• Optiestrategieën

Long call spread

Met een beperkte investering anticiperen op een stijging van de onderliggende waarde.

Met een long call spread kunt u met een beperkte investering anticiperen op een stijging van de onderliggende waarde. De winst is weliswaar gemaximaliseerd, maar kan procentueel gezien nog steeds zeer aantrekkelijk zijn.

Long call spread   

Een gekochte call optie geeft het recht een onderliggende waarde (een aandeel bijvoorbeeld) te mogen kopen voor een bepaald bedrag. Als u een call schrijft gaat u een leveringsplicht aan. Kan dit ook gecombineerd worden? Bijvoorbeeld door een call te kopen (en een recht te krijgen) en tegelijkertijd een call te verkopen met een hogere uitoefenprijs (wat een leveringsplicht inhoud)?

Ja, dat kan heel goed en dat wordt ook veel gebruikt en dit wordt een long call spread genoemd. U koopt een recht op bijvoorbeeld 55 en gaat een leveringsplicht aan op 65. Gelukkig kunt u altijd voldoen aan uw leveringsplicht op 65 want u heeft een kooprecht op 55.

Waarom zou u dit willen doen?

Stel dat u verwacht dat een bepaald aandeel gaat stijgen maar niet tot in het oneindige. De verwachte stijging is een reden om een call te willen kopen maar waarom zou u op een hoger niveau geen leveringsplicht aan willen gaan? U verwacht immers niet dat het aandeel tot ongekende hoogte gaat stijgen. En u krijgt geld voor de verplichting die u aangaat.

Spreads kennen een looptijd en dit kan variëren van enkele dagen tot enkele jaren. Wat u vooraf ook graag wilt weten is de prijs waarvoor u dan het aandeel mag kopen en waarvoor u wellicht moet leveren. Dit worden de uitoefenprijzen van de optie genoemd. 

Voorbeeld

Laten we eens kijken naar het aandeel ZZZ. Het aandeel noteert op het moment € 59,44. 

  • U koopt de call ZZZ 60 call voor € 3,20
  • U verkoopt de call ZZZ 65 voor € 1,15


U verwacht een stijging van het aandeel richting de € 70 en daar wilt u graag van profiteren. U besluit dit te doen met het kopen van de 60-65 callspread.

U koopt de call 60 voor € 3,20 (u heeft het recht om het aandeel ZZZ te mogen kopen tot en met de derde vrijdag van de afloopmaand voor 60 euro) en tegelijkertijd verkoopt u de call ZZZ 65 (u gaat daarmee de plicht aan om het aandeel te moeten leveren voor € 65). Per saldo betaalt u € 2,05 en als uw verwachting uitkomt – het aandeel naar de € 70 – zal het kooprecht op € 60 minimaal € 10,- waard moeten zijn en de leveringsplicht is dan € 5,- waard. Per saldo zal de spread dan oplopen naar € 5,-. Dit kunt u zelf makkelijk bepalen door na te gaan wat uw positie eigenlijk is. U mag kopen op € 60, maar u moet leveren op € 65. Het verschil hiertussen is € 5 en dat is ook de maximale waarde van de spread.

Maar u heeft hier maar € 2,05 voor betaald en u maakt dus 150% rendement als u het goed gezien zou hebben.

Voorbeeld van een winst/verlies grafiek van een long call spread op het aandeel ZZZ (Grafiek gemaakt in Binck ProTrader).


Wanneer bent u blij met deze spread? 

Als het aandeel gaat stijgen tot boven de € 65. U heeft het recht om te mogen kopen op € 60 en u moet mogelijk leveren op € 65 en daar heeft u € 2,05 voor betaald. Vanaf 62,05 euro en hoger maakt u dus winst. Optimaal is uiteraard een stijging tot boven de € 65 want dan gaat de callspread zijn maximale waarde van € 5 bereiken.

Wanneer bent u niet blij?

Als het aandeel gaat zakken want dan worden beide opties waardeloos. Want wie heeft er op de derde vrijdag in de afloopmaand geld over voor een kooprecht op € 60 als het aandeel op de beurs te koop is voor € 57? Precies, niemand.

Wanneer koopt u een call spread?

U koopt een callspread als u denkt dat de onderliggende waarde in de komende periode gaat stijgen. U koopt een call spread omdat de investering kleiner is dan alleen de call kopen. U verkoopt namelijk ook een call en dat verkleint de investering. Nadeel hiervan wel is dat u de winstkansen wel maximaliseert.

Wanneer verkoopt u de gekochte call spread?

U weet dat de maximale waarde van de callspread € 5,- is. De spread zal deze waarde bereiken als het aandeel op de derde vrijdag boven de € 65 staat. Maar het kan goed zijn dat u tevreden bent als uw investering oploopt naar € 3,50. Dit is persoonlijk maar wellicht kan de volgende vuistregel u helpen. Verkoop de spread als die op ongeveer 80% van de maximale waarde noteert. In het geval van de spread zou dat betekenen dat u de spread koopt op € 2,05 die maximaal € 5,- waard kan worden. 80% van € 5 is € 4 en dat zou betekenen dat als u de spread kunt verkopen op € 4 u bijna meer dan 100% rendement heeft behaald.

Wat is uw maximale risico?

Het risico dat u loopt bij het kopen van de call spread is de premie die u betaald heeft. Dat is uw maximale verlies en dat zal zich voordoen als het aandeel onder de uitoefenprijs blijft van de calloptie die u gekocht heeft. Maar u kunt nooit meer verliezen dan de optiepremie die u betaald heeft.

Kortom

U koopt een call spread als u denkt dat de onderliggende waarde gaat stijgen. U weet dat er call spreads te koop zijn met verschillende looptijden en u kiest een looptijd waarin de verwachte stijging ook kan gaan plaatsvinden. 

U maakt een prachtig rendement als de verwachte stijging ook daadwerkelijk plaats gaat vinden. Rendementen van meer dan 100% zijn dan heel goed mogelijk.

Uw maximale risico is ook vooraf bekend en dat is de prijs die u betaald heeft voor de call spread. Dat is het bedrag dat u maximaal kunt verliezen.

Butterfly

Long call spread

Visie

Stijging onderliggende waarde

Onderdelen

Geschreven call optie en gekochte call optie met hogere uitoefenprijs

Verstrijken looptijd

Negatief

Maximale winst

Verschil tussen uitoefenprijzen opties min betaalde optiepremie

Maximale verlies

Betaalde optiepremie

Opties zijn risicovolle producten en vereisen kennis, beleggingservaring en in veel toepassingen een hoge risicoacceptatie. Wij adviseren u, voordat u in opties belegt, u goed te informeren over de werking en risico’s. In het document center van Binck vindt u hier meer informatie over in de Handleiding Derivaten. Ook kunt op de website van Binck het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de optie raadplegen waarin u wilt beleggen. U kunt alleen handelen in opties als u de overeenkomst derivaten heeft afgesloten.

 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?