• Voordat u begint

Hoe begint u met zelf beleggen?

Hulp bij uw eerste stappen op de beurs

Alle begin is moeilijk. Dat geldt ook voor beginnen met beleggen. Dit kan best eng zijn. Het gaat tenslotte om geld. Uw geld. Maar als u goed oplet, uw huiswerk doet, uw risico beperkt en de grootste valkuilen vermijdt, dan ziet u dat het erg meevalt.

 1. Bepaal uw beleggingsdoel

  Wat is uw doel? Hoeveel rendement wilt u behalen? En hoeveel verlies kunt u zich veroorloven? Belangrijke beleggingsvragen. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat uw doel helder is. Dit inzicht heeft u nodig om te bepalen hoe u gaat beleggen en hoeveel risico u wenst te lopen. U kunt deze vragen beantwoorden door het maken van een beleggingsplan.

  Lees ook: Het beleggingsplan

 2. Bepaal uw beleggingshorizon

  Uw beleggingshorizon is één van de elementen bij het bepalen van uw beleggingsaanpak. Deze beleggingshorizon ziet er voor iedere belegger anders uit. Kort gezegd, is uw beleggingshorizon de periode dat u het belegbare vermogen niet direct nodig heeft. Het klinkt als een cliché. Maar het is waar: de waarde van uw beleggingen kan sterk fluctueren. 

  Vooral bij risicovollere beleggingen als opties en hefboomproducten geldt dat er jaren van 25% rendement afgewisseld kunnen worden met jaren dat de waarde met hetzelfde percentage afneemt. Heeft u geen kennis van en ervaring met deze risicovolle instrumenten, dan raden wij u af om hierin te beleggen. U bepaalt zelf hoeveel risico u wenst te nemen. Sommige beleggers hebben helemaal geen beleggingshorizon; ze zien een kans in de markt en proberen hier een goed rendement mee te behalen. Als u dit planmatig aanpakt, spreken we over traden. 

  Lees ook: Risico of rendement
  Lees ook:
  Beleggen of traden?

 3. Uw gewenste rendement

  Als uw doel en beleggingshorizon bekend zijn, kunt u nadenken over uw rendement: welk rendement wenst u? Stel, u heeft € 5.000 en u besluit om dit bedrag te beleggen. U wilt dit in 15 jaar tijd laten groeien naar € 10.000 voor de aanschaf van een auto. Welk rendement heeft u hiervoor nodig?

 4. Gebruik de regel van 72

  Als rekenhulp kunt u hiervoor de regel van 72 gebruiken. Dit is een vuistregel waarmee u de beleggingsperiode of het benodigde rendement eenvoudig kunt berekenen:

  1. Verdubbelingstijd = 72/vereist rendement

  Ook geldt:

  2. Vereist rendement = 72/verdubbelingstijd

  In bovenstaand scenario moet u in 15 jaar uw vermogen met € 5.000 laten groeien (van € 5.000 naar € 10.000). Uw vereiste rendement komt dan te liggen op 72/ 15 jaar = 4,8% per jaar. Let wel, de regel van 72 is een vuistregel. De uitkomsten kloppen niet exact, maar benaderen de werkelijkheid.

 5. Hoeveel tijd wilt u aan beleggen besteden?

  De combinatie van beleggingshorizon en vereist rendement zijn belangrijk om te bepalen hoe actief u wilt zijn. Wilt u dagelijks, wekelijks of maandelijks actief zijn? Wenst u een hoog rendement? Grote kans dat u dan actief met de beurs bezig moet zijn en bereid moet zijn om wat meer risico’s te nemen. Bent u tevreden met een bescheiden rendement? Dan kunt u gerust minder risico nemen en daarom wat passiever beleggen.

 6. Wanneer koopt u en wanneer verkoopt u?

  Belegt u op de lange termijn, dan is een veelgebruikte strategie om goede winstgevende bedrijven te zoeken die veel dividend uitbetalen. Zoek bedrijven die jaar op jaar goede en solide resultaten hebben laten zien. Deze aandelen noemt men Blue chips. Warren Buffet is een bijzonder succesvolle belegger die voornamelijk voor de lange termijn in Blue chips aandelen belegt. Deze tak van sport staat ook wel bekend als fundamentele analyse.

  Belegt u voor de korte termijn, dan is het slim om de Technische Analyse (TA) in uw besluiten mee te nemen. De technische analyse bekijkt koersen uit het verleden om zo de toekomst te kunnen voorspellen. Dit klinkt lastig, maar in de praktijk is TA een populair hulpmiddel om het juiste in- en uitstapmoment te bepalen.

 7. Welke beleggingsproducten gaat u gebruiken?

  U kunt kiezen uit vele soorten beleggingsproducten. De lange termijn belegger en de belegger met weinig kennis en ervaring kiest meestal voor aandelen, ETF's en obligaties. De meest populaire instrumenten voor korte termijnbeleggers zijn aandelen, opties, turbo's, Sprinters, futures of een combinatie van deze instrumenten. Let wel, dit zijn slechts voorbeelden. Elke belegger is anders en iedere belegger gebruikt de instrumenten waar hij of zij zich het prettigst bij voelt. Wij adviseren u om alleen te beleggen in de producten waar u de risico’s van begrijpt. Belegt u voor uw pensioen of oudedagsvoorziening, zorg dan dat u zo veilig en behoudend mogelijk belegt en vermijd risicovolle beleggingsproducten als opties, turbo’s of futures.

Tips voordat u gaat beginnen met beleggen

 • Neem voldoende tijd

 • Check regelmatig uw portefeuille

 • Volg het (economisch) nieuws op de voet

 • Lees blogs over beleggen

 • Neem niet te veel risico

Beleggen volgens BIG: Behoud, Inkomen en Groei

We hebben het hier niet over een spaarvarken en ook niet big, bigger, biggest. Nee, u heeft het al in de titel kunnen lezen: Behoud, Inkomen en Groei. Het allerbelangrijkste bij beleggen is om geen grote verliezen te incasseren. Dat is de B van Behoud. Inkomen draait om het innen van dividend en coupons (bij obligaties) en Groei is koerswinst. Dit klinkt logisch, maar toch handelen niet alle beleggers hiernaar.  

Lees ook: hoe bouwt u een robuuste beleggingsportefeuille op?

Oefenen met beleggen met de schaduwportefeuille

Veel beginnende beleggers starten met een fictieve portefeuille opgebouwd met ‘monopoly geld’. Hiermee bouwt u een zogenaamde schaduwportefeuille op. Met deze schaduwportefeuille leert u hoe de aan- en verkoop in de praktijk werkt en kunt u ervaring opdoen met de website van Binck.

Kennis beleggingsinstrumenten

Verstandig beginnen met beleggen begint bij een goede voorbereiding. Een goed begrip van de verschillende beleggingsinstrumenten is hierbij van groot belang. Daarom heeft Binck de Kennis- en ervaringstoets ontwikkeld. Aan de hand van een aantal vragen kunt u precies zien of uw kennis van en ervaring met beleggingsproducten voldoende is om erin te beleggen. De Kennis- en ervaringstoets bestaat uit een vragenlijst voor verschillende producten zoals aandelen, opties en ETF's.

Wij adviseren u om bij het beleggen rekening te houden met de uitkomst van de Kennis- en ervaringstoets en om alleen te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s begrijpt.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?