken tools krijgt u meer grip op het proces van de juiste aandelen te selecteren. En zie de aandelen die door uw ballotage komen vooral als een mogelijke koop. Doe verder onderzoek naar het aandeel en beslis pas daarna of u het aandeel daadwerkelijk koopwaardig vindt.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?