• Alles over opties

Het belang van volatility

Een optieprijs bestaat uit (mogelijk) een intrinsieke waarde en tijdswaarde. De tijdswaarde wordt bepaald door de rente (kleine impact), het dividend (kleine impact), de looptijd (grote impact) en de volatility (grote impact). Als een onderliggende waarde veel beweegt – of als beleggers verwachten dat er veel beweging komt -, juist dán zijn beleggers bereid veel te betalen voor de tijdswaarde. Er is dus sprake van een hoge implied volatility.

Een voorbeeld van een at-the-money optie

Indexstand 430 punten
Optie C AEX 430 met looptijd in dagen 30
Implied volatility 20%
Prijs € 13,50

  • Als de looptijd van bovenstaande ATM call optie halveert naar 15 dagen, dan wordt de prijs van deze call € 9,55
  • Als de volatility halveert naar 10% (met nog wel 30 dagen looptijd), dan wordt de prijs van deze optie € 6,75
  • Als zowel de looptijd halveert, als de volatility (de markt beweegt 2 weken zijwaarts), is het effect nog veel groter. De call optie noteert € 4,77.

 

Let wel, dit is een voorbeeld van een at-the-money-call optie. Bij een out-of-the-money call is het effect nog groter.

Indexstand590 punten
OptieC AEX 610 met looptijd in dagen 30
Implied volatility 20%
Prijs€ 5,98

 

  • Als de looptijd van bovenstaande OTM call optie halveert naar 15 dagen, dan wordt de prijs van deze call € 2,81.
  • Als de volatility halveert naar 10% (met nog wel 30 dagen looptijd), dan wordt de prijs van deze optie € 1,04
  • Als zowel de looptijd halveert, als de volatility (de markt beweegt 2 weken zijwaarts), is het effect nog veel groter. De call optie noteert nog maar € 0,25.

U ziet dus bovenstaand voorbeeld dat de impact van zowel volatility als looptijd groot is op de prijs van opties.

De volatility van een index

De bekendste volatility index is de VIX. Deze index geeft (real-time) weer wat de implied volatility is van de opties op de S&P500-index. Het wordt ook wel de ‘angstbarometer’ genoemd. Hoe hoger de stand van de VIX, hoe meer beleggers (blijkbaar) bereid zijn te betalen voor opties. En ze zijn hiertoe alleen bereid als ze angstig en/of onzeker zijn.
Als we kijken naar een ‘normale’ stand voor de VIX index, dan wordt het lastig. Het gemiddelde ligt zo rond de 20%. Als we de middelste waarneming – de mediaan -  over een langere periode nemen is dit 17%. Tot slot is de meest voorkomende slotstand over deze tijdsperiode 13%.
Om toch een inschatting te kunnen maken is het wellicht verstandig om te zeggen dat de VIX-index gemiddeld 17% bedraagt. Dit is weliswaar onder het gemiddelde maar boven het meest voorkomende. En zie deze 17% als een heel grofmazige methode om iets te kunnen zeggen over de hoogte van de implied volatility van – in dit geval – de S&P 500-index. De uiteindelijke keus om opties te kopen of juist te schrijven hangt af van meerdere factoren. Denk hierbij aan: uw visie op de richting van de markt in het algemeen, de margin die bij schrijven aangehouden moet worden én uw risicobereidheid.

Naast de VIX is er ook de VAEX. Dit is de volatity-index van de AEX en deze kunt u hier vinden. Voor beleggers die beleggen met indexopties, is dit een index om in de gaten te houden. Ontwikkel daarbij voldoende inzicht in deze materie om met voldoende vertrouwen te kunnen zeggen of de implied volatility nu hoog of laag staat . Is de vola van een individueel aandeel hoger of gelijk aan 30%, dan kan het schrijven van opties interessant zijn. De premie is dan namelijk relatief hoog.

Take away

Volatility is van grote invloed op optieprijzen; houd daar rekening mee bij het opzetten van een strategie. Denk daar bijvoorbeeld aan bij het kopen van out-of-the-money call opties bij een hoog volatility-niveau. (Dit is vaak het geval als de markt sterk gedaald is). Als de markt gaat stijgen, is de kans groot dat de volatility daalt (negatief voor de gekochte call optie). Tegelijkertijd neemt de looptijd af (ook negatief voor de gekochte call).

Opties zijn risicovolle producten en vereisen kennis, beleggingservaring en in veel toepassingen een hoge risicoacceptatie. Wij adviseren u, voordat u in opties belegt, u goed te informeren over de werking en risico’s. In het document center van Binck vindt u hier meer informatie over in de Handleiding Derivaten. Ook kunt op de website van Binck het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de optie raadplegen waarin u wilt beleggen. U kunt alleen handelen in opties als u de overeenkomst derivaten heeft afgesloten. optie). In dat geval kunt u  de richting goed gezien hebben, maar nog steeds geen geld verdienen.


Volatiliteit en opties

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?