• Alles over opties

Jaar-volatiliteit omrekenen naar week of maand

Hoe kunt u volatiliteit meenemen in uw beleggingsbeslissing?

Volatiliteit wordt uitgedrukt in een percentage op jaarbasis. Dit is een standaarddeviatie. Dit percentage geeft aan wat de kans is dat de onderliggende waarde over een jaar plus of min 1 x de standaarddeviatie noteert. De kans hierop is 68,3%. Dus bij een aandeel dat nu € 25 noteert met een volatiliteit van 20%, is de kans 68,3% dat dit aandeel over een jaar tussen de € 20 en € 30 staat. De kans dat dit aandeel tussen de € 15 en € 35 noteert (twee maal de standaarddeviatie) is 95,4%. En de kans dat het aandeel tussen de € 10 en € 40 noteert is 99,7%. Deze percentages zijn afkomstig uit de statistiek en de basis hiervoor is gelegd door de wiskundige Gauss.

Voor een actieve, korte termijn belegger zijn de mogelijke ranges van een onderliggende waarde over een jaar niet zo interessant. Is deze jaar volatiliteit nu niet ‘om te bouwen’ naar een maand-, week-, of dag volatiliteit? Ja, dat kan. U doet dat door de wortel te nemen uit het aantal handelsperiodes dat zich in een jaar bevindt. Als u van de jaar volatiliteit naar een maand volatiliteit wilt gaan, dan deelt u de jaarvolatiliteit door de wortel uit het aantal maanden dat in een jaar zit (wortel 12 =3,46). In het geval van een jaar volatiliteit van 20% wordt de maand volatiliteit 5,77% (= 20/3,46).

Bent u geïnteresseerd in de week volatiliteit, dan deelt u de 20% door de wortel uit 52 en dat is 7,2. De week volatiliteit zou dan uitkomen op 2,77% (= 20/7,2). Dit betekent een aandeel van € 100 een kans heeft van 68,3%, dat het zich over een week in de range van € 100 - € 2,77 en plus € 2,77  bevindt.  Dus tussen de € 97,23 - € 102,77. De kans dat het aandeel zich in de (2 standaarddeviaties) range tussen € 94,46 en € 105,54 bevindt is 95,4%.

U ziet dus dat u met de volatiliteit de mogelijke range van uitslagen kunt bepalen. De range wordt wel wijder als u meer – statistische – zekerheid wenst .

Hoe te gebruiken

U kunt als belegger de waarschijnlijke range waarin het aandeel zal bewegen meenemen in uw beleggingsbeslissing. Een voorbeeld kan dit wellicht verduidelijken.

Aandeel ABC noteert € 100 en de volatiliteit is 20%. De dagvolatiliteit is 20%/wortel 256 (= aantal handelsdagen in een jaar) = 1,25%

Dit aandeel zal dus de komende dag met een kans van ruim 95% (2 maal de standaarddeviatie) een slot hebben tussen de € 97,50 en € 102,50. Als dit aandeel nu zonder ‘Breaking News’ of andere nieuwsfeiten opeens wegzakt richting de € 97,50, dan is dit vreemd. Puur statistisch gezien is de kans op een slot onder de € 97,50 iets minder dan 2,5%. Een (kortdurende) long positie is het overwegen waard.

Helaas biedt deze aanpak geen waterdichte zekerheid maar het vergroot statistisch gezien wel uw kansen. Tegelijkertijd snapt u ook dat de statistiek weinig waard is als er een onverwachte winstwaarschuwing komt van het bedrijf. Of als het algehele beurssentiment omslaat van uitermate positief naar extreem negatief.

Take away

Het omrekenen van de implied jaarvolatilty naar een voor u relevante periode geeft enig houvast in wat u – statistisch gezien – mag verwachten van de trading range van het aandeel in die periode. Geen ‘Silver Bullet’, maar wel een extra stuk gereedschap dat kan bijdragen aan betere beleggingsbeslissingen.

Opties zijn risicovolle producten en vereisen kennis, beleggingservaring en in veel toepassingen een hoge risicoacceptatie. Wij adviseren u, voordat u in opties belegt, u goed te informeren over de werking en risico’s. In het document center van Binck vindt u hier meer informatie over in de Handleiding Derivaten. Ook kunt op de website van BinckBank het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de optie raadplegen waarin u wilt beleggen. U kunt alleen handelen in opties als u de overeenkomst derivaten heeft afgesloten.

Volatiliteit en opties

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?