• Alles over opties

Impact van looptijd en implied volatility

Kleine veranderingen kunnen van grote invloed zijn op de optieprijs

Af en toe gebeuren er dingen in de optiemarkt dingen die u als belegger – wellicht – met de oren doet klapperen. Eén van die dingen kan de prijsvorming van opties zijn. Soms is het voor een belegger niet duidelijk waarom een Out-Of-theMoney (OTM) call optie in korte tijd zoveel premie kan verliezen.

De hypothetische situatie

Op een bepaald momen noteert de DAX-index 10.010 punten en de OTM call optie ODAX 11.300, met zes maanden (180 dagen!)  looptijd,  noteert rond de € 25,-. Twee weken later noteert dezelfde call – met wederom een indexstand van 10.010 punten – nog maar € 14,-. Dat betekent een daling van ruim 40% in een relatief langlopende optie in slechts twee weken tijd. Hoe is dit mogelijk? Voordat we hier verder op ingaan, is het goed om nog kort de contractspecificaties van DAX opties neer te zetten. Het belangrijkste verschil met opties op de AEX-index is dat de contractgrootte 5 is en geen 100.

 

Contractspecificaties DAX-opties

Maandopties DAX
Onderliggende waarde DAX
Stijl Europees
Optiesymbool ODAX
Contractgrootte 5
Settlement Cash
Langste looptijd 5 jaar
Expiratie Derde vrijdag van de afloopmaand
Expiratietijd 13:00 uur
Final settlements Price berekening De intraday auction van de Xetra. Daar worden de individuele aandelen verhandeld die tezamen de basis voor de Final Settlements Price vormen.
Handelstijden 08:50 – 17:30

 

Het praktijkvoorbeeld

In eerste instantie was de looptijd van de optie 180 dagen de implied volatility was toen 11,5%. Dit is nagebootst met de gratis, online beschikbare optiecalculator. (U kunt hem hier vinden). Vervolgens is er gekeken naar de invloed van de 14 dagen kortere looptijd (= 7,7% minder) en dit zorgde al voor een daling naar € 21,-. Dit is trouwens al een daling van bijna 16%.

Maar de optie noteerde geen € 21, maar € 14,- en er ging nog eens € 7,- af door een lagere implied volatility. Deze daalde van 11,5% naar 10,6%. En deze, in absolute zin kleine daling, zorgde voor een fors lagere koers in de OTM-call optie. En implied volatility zal dalen als er weinig beweging op de beurs is of als er minder onzekerheid in de markt gaat heersen. Bijvoorbeeld als twee wereldmachten een belangrijke handelsdeal sluiten.

 

Kleine verandering, grote gevolgen

Wat u uit bovenstaand voorbeeld kunt opmaken, is dat de prijsbepaling van opties niet eenvoudig is. Vele relaties zijn niet lineair. Bij de looptijd zag u bijvoorbeeld dat een 7,7% kortere looptijd al voor een daling in de theoretische optieprijs zorgde van bijna 16%. Ditzelfde fenomeen deed zich ook voor in de implied volatility. Gelukkig zijn er gratis tools beschikbaar die dit voor u inzichtelijk kunnen maken. En het leerpunt is wat mij betreft dat schijnbaar kleine veranderingen in de prijsbepalende factoren voor opties van grote invloed zijn op de optiepremie.

Alleen maar call opties schrijven?

Dat zou u natuurlijk op kunnen pakken als impliciete boodschap, maar dat is niet wat er hier bedoeld wordt. Want draai de boel eens om. De volatility is gestegen van 11,5% naar 12,4% en de looptijd is 14 dagen korter geworden (van 180 naar 166 dagen). Door de kortere looptijd zou u verwachten dat de optie goedkoper geworden is, maar de volatility stijging van 11,5% naar 12,4% zorgt ervoor dat de theoretische optieprijs alsnog uitkomt op € 29,50.

Waar u dus ook rekening mee dient te houden, is het actuele niveau van de implied volatility. Als uw verwachting is dat deze niet zal gaan stijgen, is het kopen van een OTM-call geen goede optie. Zie bovenstaand voorbeeld.

Take away

Kleine veranderingen in de factoren die de tijdswaarde voornamelijk bepalen – looptijd en volatility – kunnen van grote invloed zijn op de prijs van opties. Zeker als posities groter worden, kan dit leiden tot substantiële schommelingen in de vermogenswaarde. Laat daarom de hoogte van de implied volatility ook een factor zijn bij het bepalen of u aan de koopkant of schrijfkant van opties wilt opereren.


Opties zijn risicovolle producten en vereisen kennis, beleggingservaring en in veel toepassingen een hoge risicoacceptatie. Wij adviseren u, voordat u in opties belegt, u goed te informeren over de werking en risico’s. In het document center van Binck vindt u hier meer informatie over in de Handleiding Derivaten. Ook kunt op de website van Binck het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de optie raadplegen waarin u wilt beleggen. U kunt alleen handelen in opties als u de overeenkomst derivaten heeft afgesloten. optie). In dat geval kunt u  de richting goed gezien hebben, maar nog steeds geen geld verdienen.

Volatiliteit en opties

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?