• Optiestrategieën

Covered call

Extra rendement op aandelen maken

Extra rendement maken, ook als de beurs zijwaarts beweegt? Dat kan met het schrijven van calls op de aandelen die u bezit.


Covered call

Bij het schrijven (verkopen) van een call gaat u een plicht aan. Welke plicht? Een leveringsplicht. Als u een call schrijft, neemt u de verplichting op u om de onderliggende waarde te moeten leveren.Bij het schrijven van calls heeft u geen recht gekocht, maar u bent een plicht aangegaan! En dit laatste is heel belangrijk om u te realiseren. Bij het kopen van opties heeft u een recht verkregen, maar bij het verkopen van opties gaat u een verplichting aan.

In het geval van het schrijven van een call gaat u een leveringsplicht aan! U verplicht uzelf om mogelijk de aandelen te moeten leveren voor de uitoefenprijs die u geschreven heeft. Uw vergoeding hiervoor is de ontvangen premie. Want u gaat natuurlijk niet voor niets een plicht op u nemen. Als u de call 25 schrijft, kunt u verplicht worden om het aandeel te moeten leveren voor € 25. Uw vergoeding hiervoor is de ontvangen optiepremie.

Schrijf nooit calls zonder dat u de onderliggende waarde in bezit heeft! Als u namelijk calls schrijft zonder dat u de onderliggende waarde heeft, zou het bedrijf theoretisch overgenomen kunnen worden en dat kan oplopen tot tweemaal de huidige koers. U bent dan verplicht om de aandelen te leveren voor de uitoefenprijs.


Waarom zou u calls willen schrijven?

Het schrijven van calls op bestaand aandelenbezit geeft extra rendement. U verkoopt (mogelijk) de aandelen die u in bezit heeft op termijn want u gaat een leveringsplicht aan. Dit betekent dat als het aandeel sterk stijgt u de aandelen moet leveren, maar daar had u al rekening mee gehouden bij het verkopen van de call. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u niet hoeft te leveren en op dat moment kunt u de ontvangen premie in uw zak steken.


 

Voorbeeld

Laten we eens kijken naar het aandeel ABC. Het aandeel noteert op het moment € 25,33 en u wilt graag een call met zes maanden looptijd te schrijven om wat extra rendement te maken. De call ABC 26 (u zou dus moeten leveren voor € 26) levert € 0,65 op. Als u besluit deze call te verkopen, gaat u dus de plicht aan het aandeel te moeten leveren voor € 26. Maar omdat u € 0,65 heeft ontvangen voor deze verplichting, verkoopt u eigenlijk op € 26,65.

Wat betekent dit?

Als u deze call zou verkopen gaat u dus een leveringsplicht aan op € 26 en u ontvangt hier € 0,65 voor. Deze plicht loopt tot en met de derde vrijdag van de afloopmaand. 

Als het aandeel op die derde vrijdag onder de € 26 staat, kunt u de ontvangen premie in uw zak steken. Daarna kunt u op zoek gaan naar een volgende call om te schrijven.

Als het aandeel boven de € 26 staat, wordt u verplicht de aandelen te leveren voor € 26. U kunt ontslagen worden van deze verplichting door de call terug te kopen. Als u dat doet, kunt u ook besluiten om direct weer een andere call te verkopen met een hogere uitoefenprijs. Dit wordt doorrollen genoemd.


Wanneer bent u blij met deze verplichting die u aangaat? 

Het optimale scenario is er een waarbij het aandeel omhoog loopt naar de € 26. U maakt dan zowel winst op het aandeel als op de geschreven call. Want het recht om te mogen kopen op € 26 is € 0 waard als het aandeel op de beurs ook € 26 noteert op de derde vrijdag van de afloopmaand.


Wanneer bent u niet blij?

Als het aandeel heel sterk gaat stijgen. U moet dan namelijk nog steeds leveren op € 26 terwijl het aandeel op de beurs misschien wel € 31 doet. U loopt dus winst mis. En vergist u zich niet, u wordt niet vergeten en u moet wel degelijk leveren voor € 26

Als het aandeel heel sterk gaat zakken, is dat zeer nadelig. U heeft weliswaar € 0,65 ontvangen voor de leveringsplicht die u bent aangegaan, maar als het aandeel € 5 zakt, is de ontvangen € 0,65 maar een zeer beperkte buffer.

Wanneer schrijft u een call?

Als u de aandelen in bezit heeft en eigenlijk geen grote marktbeweging verwacht. U kunt dan door het schrijven van calls extra rendement maken op uw aandelenbezit. In het meest optimale scenario loopt het aandeel op tot het niveau net onder het niveau waar uw verplichting ligt.


Wat is uw maximale risico?

Uw maximale risico doet zich voor bij een (zeer sterke) daling. U heeft weliswaar de optiepremie ontvangen, maar die biedt bij een grote daling maar beperkt soelaas voor het verlies dat u loopt op uw aandelenbezit.

In het meest negatieve scenario gaat het bedrijf failliet en is uw aandelenbezit waardeloos geworden. Het enige dat u dan wel in uw zak kunt steken is de ontvangen premie, maar dat staat uiteraard niet in verhouding met het verlies dat u geleden heeft op het aandeel.


Kortom

Als u de aandelen bezit, kunt u besluiten om daar calls op te schrijven. U gaat daarmee een leveringsplicht aan, maar ontvangt daar wel premie (geld!) voor. Deze strategie werkt prima in zijwaarts bewegende markten want dan gaat u een verplichting aan waar u niet aan gehouden wordt,  maar daar ontvangt u wel geld voor.

Butterfly

Covered call

Visie

Zijwaartse beweging of stijging onderliggende waarde

Onderdelen

Geschreven call optie, aandelen

Verstrijken looptijd

Positief

Maximale winst

Aandeel stijgt tot uitoefenprijs geschreven call optie

Maximale verlies

Aandeel zakt naar 0

Opties zijn risicovolle producten en vereisen kennis, beleggingservaring en in veel toepassingen een hoge risicoacceptatie. Wij adviseren u, voordat u in opties belegt, u goed te informeren over de werking en risico’s. In het document center van Binck vindt u hier meer informatie over in de Handleiding Derivaten. Ook kunt op de website van Binck het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de optie raadplegen waarin u wilt beleggen. U kunt alleen handelen in opties als u de overeenkomst derivaten heeft afgesloten.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?